Jocul cu bebelusul nu este doar o forma naturala de relaxare si destindere pentru copil sau de intarire a relatiei afective dintre tine si el. Joaca este un instrument crucial de invatare la aceasta varsta, care contribuie din plin la dezvoltarea abilitatilor intelectuale, sociale, emotionale si fizice ale bebelusului. Descopera si alte beneficii ale jocului in dezvoltarea bebelusului si cateva idei simpatice de jocuri pentru aceasta varsta!
Rolul jocului in dezvoltarea bebelusului
Jocul are un rol foarte important in toate aspectele dezvoltarii bebelusului, inca de la nastere si pana tarziu, in copilariei. Insa in primul an de viata, cand bebe creste si se dezvolta cu rapiditate, joaca impreuna cu bebelusul este un stimulent crucial pentru dobandirea principalelor achizitii de la aceasta varsta.
Jucandu-te cu el, il ajuti sa faca mai repede primii pasi, sa fie sociabil, sa vorbeasca mai usor si sa fie mai inteligent chiar inainte de a scoate pe gurita primul cuvintel.
Majoritatea jocurilor initiate la aceasta varsta contribuie la dezvoltarea cognitiva a copilului. Este important sa incurajezi jocurile care il stimuleaza intelectual, deoarece creierul lui se dezvolta cel mai mult in primii ani ai copilariei.
Jocul cu bebe iti ofera si oportunitatea de a petrece timp de calitate impreuna cu el, de a-l cunoaste mai bine si de a intari relatia dintre voi. De exemplu, joaca este o metoda grozava pentru tatic, care nu are parte de relatia afectiva unica pe care bebe o are cu tine, sa se apropie mai mult de copil.
Comunicarea se dezvolta foarte mult prin intermediul jocului. A comunica cu copilul nu inseamna doar a vorbi si a exprima totul in cuvinte. Atunci cand te joci cu bebe, el comunica si isi exprima emotiile prin gesturi, mimica, sunete, toate fiind importante pentru dezvoltarea ulterioara a limbajului si vorbirii.
Joaca este, inainte de orice, o metoda de relaxare si o sursa de buna dispozitie pentru bebelus. In timpul jocurilor, bebe rade foarte mult, se distreaza si gangureste, semn ca activitatile respective ii creeaza placere sau ca este bucuros sa le practice.
Idei de jocuri cu bebelusul
Incearca sa vorbesti usor copilului tau si sa pronunti des numele lui. Dupa ce ii vorbesti, opreste-te pentru a observa raspunsul copilului.
In cazul in care copilul zambeste, lauda-l si raspunde-i si tu printr-un zambet. Asta il va face sa zambeasca in continuare.
Daca copilul se uita la tine, misca-ti usor capul, astfel incat ochii lui sa te urmareasca. Important este sa afli care este toleranta copilului tau la joaca. Prea multa sau prea putina stimulare sunt la fel de daunatoare.
Pentru incurajarea miscarilor capului, aseaza copilul pe o patura pe podea si plaseaza-i jucarii in culori puternice de o parte si de alta.
Atunci cand ii schimbi scutecul, indoaie-i si intinde-i genunchii asemanator unei miscari de pedalare. Cand este pus pe burtica, incurajeaza-ti copilul sa isi ridice trunchiul de la podea. Poti face asta prin plasarea unei jucarii in fata lui la nivelul ochilor.
Nu sunt complicate sau sofisticate, insa in simplitatea lor, jucariile si jocurile specifice varstei de bebelus au un rol esential in dezvoltarea lui. Jocurile pe care le alegi pentru a te juca cu bebelusul trebuie sa fie adaptate fiecarei etape de dezvoltare de pana la varsta de un an.
Atunci cand bebe este mai mult imobil si sta doar intins pe spate, fara a avea dezvoltate abilitatile motorii, trebuie sa te orientezi catre jocuri precum:
- cucu-bau (un joc esential pentru dezvoltarea de la aceasta varsta);
- grimase cat mai variate (strambaturi, fete triste, vesele, zambitoare etc.);
- recitarea poeziilor, fredonarea cantecelelor, cititul povestilor;
- jucariile zgomotoase si colorate (la varsta de nou-nascut, copilul adora zornaitoarele sau zgomotele calmante ale caruselului, insa pe masura ce creste, vei observa ca adora sa priveasca prelung la imagini, de aceea, jucariile colorate sunt importante, deoarece stimuleaza vazul, care este in plin proces de dezvoltare pana pe la 6 luni);
- jocurile de la baita (au un rol important nu doar in a "imprieteni" bebelusul cu apa, ci si in dezvoltarea fizica si a motricitatii fine).
Pe masura ce incepe sa fie mai activ, sa prinda putere in manute si picioare si sa stea in fundulet sau sa se tarasca ori sa mearga de-a busilea, jocurile pe care le alegi trebuie sa fie mai complexe. Trebuie orientate catre dezvoltarea lui fizica, pentru a-si dezvolta musculatura si a-l incuraja sa faca mai usor primii pasi, dar si catre dezvoltarea coordonarii mana-ochi sau a motricitatii fine:
- jocuri cu mingiute sau baloane (pasarea mingei de la unul la altul, ascunderea ei si incurajarea copilului sa o gaseasca etc.);
- jocuri de constructie (stimuleaza copilul sa faca turnuri din cuburi sau alte jucarii de constructie);
- jocuri de sortare a culorilor (pe masura ce se apropie de un anisor, poate distinge intre diverse culori; asadar, introducerea jocurilor prin care il pui sa sorteze jucarii colorate si sa faca gramezi pentru fiecare culoare in parte este utila in dezvoltare).
Tu cum te joci cu bebelusul tau? Care este jocul lui preferat? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!