De revelion, numeroase familii apeleaza la ajutorul unei bone sau a unei persoane specializate care sa aiba grija de cel mic pe perioada in care parintii sunt plecati de acasa.
Cum selectezi bona?
Bona trebuie sa fie o persoana care intr-adevar iubeste copiii si este mereu cu zambetul pe buze, asa ca nu ezita sa iti faci o lista cu intrebari care te vor ajuta sa iti formezi o parere despre cine este si cum este persoana respectiva. Nu ti-ai dori ca persoana angajata sa experimenteze pentru prima data meseria de bona pe copilul tau sau sa nu aiba rabdarea si tactul necesar educarii unui copil.
Analizele medicale sunt, de asemenea, foarte importante. Roag-o sa iti prezinte un examen medical recent si o evaluare psihologica. Ai nevoie de o persoana echilibrata din punct de vedere emotional, care sa nu faca abuz de autoritate si sa nu incerce sa te substituie.
Testul cel mare il constituie insa intalnirea cu copilul. Observa cu atentie reactiile acestuia, atat la primul contact, cat si pe termen lung. Daca copilul devine retras in prezenta bonei, se fereste sau evita sa o vada, acesta este in mod sigur un semnal de alarma; daca cel mic doreste sa o revada, se ataseaza de bona si este vesel in preajma ei, atunci inseamna ca ai facut o alegere potrivita.
Incearca sa fii prezenta la primele intalniri ale bonei cu copilul tau si sa comunci in permanenta cu micutul tau. Invata-l sa iti spuna deschis orice problema sau nemultumire.
Indiferent de optiune, in momentul in care angajezi o bona, trebuie sa fii constienta ca iti lasi copilul in mainile unei persoane straine, de aceea este necesar sa iti iei metode de precautie si sa te asiguri ca bona aleasa prezinta incredere, dragoste pentru copil si rabdare fata de nevoile acestuia.
Bona trebuie sa respecte indicatiile parintilor
Pentru o bona este foarte important sa respecte indicatiile parintilor cu privire la propriul copil. Chiar daca anumite activitati par banale sau fara sens, doar parintii le pot schimba. Inainte ca parintii sa plece de acasa, o bona trebuie sa stie care este mancarea preferata a copilului, care sunt jucariile sau paturica preferata cu care adoarme.
De asemenea, bona trebuie sa stie cum adoarme copilul mai repede, cu lumina aprinsa sau stinsa, cu muzica sau la citirea unei povesti. Bona trebuie sa stie si cat timp are voie cel mic in fata televizorului si ce emisiuni poate urmari.
Bona trebuie sa fie pregatita pentru evenimente neprevazute
Pentru noaptea de revelion, bona trebuie sa fie pregatita pentru momentele nepravuzate. Unul dintre acestea poate fi agitatia celui mic. In acest caz bona trebuie sa stie cum sa il adoarma. De cele mai multe ori, un pahar cu lapte cald rezolva problema.
Bona trebuie sa supravegheze in permanenta copilul
Este foarte important ca bona sa se asigure ca cel mic doarme adanc. Ea trebuie sa stea alaturi de cel mic o perioada. Chiar daca odata adormit nimic nu il mai poate trezi pana dimineata, nu este indicat ca bona sa mearga sa se odihneasca intr-o alta camera, fara a auzi ce se intampla in camera copilului. Bona trebuie sa stie ca scopul pentru care parintii au angajat-o este siguranta copilului pe timpul noptii, iar rolul sau este de a se ingriji ca nimic rau nu i se intampla.
Bona trebuie sa stea cu cel mic sa ii citeasca o carte si sa aiba in permanenta usa deschisa la dormitorul copilului, in caz ca acesta se trezeste si vrea ceva.
In acest timp, bona poate privi la televizor, insa in surdina, pentru a nu-l deranja pe cel mic. Nu trebuie sa asculte muzica la casti si nici sa lase televizorul cu volumul la maxim.
Bona nu trebuie sa paraseasca casa sub nicio forma pana cand parintii nu ajung acasa. Ea trebuie sa povesteasca apoi parintilor ce s-a intamplat in timpul noptii si problemele pe care le-a intampinat.
De asemenea, bona trebuie sa aiba la indemana numerele de telefon ale parintilor si ale altor rude sau prieteni care pot veni de urgenta acasa in caz ca se intampla ceva neprevazut.
Autor: Mihaela Rotaru