Cum sa cureti nasul nou-nascutului

| | Actualizat: 2019-03-19 11:42:56

Nu ti se pare curios zgomotul respiratiei nou-nascutului? Bebelusii au, de obicei, o multime de mucozitati.

Nu din cauza vreunei raceli, ci doar pentru ca au caile respiratorii mai inguste si se infunda foarte usor. La asta se adauga faptul ca ei nu stiu sa sufle nasul ca adultii, nu au capacitatea de a elimina mucozitatile si se acumuleaza din ce in ce mai multe.

Una dintre preocuparile de baza in ingrijirea bebelusului este curatarea nasului si extragerea mucusului din tractul respirator. Pentru copil va fi foarte enervant, deoarece nou-nascutii nu pot respira pe gura.

Ce este necesar pentru curatarea nazala

Daca nu se efectueaza o curatare zilnica, aceste mucozitati pot provoca infectii. In plus, atunci cand bebelusul este infundat pe nas, respira mai greu si oboseste mai repede," spune Inés Sánchez Pina, asistenta medicala specializata in pediatrie, membra a Asociatiei Pediatrice de Ingrijire din Comunitatea Valenciana.

Pentru a rezolva aceasta problema, ar trebui sa cureti nasul micutului, iar cel mai bun moment este dupa baie, cand mucusul se inmoaie. Daca este necesar, aceasta operatie poate fi facuta de mai multe ori pe zi, in special inainte de a manca si de a dormi.

Pentru asta ai nevoie de: apa de mare speciala pentru nou-nascuti sau ser fiziologic si o seringa sterila.

Daca utilizezi apa de mare

  • Primul pas: Mai intai se pune bebelusul pe spate, cu capul inclinat in partea dreapta dreapta, iar apa se introduce in nara stanga, pentru a nu ajunge la urechi.
  • Pasul al doilea: Copilul se aseaza in pozitie verticala, astfel incat sa iasa mucozitatile. Este posibil sa le inghita, dar nu este o problema, pentru ca le elimina odata cu fecalele.
  • Al treilea pas: daca mucusul este foarte uscat incat nu poate fi eliminat, se mai pot pune cateva picaturi de apa si se maseaza nasul pana dispar.

Daca utilizezi ser fiziologic si seringa

Trebuie incarcata seringa cu solutie (este suficient 1,5-2 ml). Este bine sa se foloseasca flacoane cu doza unica de folosinta, deoarece sticlele mari pot fi contaminate daca seringa este folosita si in alte ocazii.

Tine cont de pasii anteriori (primul, al doilea si al treilea).

Aspiratoare nazale, umidificatoare

Aspiratoarele nazale nu trebuie utilizate in cazul in care mucusul este uscat pe peretii nasului, deoarece ii poate face rau micutului.

"Mai intai trebuie sa folosesti serul pentru a se inmuia, dar nu mai mult de doua ori pe zi, pentru ca poate deteriora mucoasa si irita nasul", explica Inés Sánchez Pina.

De asemenea, se pot utiliza umidificatoarele, astfel incat mediul sa nu fie prea uscat. Cele mai potrivite sunt cele cu abur rece. Umiditatea ambientala (masurata cu un higrometru) nu trebuie sa depaseasca 50% pentru a evita aparitia ciupercilor in mediu. Inés Sánchez Pina nu recomanda, de asemenea, utilizarea aromelor de mentol la copiii sub doi ani.

"Ofera o senzatie falsa de nas desfundat si poate provoca vasoconstrictia bronhiilor", mai precizeaza asistenta pediatrica.

Umidificatoarele sunt necesare, in special, atunci cand exista un sistem de aer conditionat in casa, deoarece aceste dispozitive tind sa usuce foarte mult mediul inconjurator.

Spalaturile nazale, foarte enervante pentru copil

"De obicei, niciunui copil nu-i place, asa ca nu trebuie sa fii surprins daca plange", spune Inés Sánchez Pina.

Este o operatie care dureaza doar cateva secunde, dar in acel moment trebuie sa tii bine copilul. Un truc bun este sa-l infesi intr-un prosop. De asemenea, nu se introduce prea adanc seringa sau aspiratorul, deoarece il deranjeaza, se va misca si poate fi ranit.

Citeste si despre