Jocuri si jucarii pentru copii de 3 pana la 6 luni

| | Actualizat: 2017-09-26 18:16:18

Incepand cu aceasta varsta, sugarul descopera ca joaca cu propriul corp poate fi extrem de distractiva. Incepe sa il fascineze mediul care il inconjoara, devine tot mai curios si cercetator si incearca sa analizeze spatiul care il inconjoara cu propriile sale instrumente (maini, picioare, gura). 

Jucariile sunt considerate de multe ori optionale, pe primul loc situandu-se studierea propriului corp si relatiile acestuia cu mediul inconjurator.

Incepe sa apuce singur jucariile si obiectele din jurul sau, le gusta si le priveste cercetator, ca apoi sa le mute dintr-o mana intr-alta.

La acesta varsta este necesara o atentie crescuta privind jucariile pe care parintii i le ofera copilului. Dat fiind faptul ca sugarul cerceteaza in mare parte jucariile gustandu-le trebuie sa fie evitate cele care pot fi inghitite.

Ii atrag jucariile colorate

Incepand cu varsta de 6 luni, copii reusesc sa stea asezati in fund, astfel ca dobandesc o noua perspectiva asupra explorarii lumii din jur. Il atrag obiectele colorate, obiectele in miscare sau cele care emit diferite sunete.

Este indicat ca la acesta varsta mama sa amenajeze un centru de joaca in patutul sau leaganul copilului. Se pot agata deasupra acestuia mai multe jucarii colorate, care eventual se pot misca sau care scot diferite zgomote (indicat mai ales in randul copiilor care isi petrec majoritate timpului pe orizontala).

Odata ce sugarul reuseste sa stea in fund, va incerca sa se deplaseze taras sau sa stea in genuchi, acesta va dori sa exploreze cat mai mult lumea inconjuratoare si se va plictisi destul de repede de jucariile din patut.

Dintre jucariile preferate la aceasta varsta sunt sunatoarele si moristile pentru ca sugarii adora zgomotele si sunete in general.

Din acest motiv, mama poate sa acompanieze joaca copilului cu o muzica distractiva, ritmica, care sa animeze atmosfera si sa binedispuna sugarul.

Copilul trebuie sa fie inconjurat mereu de jucarii, fie ca este in casa, in patutul sau, la plimbare in carucior sau in masina. Accesoriile care se pot atasa pe patutul copilului, pe carucior sau scaunul de masina (barele de care se pot agata mai multe jucarii) devin astfel necesare.

Se recomanda jucariile mici colorate care emit sunete in timpul miscarii si pe care copilul le poate prinde usor cu mana. Animalele din plus sau alte tesaturi sunt de asemenea preferate de copii la aceasta varsta. Sunt recomandate animalele din plus sau textile moi pufoase si frumos mirositoare.

Nu trebuie folosite jucariile din plus care au diferite accesorii potential periculoase pentru un copil cu aceasta varsta (ochi din plastic, cozi stufoase, par artificial, sfori sau panglici).

Jucariile din cauciuc sunt de asemenea recomandate sugarilor mai mari de 3-6 luni. Pe langa faptul ca acestea pot fi folosite in cada, acestea sunt destul de sigure daca sunt introduse in gura, mai ales ca la aceasta varsta acest lucru se va intampla destul de frecvent (introducere reflexa a jucariilor sau mainilor in gurita, pentru a-si calma durerea datorata eruptiei dintisorilor de lapte).

Cartile pentru sugarii de 6 luni

Cartile pot fi de asemenea folosite incepand cu varsta de 6 luni. La aceasta varsta vazu incepe sa se perfectioneze si copilul este atras de pozele sau imaginile colorate care reprezinta fete, obiecte sau animale.

Dupa cum am discutat anterior, povestile citite seara la culcare calmeaza si relaxeaza copilul, acest ritual continuad uneori pana la varsta la care copilul invata sa citeasca singur. La fel ca si cititul, cantatul mamei are un efect pozitiv, calmant, asupra copilului.

Cuverturile si paturile pentru copii, sunt nelipsite din patutul sau leaganul copiilor mici. De cele mai multe ori acestea sunt colorate, placute la atingere si sunt hipoalergice. Exista pe piata nenumarate accesorii de acest gen cele mai recomandate fiind: pernitele si cuverturile cu imprimeuri de animale, cuverturi sau covorase cu imprimeuri reprezentand stradute pe care copilul se poate juca cu papusi si masinute (la varste mai mari).

Citeste si despre