Un omulet atat de mic poate fi uneori foarte galagios, incat, ca parinte, te intrebi de unde poate sa faca atat zgomot si cum ai putea oare sa-l calmezi vreodata. Motivele pentru care un bebelus plange sunt numeroase si inepuizabile.
Primele si cele mai importante motive sunt necesitatea de a-i fi schimbat scutecul, chiar daca doar ce ai facut-o, posibilitatea ca temperatura sa ii fi crescut, sa ii fie foame sau sa aiba nevoie de ajutor cu eructatia.
Metode de calmare a bebelusului atunci cand acesta plange
Iata cateva trucuri impartasite de parinti si experiti in ceea ce priveste metodele de calmare a bebelusului care plange:
- Cel mai important este sa fii tu insuti, ca parinte, calm. Cand parintele este stresat, acest lucru se transmite si la bebelus. Ramai calm si poate ii vei transmite si lui starea ta de liniste.
- Distrage-i atentia. Parintii care au incercat acest lucru spun ca a functionat sa sufle fluturasi pe burtica bebelusului si sa faca grimase, sa se strambe la el. Bebelusul a ras si s-a relaxat.
- Ia-l in brate. Uneori bebelusul are doar nevoie de iubire, de atentie. Ia-ti cateva momente sa te cuibaresti cu el in pat, pupa-l, imbratiseaza-l, tine-l aproape si nu uita sa ii spui cat de mult il iubesti. Poti sa si "dansezi" cu bebelusul in brate, apropierea de corpul parintelui, cuibarirea in bratele acestuia, merg foarte bine alaturi de miscarea fina si repetitiva a "dansului".
- Scaunul balansoar. Poate fi de ajutor, tot alaturi de senzatia de confort pe care i-o da bebelusului apropierea de corpul parintelui. Ai grija insa la faptul ca pe nou-nascuti aceasta miscare ii poate agita mai mult.
- Contactul la nivelul pielii. Studiile arata ca atunci cand bebelusul are contact direct al pieptului si abdomenului cu pielea mamei, nu numai ca il calmeaza, dar si intareste legatura dintre mama si copil.
- Schimba-i pozitia. Unor micuti nu le place sa fie tinuti intr-o anuminta pozitie, ceea ce ii poate determina sa planga. Experimenteaza diferite moduri de a-l tine in brate, pentru a invata care il face pe bebelusul tau sa se simta cel mai bine.
- Fredoneaza-i. Cantecele blande fredonate de o voce familiara calmeaza adesea plansetele bebelusului, chiar daca cel care canta nu are un talent deosebit in aceasta privinta.
- Fa-i o baita. Caldura si apa au proprietati de calmare, mai ales daca adaugi si cateva picaturi de ulei de lavanda. Asta in cazul in care bebelusul tau nu plange in general cand ii faci baie.
- Masajul. Pune bebelusul pe burtica si incearca sa ii faci un masaj. De multe ori se intampla ca acesta sa adoarma, in acest caz ai grija sa il intorci pe spate, pentru a-l feri de riscul mortii subite in somn.
- Factorii externi. Uneori se intampla ca bebelusii sa planga pentru ca sunt supra-stimulati de factorii externi, asadar redu lumina, numarul de jucarii si nivelul zgomotului.
- Infasatul. Cand inca nu sunt in stare sa proceseze informatiile, bebelusii se pot speria de propriile brate, asadar il poti infasa pe cel mic intr-o patura calduroasa, fapt care ii va da confortul senzatiei fetale (pe care o avea cand inca era in burtica).
- Plimbare cu masina. Putine lucruri pot calma atat de usor un bebelus care plange asa cum o face o plimbare in scaunul auto. Vibratiile si sunetul masinii au sanse mari sa il calmeze pe bebelus. Poti incerca si o plimbare cu marsupiul sau caruciorul.
Chiar si cel mai calm parinte are o limita atunci cand are de a face cu un bebelus foarte mofturos.
Cunoasterea propriilor limite este importanta atat pentru tine cat si pentru bebelusul tau – atunci cand simti ca nu mai poti face fata, pune bebelusul in patut, inchide usa pe dinafara si ia-ti cateva momente sa te calmezi, amintindu-ti ca aceasta etapa nu va dura pentru totdeauna.
Daca te ajuta cu ceva, suna un prieten, o ruda sau o dadaca.