Jocul cu cuburi - ce invata bebelusul

| | Actualizat: 2017-08-25 18:11:52

Cuburile se numara printre cele mai vechi si mai putin sofisticate jucarii. Cu toate acestea, ele sunt ideale pentru dezvoltarea coordonarii vizuale si manuale, dar pentru si intarirea musculaturii, la bebelusi. Totodata, cuburile il ajuta pe cel mic sa se orienteze in spatiu, il invata sa sorteze culorile si ii dezvolta abilitatile psihomotorii.

Iata ce invata bebelusul din jocul cu cuburi!

Cuburile moi, ideale pentru bebelusii de 6 luni

Odata ce bebelusul poate sta in fundulet, joaca cu cuburile sau seturile de constructie te ajuta sa-ti inveti copilul cum sa apuce obiectele cu mana, descoperind astfel diferite forme si culori si dezvoltandu-si modul de gandire si autocunoastere. Prin simplitatea lor, cuburile viu colorate reusesc sa suscite interesul celor mici de a cunoaste lumea si fenomenele fizice primare.

Bebelusii de 6 luni adora sa atinga si sa prinda cu manuta obiectele, dar si sa le "guste". Este modul lor de a interactiona cu mediul inconjurator si de a cunoste lumea, prin intermediul simtului tactil si gustativ. Joaca aceasta este singura modalitate prin care cei mici deprind noi abilitati si castiga experienta necesara unei dezvoltari adecvate.

Cuburile moi, fabricate din materiale non-toxice, sunt ideale pentru bebelusii care abia invata sa-si coordoneze privirea cu miscarea manutelor. Ele ajuta la dezvoltarea functiilor motorii, a coordonarii ochi-mana, relationarii cauza-efect, auzului si vazului.

Cum contribuie jocul cu cuburile la dezvoltarea bebelusului 

Seturile pentru bebelusii cu varste de peste 6 luni sunt compuse din cuburi diferit colorate, imprimate cu animale, forme, modele sau numere. Sunt sigure, usor de montat si lavabile. Datorita structurii de "burete", cuburile pot fi prinse si luate usor cu degetelele.

Iata care sunt cele mai importante functii ale jocului cu cuburile:

Stimularea vizuala: fiecare cub este diferit colorat fata de celalalt. In plus, cuburile sunt numerotate de la 1 la 10, sunt gravate cu un animal si au diferite desene in relief, ajutand bebelusul sa recunoasca si sa deosebeasca intre ele atat culorile, cat si cifrele sau animalele.

Stimularea auditiva: Unele cuburi zornaie atunci cand sunt scuturate sau cand bebelusul le strange in manuta. Astfel, el invata sa asocieze sunetul cu numarul, culoarea sau modelul gravat pe cub. 

Dezvoltarea motorie: cuburile se pot stivui usor, fiind ideale pentru a construi turnulete si alte forme. Invatand sa puna cuburile unele peste altele, bebelusul deprinde miscarea si coordonarea.

Intarirea musculaturii: Posibilitatea de a apuca obiecte incepe sa se manifeste in jurul varstei de 4 luni, dar clestele format de degetul mare si cel aratator nu este utilizat decat incepand cu varsta de 9 luni. Cuburile moi sunt ideale pentru a exersa prinderea obiectelor cu mana si dezvoltarea coordonarii.

Recunoasterea fenomenelor fizice primare: majoritatea cuburilor moi sunt realizate din materiale ermetice. Astfel, ele pot fi folosite chiar si in timpul baitei. Bebelusul va fi fascinat de modul in care plutesc pe apa si va incerca sa se intinda dupa ele si sa se le apuce.

Joaca-te cu bebelusul tau!

Asaza-l pe cel mic pe o paturica moale, intinsa pe podea. Pune langa el un cub, suficient de aproape incat sa il poata apuca. Dupa ce s-a jucat putin cu el, asaza al doilea cub putin mai departe, astfel incat copilul sa fie nevoit sa se intinda dupa el ca sa il apuce.

Observa-i reactia. Daca se intinde dupa cub si incearca sa-l apuce cu cealalta manuta, inseamna ca atentia lui este stimulata corespunzator. Lasa-l sa se bucure de reusita de a apuca cu cealalta manuta al doilea cub, apoi aseaza restul cuburilor in jurul lui, la distante diferite: unele mai aproape, altele mai departe. Il inveti astfel sa se orienteze in spatiu si sa invate sa aprecieze distantele.

Cum mai poti folosi cuburile? Arata-i bebelusului un cub, apoi ascunde-l in spatele lui. Daca nu-si intoarce capul sa vada unde l-ai pus, repeta operatiunea, asigurandu-te ca te vede unde muti cubul. Dupa ce ai ascuns cubul in acelasi loc de cateva ori, schimba locul sau traseul. Du-l tot in spatele lui, dar pe deasupra capului, nu prin lateral. Invata-l sa iti urmareasca mana cu privirea.

Citeste si despre