Lucruri pe care sa NU le faci cand ai un bebelus

| | Actualizat: 2017-04-11 16:37:15

Exista multe lucruri pe care trebuie sa le eviti cand ai un bebelus, dar si o multime de tentatii, sfaturi si idei contradictorii care te inconjoara si te nedumiresc cu privire la ce este mai bine pentru el. Ajungi sa nu mai stii carora sa le acorzi incredere si care sunt sigure sau nu. Daca experimentezi pentru prima oara statutul de parinte, afla cateva lucruri pe care sa nu le faci niciodata cu bebelusul tau!

Nu apela la leacuri babesti (produse naturiste) fara sa stii daca sunt sigure!

Leacurile babesti reprezinta cea mai veche forma terapeutica si sunt caracterizate prin metode naturiste de tratament pentru diverse afectiuni.

Multe proaspete mamici sunt invadate de sfaturi oferite de cunostinte, legate de apelarea la leacurile bunicii in ingrijirea bebelusului bolnav, insa nu toate sunt sigure pentru sanatatea celui mic.

Multe astfel de leacuri folosesc plante (ceaiuri), miere sau frectii cu alcool care pot pune in pericol viata bebelusului. Ele pot fi utile in tratarea anumitor simptome la copii, insa pana la varsta de un an se dovedesc nocive.

Cere intotdeauna sfatul pediatrului sau consulta-te cu el atunci cand vrei sa tratezi naturist copilul de raceala, colici, dureri sau alte simptome specifice varstei.

Nu ii da niciun medicament fara acordul medicului!

Bebelusul are un organism fragil si sensibil, iar multe dintre afectiunile uzuale cu care se confrunta nu necesita intotdeauna medicatie. Insa multi parinti apeleaza la ele doar pe baza recomandarilor farmacistilor si au incredere ca daca sunt recomandate varstei lor, sunt si sigure.

Este crucial pentru sanatatea bebelusului sa nu ii dai niciodata medicamente fara a avea acordul medicului, chiar si in cazul celor care nu necesita eliberare cu reteta.

Nu il lasa sa doarma la cerere!

Formarea unei rutine de somn si a unui program stabil de ore la care trebuie sa doarma sunt esentiale pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a oricarui copilas.

In acest fel, stii exact cand trebuie sa doarma si cand nu, iar micutul tau se obisnuieste in timp sa respecte programul, ceea ce iti ofera si tie cateva momente de respiro.

Nu ii da sa manance cantitati exagerate de mancare!

Exista multi parinti care prefera sa mareasca portiile bebelusului de lapte sau cereale, deoarece merg pe principiul "mai bine mai mult decat mai putin" sau nu care cumva sa slabeasca micutul vreun gram si sa zica lumea ca e nemancat.

Gresit, spun specialistii, care avertizeaza ca este foarte important sa respecti dozele sau portiile de mancare recomandate de pediatru pentru fiecare varsta a bebelusului! In caz contrar, risti sa il supraalimentezi si sa cresti riscul de a avea un copil obez mai tarziu!

Nu il obisnui numai in brate!

Este unul dintre sfaturile pe care le primesti din toate partile si pe care merita sa le iei in seama.

Invata bebelusul sa petreaca timp si in patutul lui, jucandu-se si gangurind sau incurajeaza-l sa se tarasca sau sa mearga in patru labe, daca are varsta necesara.

Nu il tine in brate de fiecare data cand e treaz, deoarece se obisnuieste repede si iti va fi greu sa il dezveti mai tarziu.

Nu il obisnui sa doarma in pat cu voi!

Obisnuinta de a adormi bebelusul in patul conjugal este nociva pentru comportamentul lui viitor.

Nu este gresit sa il lasi sa doarma cu tine cand este nou-nascut si trebuie sa il hranesti foarte des. Pe masura ce creste si mesele se stabileaza la anumite ore in programul lui, incepe sa il obisnuiesti sa doarma in patutul lui.

Cu cat creste, cu atat este mai greu sa il dezveti de acest obicei nociv pentru dezvoltarea lui.

Nu renunta la viata ta personala, sociala etc!

De cand l-ai adus pe lume, bebelusul tau a devenit o prioritate in viata ta, iar toate celelalte lucruri si persoane au trecut in plan secund. Este o greseala pe care multe mamici o fac si care le costa adesea mariajul, prieteniile sau sanatatea emotionala.

Pastreaza-ti o viata personala si sociala activa, pentru a te bucura si mai mult de bebelusul tau si pentru a fi cu adevarat o mamica fericita!

Ai aplicat vreodata sfaturi si recomandari nesigure pe bebelusul tau? Daca ai sugestii sau sfaturi pentru proaspetele mamici, impartaseste-le la sectiunea de comentarii!

Citeste si despre