Sterilizatoarele pentru biberoane reduc timpul petrecut de mamica sterilizand prin fierbere biberoanele, tetinele si tot ce tine de instrumentele pentru hranirea bebelusului. Unele accesorii pentru hranirea bebelusului nu pot fi sterilizate prin fierbere si doar cateva in sterilizatoarele cu abur, asadar poti folosi sterilizarea chimica.
Tipuri de sterilizatoare pentru biberoane
• Sterilizatorul pentru microunde este un recipient cu capac, care se inchide ermetic. Dupa spalarea biberoanelor, acestea se plaseaza in sterilizatorul pentru microunde impreuna cu o cana de apa si se lasa in cuptorul cu microunde atat timp cat este specificat in instructiunile de utilizare, in general 5-8 minute, plus timpul de racire.
Ai in vedere ca in cuptorul cu microunde nu trebuie sa pui obiecte metalice.
• Sterilizatorul cu abur este un aparat compus dintr-o zona inchisa ermetic unde se pun biberoanele si sub care se afla o alta zona unde se pune apa. Acesta este adaptarea casnica a metodei folosite in spitale si este rapid si eficient. Dureaza 8-12 minute, plus timpul de racire.
Cand este pornit, aburii fierbinti trec in zona unde se afla biberoanele si astfel se sterilizeaza, deoarece aburii au temperaturi mai mari decat apa care fierbe. Acesta nu ocupa mult loc in dulap si iti mai ramane loc sa depozitezi si biberoanele pe langa el.
Trebuie sa fii atenta ca ceea ce pui in sterilizator sa reziste la temperaturi inalte. Biberoanele si tetinele trebuie asezate cu gura in jos, pentru o mai buna sterilizare.
Ai grija atunci cand scoti capacul sa nu te oparesti cu aburii care vor iesi.
Riscuri la incalzirea biberonului
Nu folosi cuptorul cu microunde pentru a incalzi laptele din biberon deoarece laptele poate incepe sa fiarba foarte repede si poate fi periculos.
Cercetatorii au scos la iveala faptul ca plasticul contine o toxina care este eliminata atunci cand recipientul din acest material este incalzit.
Studiile de laborator au relevat faptul ca nivele scazute din aceasta toxina, numita bisophenol (BPA), pot duce la modificari ale creierului si ale sistemului reproducator, ceea ce, dupa cum spun cercetatorii, ar putea duce la o crestere a riscului de prostata sau cancer la san, chisturi ovariene, endometrioza si pubertate precoce.
Inainte sa intri in panica, trebuie sa stii ca specialistii in sanatate considera ca volumul de toxine din biberoane si alte obiecte consumabile din plastic, nu este periculos. Ei considera ca volumul de BPA care se transmite in alimentele si bauturile depozitate in recipiente de plastic este prea mic pentru a putea cauza probleme de sanatate. Chiar si asa, pentru mai multa siguranta, cercetarile continua.
Pentru a scapa de teama de BPA, poti alege biberoane confectionate din plastic non-policarbonat, care contine fie polietilena, fie polipropilena. Acest tip de plastic este foarte potrivit si in momentul in care copilul tau trece la canuta
Alte metode de sterilizare a biberonului
Sterilizarea electrica sau la microunde au devenit populare in ultimii ani. Totusi, nu mereu vei avea acces la curent sau la un cuptor cu microunde, asadar este util sa ai si notiuni despre sterilizarea clasica, prin fierbere.
Sterilizarea clasica prin fierbere uzeaza mai repede tetinele decat celelalte metode de sterilizare. Pentru sterilizarea chimica, lichidul de sterilizare se gaseste gata preparat in farmacii sau exista tablete pentru sterilizare, cu instructiuni de folosire.
Solutia sterilizat la rece se gaseste pe piata si functioneaza prin turnarea intr-un vas inalt, astfel incat biberoanele sa fie acoperite cu solutie.
Pastilele pentru sterilizarea biberoanelor se pun intr-un vas cu apa rece de la robinet. Acestea sunt efervescente, iar in momentul cand s-a topit complet, biberoanele se pun in vasul respectiv si se lasa timp de 30 de minute. Consultati instructiunile de utilizare.
Parerile specialistilor
Pentru dezinfectare, specialistii recomanda Cloramina b, comprimate pentru sterilizarea veselei si a biberoanelor, 10 comprimate la 1 litru de apa.
Medicii recomanda utilizarea biberoanelor care sunt cele mai sigure, pentru a nu avea surprize neplacute in procesul de sterilizare.
Sursa Sfatulmedicului.ro.
Ce spun mamicile despre sterilizatorul de biberoane
O categorie de mamici sterilizeaza cu aparat cu aburi Avent, despre care spun ca e foarte simplu si rapid, deoarece il folosesc pentru biberoane, suzete, lingurite si sunt de parere ca merita toti banii.
A doua categorie sterilizeaza biberoanele la sterilizator special pentru microunde, de care sunt foarte multumite.
O a treia categorie de mamici nu neaga utilitatea unui sterilizator de biberoane sau a solutiilor de sterilizare la rece, insa sunt putin reticente in ceea ce priveste caracterul al microundelor si prefera fierberea clasica.
O mamica sterilizeaza biberoanele dupa fiecare folosire, sticlutele le sterilizeaza in microunde, iar tetinele le fierbe, deoarece foloseste tetine de latex si sterilizate in microunde. Ea a observat ca acestea se deterioreaza foarte repede. Sterilizatorul pentru microunde povesteste ca l-a cumparat deoarece a fost ieftin, in jur de 30 RON, desi ar fi vrut sterilizator normal, care era prea scump.