Biberoanele pot fi o sursa extrem de periculoasa de contaminare cu bacterii, daca nu sunt corect curatate. Si tinand cont de sensibilitatea crescuta a nou-nascutilor si de imunitatea lor inca foarte fragila este important sa spalam cat mai bine recipientele pe care le folosim pentru alaptarea bebelusului.
In cazul in care folosesti pentru hranirea copilului lapte formula si chiar si atunci cand il alimentezi exclusiv la san, folosesti biberoane, astfel ca te confrunti cu clasica problema: cum curat/sterilizez corect biberoanele?
Spuneam ca nou-nascutii nu au un sistem imunitar complet dezvoltat. Prin urmare, organismul lor nu este in masura sa se apere in mod natural impotriva bacteriilor posibile. Prin faptul ca duc totul la gura, bebelusii risca sa preia o multime de virusi, bacterii si paraziti care il pot imbolnavi. De aceea, o curatare temeinica a fiecarui obiect, in special in primele luni de viata, nu trebuie neglijata.
Cum poti curata bine biberonul bebelusului?
Exista diferite tehnici pentru curatarea corecta a sticlelor pentru bebelusi si a tetinelor. Trebuie sa retii ca dupa ce ai hranit copilul, trebuie sa speli imediat sticla pentru a indeparta resturile de mancare, fie ca e vorba de lapte sau de cereale cu lapte. In acest fel, eviti multiplicarea microorganismelor daunatoare sanatatii copilului.
Sterilizarea este un subiect intens dezbatut cu privire la igienizarea biberoanelor si a tetinelor. Unii spun ca aceasta procedura nu este importanta si ca este suficient sa speli recipientele cu apa si detergent de vase. Cu toate acestea, sterilizarea lor este necesara in special atunci cand sunt utilizate pentru prima data.
3 metode simple de sterilizare a biberoanelor
In cuptorul cu microunde. Pentru aceasta procedura este necesar sa ai un sterilizator special pentru cuptorul cu microunde. Este un recipient cu gauri in partea superioara. In acesta se pune apa si se introduc piesele care urmeaza sa fie sterilizate. Inainte de a pune aceasta metoda in practica, verificati daca pe sticla nu apare un triunghi care sa aiba inscrise literele PA. Aceste piese pot fi deteriorate la microunde.
La rece. In cazul acestei metode vei utiliza apa rece si o solutie speciala pe care o vei dizolva in apa. Solutia aceasta, care distruge bacteriile in mod eficient, trebuie schimbata la fiecare 24 de ore si se va prepara conform indicatiilor producatorului. Produsele trebuie scufundate si mentinute in solutie intre 30 si 60 minute. Dupa incheierea procedurii de sterilizare la rece, fiecare biberon sau tetina in parte trebuie clatit bine cu apa plata sau apa de la robinet, fiarta si racita.
Prin fierbere. Anumite biberoane pot fi sterilizate si prin fierbere. Pentru a folosi aceasta metoda ai nevoie de o oala din inox adanca pe care sa o folosesti doar in acest scop. Umple recipientul cu apa si scufunda complet biberoanele si tetinele. Lasa apa sa fiarba timp de 10 minute.
Este suficienta doar curatarea apa si detergent de vase?
Aceasta este metoda cea mai folosita de catre parinti deoarece este cea mai usoara. Imediat ce bebelusul termina de mancat, sticla trebuie sa fie spalata pentru a indeparta reziduurile alimentare.
Foloseste un detergent pentru vase si o perie speciala. Curata bine recipientul, tetina, inelul tetinei si capacul pentru a inlatura orice urma de lapte praf. Nu uita ca dupa utilizare sa igienizezi si peria pentru biberoane, folosind apa fierbinte si detergent, apoi o clatire temeinica.
Dupa terminarea spalarii, cel mai bine este sa lasi toate piesele sa se usuce la aer curat. Poti sa pui biberoanele in scurgatorul de vase cu gura in jos. Cand s-au uscat complet aseaza sticlele intr-un loc fara umiditate si praf.
Perioada minima recomandata pentru sterilizarea biberoanelor este de 1 an de la nasterea bebelusului. Abia de la 12 luni in sus copilul incepe sa beneficieze de proprii anticorpi. Chiar si in acest caz, se recomanda sterilizarea biberoanelor, tetinelor, suzetelor pe toata perioada cat bebelusul le va utiliza.