Inca de la primul drum cu masina, adica de la maternitate spre casa, bebelusul trebuie transportat in siguranta, folosind un dispozitiv omologat in acest sens. Atunci cand trebuie sa cumpere un astfel de dispozitiv, parintii sunt bombardati cu o multime de optiuni si oferte, care mai de care mai tentante, incat nu stiu ce sa aleaga. Atunci cand optati pentru un anumit model de scoica sau de scaun auto, trebuie sa tineti cont de mai multi factori, pentru a va asigura ca faceti alegerea potrivita.
Diferenta dintre scoica si scaun auto
Atunci cand cumpara caruciorul pentru copil, multi parinti aleg modele 3 in 1, care au inclusa si scoica auto. Desi pare o oferta buna, trebuie sa tineti cont de un aspect: este acel model de scoica omologat si capabil sa ofere protectie eficienta bebelusului? Scoica auto este acel dispozitiv in care bebelusul sta putin inclinat, se monteaza cu spatele la sensul de mers, se prinde in centuri si poate fi folosita pana la varsta de un an si jumatate sau pana cand copilul atinge limita de inaltime/ greutate specificate de producator.
Scaunul auto, pe de alta parte, este un dispozitiv care se poate folosi de la nastere, daca modelul permite reglajele in asa fel incat nou-nascutul sa poata fi transportat in plan inclinat la 30-45 de grade si poate fi folosit o perioada mai lunga, in functie de model si de producator. Scaunul auto se fixeaza in centuri sau in sistemul isofix al masinii si in primele luni de viata ale bebelusului este obligatoriu sa fie instalat cu spatele la sensul de mers.
Cel mai important aspect, atunci cand alegeti scoica sau scaunul auto, este sa verificati ce scor are modelul ales de voi la testele ADAC. Aceste teste sunt printre putinele independente care verifica in ce masura scaunul sau scoica ofera protectie bebelusului in caz de impact.
Daca v-ati hotarat asupra unui scaun auto, este important sa verificati daca bebelusul poate sta in pozitia recomandata. Desi multi producatori specifica faptul ca scaunul poate fi folosit de la nastere, nu toate modelele permit gradul de inclinare recomandat pentru transportarea bebelusilor nou-nascuti.
Apoi, este foarte important ca scaunul ales (sau scoica) sa se potriveasca cu modelul masinii. Daca este o masina mica, nu vom alege un scaun auto masiv, de exemplu. Inclinatia banchetei este un alt aspect de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti modelul si ideal este sa probati inainte de a cumpara.
Bebelusii prematuri au nevoie de scaune auto speciale
Majoritatea producatorilor specifica limita superioara de greutate si/ sau inaltime pana la care poate fi folosita scoica/ scaunul auto, nu si pe cea inferioara. Bebelusii prematuri (nascuti inainte de 37 de saptamani) sau cei foarte mici (care au sub 2,5 kg sau mai putin de 45 cm in momentul externarii) pot sa nu stea bine intr-o scoica sau intr-un scaun auto obisnuit. Societatea Americana de Pediatrie recomanda monitorizarea functiilor vitale ale bebelusului atunci cand este pus in scoica, inainte de a parasi maternitatea. Daca scade saturatia de oxigen sau ritmul cardiac, medicii pot recomanda parintilor sa se orienteze catre alt model de scoica, care sa ofere o pozitie mai buna.
Nu cumparati scaune auto second hand!
Scaunele auto si scoicile auto au o durata de folosire pe care fiecare producator in parte o specifica. De asemenea, daca masina in care se afla aceste dispozitive a fost implicata intr-un accident, acestea nu mai sunt bune de folosit. Atunci cand cumparati scaune auto second hand, nu aveti cum sa fiti siguri ca acestea sunt in stare buna de functionare. In functie de cate drumuri veti face cu copilul in primele luni de viata, va puteti orienta spre inchirierea unui astfel de dispozitiv, de la magazine autorizate.
In primele luni de viata ale bebelusului, este important sa nu faceti drumuri lungi si sa faceti pauze cat de des se poate. Evitati deplasarile pe distante mari si incercati sa nu calatoriti mai mult de 2-3 ore, cu pauzele de rigoare, pana la varsta de 6 luni a bebelusului.
Atunci cand calatoriti cu bebelusul, nu il hraniti in niciun caz in timpul deplasarii. Este recomandat ca o persoana adulta sa stea tot timpul pe bancheta din spate impreuna cu bebelusul, pentru a-l supraveghea. Nu folositi scoica auto pentru alt scop decat acela al deplasarii cu masina. Aceste dispozitive au fost concepute si testate exclusiv pentru a oferi siguranta si protectie in masina.
FOTO: Freepik