Secretul shopping-ului de jucarii

| | Actualizat: 2024-09-19 14:36:29


 
Jucariile se aleg in functie de personalitatea si varsta copilului, lucru care face esentiala cunoasterea copilului si a preferintelor sale. Parintii trebuie sa aleaga cu atentie jucariile, deoarece sunt responsabili de educatia copilului. Trebuie sa se citeasca cu atentia etichetele jucariilor pentru ca acestea au indicatie pentru o anumita varsta.

De exemplu, o jucarie contraindicata inaintea varstei de 3 ani, poate fi considearata periculoasa deoarece poate fi inghitita sau poate predispune la un alt tip de accidentare. Orice jucarie care se poate dezmembra in parti mai mici, sau care este alcatuita din parti componente contondente, trebuie evitata inaintea varstei de 3 ani.


Sunt recomandate jucariile solide, fara margini ascutite sau taietoare, suficient de mari pentru a nu fi introduse in nas sau gura si pentru a evita orice accidentare posibila.

Jucariile scumpe nu sunt neaparat mai bune, dar probabil sunt mai sigure. Jucariile ieftine, prost ansamblate trebuie evitate pe cat posibil. In cazul unui buget redus se recomanda reducerea numarului de jucarii achizitionate si cumpararea unor jucarii de calitate.

 

Piata jucariilor

 

Alegerea jucariei potrivite tine seama de mai multe lucruri. Este recomandata alegerea unei jucarii binecunoscute, folosite si de alti copii, care s-a dovedit a fi pe placul majoritatii copiilor de varsta respectiva. Cele mai cautate jucarii sunt cele simple, mari, frumos colorate si care sunt prevazute cu diferite accesorii care pot emite stimuli sonori sau luminosi.

Alegerea unei jucarii tine cont si de preferintele copilului, putem observa ca intr-un magazin de profil, acesta e atras mai mult de anumite produse decat de altele. Persoanele cu experienta (parintii cu mai multi copii, educatoarele), pot da sfaturi pretioase legate de alegera unei jucarii cat mai potrivite pentru copilul mic.

Recomandari

Citirea cu atentie a etichetelor de pe ambalajul jucariilor trebuie facuta cu atentie, deoarece pe acesta se specifica varsta minima la care jucaria poate sa fie folosita fara sa prezinte vre-un pericol pentru siguranta sau sanatatea copilului.

Cu toate ca o jucarie mai complicata sau evoluata poate parea la inceput cea mai buna alegere pentru copil, in realitate poate reprezenta o sursa de frustrare fie pentru ca nu e adecvata varstei sau fie ca nu stie cum sa o foloseasca. De asemenea de cele mai multe ori poate sa fie si periculoasa.

De exemplu o jucarie din plus care este recomandata peste varste de 3 ani, poate parea la inceput o buna alegere si pentru copii cu varste mai mici, insa in realitate poate deveni periculoasa, in special daca este prevazuta cu ochi din plastic, nasturi sau alte accesorii care pot fi usor inghitite de copil.

Indicatia de varsta de pe ambalajul jucariilor nu garanteaza siguranta folosirii acesteia, deoarece dezvoltarea neuropsihologica pentru aceasi varsta, educatia sau personalitatea copilului difera, fiind astfel destul de greu de stabilit varsta optima pentru folosirea jucariei respective.

In cazul in care se doreste achizitionarea unei jucarii fara indicatie de varsta optima pentru folosinta, trebuie sa se ia in considerare posibilitatea unor posibile accidentari. de exemplu, la varste mici, nu sunt recomandate jucariile minuscule, sau cel putin nu cele care pot fi introduse usor in gura, nari sau urechi. Un obiect sau o jucarie care poate fi introdusa printr-un cilindru cu diametrul de aproximativ 2-3 cm (de ex prin interiorul unei rol de hartie igienica), trebuie evitat deoarece poate provova accidente grave sau chiar decesul copilului (sufocare).
   

De asemenea nu sunt recomandate jucariile sau obiectele care pot fi dezmembrate usor in parti mai mici, jucariile care pot fi mestecate si apoi inghitite (plastilina, de exemplu nu este recomandata inaintea varstei de 3 ani!), panglicile sau snururile (in cazuri rare pot provoca strangularea copilului nesupravegheat), etc.

De fapt orice jucarie poate provoca accidentari mai mult sau mai putin grave, insa acest lucru nu trebuie sa devina un impediment pentru achizitionarea acestora.

Durabilitatea jucariilor este un alt factor important la care ne gandim cand cumparam o jucarie, mai ales daca acesata este destul de scumpa. Ideal ar fi ca toate jucariile sa fie indestructibile. De obicei, tendinta copilului de a strica, a sparge sau a distruge jucariile, nu este pe deplin inteleasa de parinti.

Spiritul de cercetare si curiozitatea copilului sunt de foarte multe ori ilustrate prin distrugerea jucariilor sau a altor obiecte cu care acesta se joaca. Jucariile rezistente, cele de ansamblat satisfac corespunzator aceasta tentinta pe deplin justificata si sunt o masura practica si economica pentru parinti.

Sursa foto: freepik

Citeste si despre