Metode de prim-ajutor pentru bebelusi

| | Actualizat: 2009-07-29 14:43:50

 

Metodele de prim-ajutor pentru bebelusi sunt absolut vitale pentru parinti, in cazul producerii accidentelor. Cunoasterea temeinica a metodelor de prim-ajutor poate salva viata bebelusului tau in momente cruciale.
 Respiratie gura la gura (Resuscitarea respiratorie)

Respiratia gura la gura este folosita pentru bebelusii inconstienti care nu respira. Roaga imediat pe cineva sa sune la 112 si incepe sa-i aplici metoda resuscitare respiratorie.

Daca esti singura si nu are cine sa sune la salvare, incearca sa aplici doua minute metoda respiratiei artificiale si apoi suna la 112, dupa care poti sa continui tratamentul.

Trebuie sa incepi intotdeauna cu doua respiratii artificiale urmate de compresia pieptului (vezi astistarea cardiorespiratorie).

1. Aseaza bebelusul pe o suprafata ferma (podea, masa etc). Caile respiratorii nu trebuie sa fie obstuctionate. Ridica-i barbia. Nu apasa pe portiunea moale de sub barbie pentru ca poti sa ii blochezi astfel respiratia.

2. Inspira si apoi pune-ti buzele in jurul gurii si nasului bebelusului. Sufla usor pana cand pieptul se ridica.

3. Indeparteaza-ti gura si observa felul in care pieptul se lasa.

4. Repeta actiunea inca o data. Daca nu reusesti sa-i mai faci si a doua respiratie, verifica daca nu cumva caile respiratorii sunt obstructionate de ceva si asigura-te ca ii acoperi destul de etans gura si nasul cu gura ta.

5. Verifica semnalele vitale. Daca nu exista semnale vitale (nu respira, nu se misca, nu raspunde) dupa cele doua respiratii, incepe masajul cardiac.
 Resuscitarea - Asistarea cardiorespiratorie (RCR)

Resuscitarea cardiorespiratorie este o metoda combinata intre respiratia artificiala si masajul cardiac si este folosita in cazul in care bebelusul este inconstient si si nu se misca.

Roaga imediat pe cineva sa sune la 112 si incepe sa-i aplici metoda resuscitare respiratorie si compresia toracica. Daca esti singura si nu are cine sa sune la salvare, incearca sa aplici doua minute metoda respiratiei artificiale si a compresiei toracice si apoi suna la 112, dupa care poti sa continui tratamentul.

1. Aseaza bebelusul pe o suprafata ferma (podea, masa etc).  

2. Plaseaza doua degete pe sternul bebelusului, la aproximativ o latime de deget inferior de linia imaginara ce uneste mameloanele. Se comprima sternul aproximativ o treime pana la o jumatate din diametrul toracelui copilului.

3. Se efectueaza 30 de compresii toracice.

4. Continua cu inca doua respiratii artificiale. Acest ciclul se repeta pana cand vine ambulanta sau pana cand bebelusul respira normal, tuseste sau se misca.
 Prim ajutor pentru bebelusul care s-a inecat cu ceva

Bebelusii sunt recunoscuti pentru faptul ca inghit aproape orice, dar cateodata acest lucru poate fi foarte periculos. Bebelusii se pot ineca cu bucati de jucarii, bilute, monede ets. Alunele si dulciurile tari (ex. bomboane) sunt foarte priculoase pentru bebelusi.

Roaga imediat pe cineva sa sune la 112 si incepe sa-i aplici metoda de prim ajutor. Daca esti singura si nu are cine sa sune la salvare, incearca sa aplici doua minute metoda de prim ajutor  si apoi suna la 112, dupa care poti sa continui tratamentul.

1. Pune capul bebelusului cu fata in jos in timp ce corpul lui este pe bratul tau. Tine-i capul si gatul cu palma. Loveste de cinci ori scurt cu patul mainii libere in spate, intre umerii lui. Loviturile trebuie sa fie blande dar ferme.

2. Verifica daca obstructia a fost indepartata dupa fiecare lovitura. Intoarce-l pe bebelus pe spate, deschide-i gura si indeparteaza orice obiect strain cu degetul mic.

3. Daca blocajul nu a fost indepartat, incepe compresia toracica.

4. Plaseaza doua degete pe sternul bebelusului, la aproximativ o latime de deget inferior de linia imaginara ce uneste mameloanele. Se comprima sternul aproximativ o treime pana la o jumatate din diametrul toracelui copilului. Efectueaza cinci compresii asupra pieptului (la distanta mai mare intre ele dar mai ascutite decat cele de la masajul cardiac). Verifica dupa fiecare compresie daca obstructia a disparut.

5. Daca obstructia nu a disparut dupa cinci compresii, continua sa alternezi cele cinci lovituri in spate cu cinci compresii toracice pana cand ajunge ambulanta.

6. Daca bebelusul devine inconstient, incepe resuscitarea cardiorespiratorie.

Citeste si despre