Daca ai un bebelus in familei, indiferent ca acesta este fiul tau, nepotul sau un var, cu siguranta atunci cand interactionezi cu acesta nu iti doresti decat sa-l faci sa rada. Rasul bebelusilor este contagios si reprezinta o oaza de relaxare pentru adulti, care uita instant de orice problema. Stii insa cum se dezvolta rasul la bebelusi si cum il poti face sa rada?
Rasul la bebelusi
Bebelusii rad inca din pantecele mamei, insa in primele saptamani de viata rasul este mai mult un reflex. Odata cu trecerea timpului, acest ras devine mai complex si copilul poate zambi de mai multe ori pe zi si chiar si in timp ce suge la sanul mamei. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta experienta ii da copilului un sentiment de bunastare si de placere.
Intre prima si a doua luna de viata, zambetul devine un mijloc de contact social si este important ca parintii si alti adulti care petrec timp cu micutii sa rada cand stau cu bebelusul, dar mai ales in momentul in care-l vad pe acesta razand. Rasul este noua forma de comunicare si, incetul cu incetul, bebelusii inteleg ca pot opta pentru o alta strategie pentru a capta atentia adultilor.
In concluzie, rasul trece de la a fi un simplu reflex la a deveni un instrument de exprimare si comunicare.
Rasul este sanatate
Rasul are multiple beneficii pentru un bebelus si este considerat a fi sanatate.
Cand bebelusii rad li se oxigeneaza mai bine organismul si li se imbunatateste activitatea plamanilor si a inimii. Prin ras se elibereaza mesageri neuronali puternici, cum ar fi endorfinele, serotonina si dopamina. Toti acestia sunt cunoscuti sub numele de "hormonii fericirii" si ajuta la reducerea stresului si a disconfortului.
Cum sa faci un bebelus sa rada?
Rasul poate genera momente unice de conexiune emotionala. Indiferent daca tu esti cel care rade sau cel care asculta rasul bebelusului, sentimentul de usurare si placere este perceput in acelasi mod.
Iata cateva moduri in care poti face un bebelus sa rada:
-
Gadilat: atingerile ii fac intotdeauna pe bebelusi sa rada.
-
Cantece sau sunete diverse: este, de asemenea, foarte placut pentru ei sa auda cantece sau sunete diverse.
-
Imitatii si jocuri de voce: bebelusii rad adesea cand aud ca alte persoane isi schimba vocea.
-
Jocuri: unul dintre cele mai cunoscute jocuri in acest scop este “cucu-bau”. Adultul trebuie sa-si acopere fata cu palmele si apoi sa le dea la o parte si sa spuna “cucu-bau”.
-
Oglinda: Cand un copil ia o oglinda si se uita in ea, se distreaza mult timp. In acest joc, copilul percepe miscarile si gesturile "celuilalt" care se reflecta in oglinda.
-
Imbaierea: in timpul imbaierii bebelusii se pot juca cu apa. Cand lovesc apa si sar stropi peste tot, va izbucni fara indoiala in ras.
-
Ridicarea bebelusului in aer: in timp ce stai intins in pat ridica bebelusul in aer si ii vei putea vedea fata uimita de faptul ca este ridicat. Acest lucru il face sa rada in hohote, mai ales atunci cand este surprins de o schimbare de directie sau de inaltime.
-
Jucarii: folosind o jucarie zornaitoare sau cu lumini colorate, poti atrage atentia copilului si ii poti starni rasul.
Desigur, acestea nu sunt singurele metode prin care un bebelus poate fi facut sa rada, insa sunt cele mai comune.