Leaganul pentru bebelus: este sigur sau nu? Ce trebuie sa stii despre acestea

| | Actualizat: 2024-05-20 10:03:00

 

Nu exista nicio indoiala ca leaganele pentru bebelusi ofera bratelor parintilor o pauza foarte necesara. La urma urmei, ingrijirea unui copil este o munca grea, iar o parte din aceasta munca se datoreaza nevoii intense a acestuia de a fi leganat si tinut in brate.

In timp ce unii bebelusi sunt fericiti sa stea intr-un patut sau intr-un scaun pentru bebelusi in timpul orelor in care nu dorm sau nu sunt hraniti, alti bebelusi tanjesc dupa mai multa miscare decat atat si devin agitati daca nu sunt leganati sau plimbati. Acesta este un comportament normal al bebelusului si nu este nimic gresit daca il tii in brate cat de mult poti.

Dar cei mai multi dintre noi nu ne putem tine bebelusii in brate tot timpul, motiv pentru care leaganele pentru bebelusi pot fi atat de utile. Leaganele pentru bebelusi tin copilul in brate atunci cand nu poti si ofera stimularea prin miscare pe care bebelusii o gasesc linistitoare. De asemenea, acestea ajuta in cazul agitatiei si il mentin pe bebelusul tau distrat.

Iata care sunt beneficiile si dezavantajele leaganului pentru bebelusi:

Beneficiile leaganelor pentru copii

Bebelusii nu se nasc cu prea multa independenta si se bazeaza foarte mult pe parintii lor, la fel ca in pantecele mamei. De asemenea, le lipseste mediul din pantecele mamei, motiv pentru care le place sa fie infasurati, leganati. Toate aceste activitati le amintesc de confortul din uter.

Desi majoritatea parintilor nu si-ar dori nimic mai mult decat sa le ofere acest tip de linistire bebelusilor lor 24 de ore din 24, este aproape imposibil sa ii tii in brate, sa ii linistesti si sa ii legeni 24/7. Si, desi unii bebelusi sunt multumiti fara aceste activitati, alti bebelusi - in special cei care dezvolta colici sau care sunt pur si simplu foarte agitati - au nevoie de acest tip de linistire tot timpul!

Dezavantajele leaganelor pentru copii

In cea mai mare parte, leaganele pentru copii sunt salvatoare pentru parinti. Cu toate acestea, trebuie sa fiti constienti de anumite capcane. In primul rand, desi rar, anumitor bebelusi pur si simplu nu le place sa petreaca timp in leaganele pentru bebelusi si au tendinta de a deveni mai agitat in ele. Acesti bebelusi ar putea gasi leaganele inconfortabile sau pot deveni suprastimulati de lumini, sunete sau miscari. Ia in considerare diferite setari de leganare, diferite setari audio sau plasarea bebelusului in leagan in momente diferite ale zilei.

Leaganele pentru copii si somnul 

Probabil cel mai surprinzator lucru pe care il vei afla despre leaganele pentru bebelusi este ca acestea nu sunt facute pentru a fi folosite in timp ce copilul doarme. Acest lucru pare probabil contrar a ceea ce ai auzit probabil despre leaganele pentru bebelusi. Desi nu este cazul sa te sperii daca bebelusul tau adoarme in leagan, ar trebui sa-l muti in patut cat mai repede posibil. Copilul tau este cel mai in siguranta atunci cand doarme pe spate, pe o suprafata plana. Si aceasta nu este doar indrumarea pentru leaganele pentru bebelusi. Nici cei mai mari nu trebuie sa doarma in scaunele auto sau in carucioare.

Masuri de siguranta pentru leaganele pentru copii

Este extrem de important sa acorzi atentie masurilor de siguranta atunci cand folosesti un leagan pentru copii. Desi rare, bebelusii au fost raniti in timp ce foloseau leaganele pentru bebelusi, iar unii chiar au murit ca urmare a unor practici nesigure. Din acest motiv, specialistii au elaborat o lista de reguli de siguranta pe care toti parintii ar trebui sa le respecte atunci cand folosesc leaganele pentru bebelusi:

  • Foloseste intotdeauna pozitia cea mai inclinata a leaganului pentru bebelusii cu varsta de pana la 4 luni.
  • Asigura-te ca leaganul este robust si ca nu se rastoarna sau se pliaza prea usor.
  • Foloseste curelele de siguranta furnizate pentru ca bebelusul sa nu cada din leagan.
  • Tine jucariile si mobilele departe de bebelus.
  • Nu mai folosi leaganul daca bebelusul nu se mai potriveste corect si verifica daca copilul a depasit limitele de greutate prevazute de producator.
  • Asigura-te ca leaganul ramane plat in timp ce este in miscare, astfel incat bebelusul sa nu poata cadea afara.

Surse:

https://www.sleepfoundation.org/baby-sleep/can-babies-sleep-in-a-swing
https://reviewed.usatoday.com/parenting/features/are-baby-swings-safe
https://www.verywellfamily.com/can-babies-sleep-in-a-baby-swing-5100896
https://www.parents.com/how-to-use-a-baby-swing-8411637
  • https://www.sleepfoundation.org/baby-sleep/can-babies-sleep-in-a-swing
  • https://reviewed.usatoday.com/parenting/features/are-baby-swings-safe
  • https://www.verywellfamily.com/can-babies-sleep-in-a-baby-swing-5100896
  • https://www.parents.com/how-to-use-a-baby-swing-8411637

FOTO: Unsplash

Citeste si despre