Proaspetii parinti se asteapta, de cele mai multe ori, ca pielea bebelusilor sa fie perfecta. Neteda, catifelata, fara pete sau imperfectiuni. Acest lucru nu se intampla insa decat in cazuri foarte rare. In realitate bebelusii se nasc cu pete, cosuri sau semne de nastere, acestea din urma ramanandu-le toata viata.
Cele mai multe dintre aceste semne sau eruptii vor disparea la scurt timp, fara niciun tratament, dar unele pot dura mai mult sau pot fi permanente. Astazi vom trece in revista cele mai frecvente pete, cosuri si semne de nastere care apar pe pielea nou-nascutilor.
Sarutul ingerului
Unul dintre cele mai frecvente semne din nastere la nou-nascuti, in special la cei cu pielea alba, sunt petele roz intens, situate in general pe podul nasului, in partea inferioara a fruntii, pe pleoapele superioare, la baza capului si pe gat.
Acestea corespund zonelor in care vasele de sange sunt mai apropiate de piele, mai superficiale, si de aceea sunt colorate. Denumirea stiintifica a acestora este de “nervi simpli”, iar cea populara de “sarutul ingerului”.
Aceste pete nu necesita tratament si dispar singure, in cele mai multe cazuri inainte de varsta de 18 luni. Exista insa si cazuri rare, in care unele pete raman si la varsta adulta.
Pete mongole
Acestea sunt zone mari, netede, foarte pigmentate ale pielii, care au un aspect albastru sau verde (asemanatoare unor vanatai) si apar, de obicei, pe fese sau pe spate. Acestea sunt foarte frecvente, mai ales la copiii cu pielea bruna. Nu trebuie sa te ingrijorezi, deoarece sunt normale si nu necesita tratament. Aceste pete dispar de la sine, cu timpul. Iar cum timpul este relativ, in cazul unor copii petele pot dura pana la cateva zile, in schimb in cazul altora pot disparea abia la varsta scolara.
Melanoza pustulara
Acestea sunt vezicule mici care se usuca rapid si se desprind, lasand mici pete intunecate foarte asemanatoare pistruilor. Unii bebelusi au doar aceste pete, ceea ce indica faptul ca au avut eruptia inainte de nastere. Petele dispar dupa cateva saptamani.
Acnee miliara sau "milia"
Este vorba de asa-numita acnee neonatala, cunoscuta si sub numele de acnee miliara sau, mai popular, cosuri. Aceste cosuri sunt albe sau galbene si apar pe varful nasului sau pe barbie, fiind cauzate de secretiile glandelor sebacee ale pielii.
Sunt acumulari uleioase care par sa aiba volum, dar sunt aproape plate si netede la atingere. Cosurile nu sunt nici dureroase si nici nu provoaca mancarimi. Acestea nu sunt contagioase si nu au legatura cu dieta mamei, desi se crede adesea ca sunt cauzate de laptele matern.
De asemenea, bebelusul poate avea aceste pete in gura si pe gingii, cunoscute sub numele de perlele lui Epstein.
Nici acestea nu necesita tratament si dispar de la sine dupa doua sau trei saptamani.
Miliaria sau sudamen
Sudamenul sau miliaria este o reactie cutanata la productia de transpiratie, o eruptie cutanata, care apare la bebelusii cu varsta sub un an. Aceasta consta in blocarea glandelor sudoripare care, atunci cand transpiratia este generata si nu are pe unde sa iasa, provoaca mici cosuri care pot fi rosii sau albe.
Tratamentul presupune sa facem exact aceleasi lucruri pe care le facem pentru a o preveni: evitarea caldurii si a transpiratiei, evitarea umiditatii, haine usoare, din bumbac, bai racoritoare si evitarea folosirii de pudre sau creme care pot astupa si mai mult porii.
Aceasta necesita tratament numai daca eruptia este severa si afecteaza copilul intr-un anumit fel (mancarime, disconfort, neliniste). In acest caz, pediatrul poate prescrie o crema cu corticoizi pentru a ameliora mai repede eruptia.
Urticaria nou-nascutului
Urticaria nou-nascutului mai este cunoscuta si ca erythema toxicum, exantema toxoalergica sau "dermatita de muscatura de purici", deoarece umflaturile arata ca muscaturile de purici.
Este o boala inflamatorie benigna a pielii care nu necesita tratament si care, de obicei, dispare de la sine. Leziunea cutanata este o mica papula cu diametrul de 1-3 mm, care evolueaza intr-o pustula cu un halou eritematos proeminent. Leziunile apar in numar variabil si se pot uni in placi de cativa centimetri.
Apare intre prima si a treia zi de viata (desi poate aparea mai tarziu, chiar si la varsta de trei saptamani) si poate dura pana in a patra saptamana, desi in aceasta perioada pot disparea si reaparea.
Nu este necesar niciun tratament ci doar hidratarea pielii nou-nascutului ca parte a ingrijirii regulate a pielii.
Pete de vin de Porto
Un tip special de angiom, cunoscut ca "pata de vin de port", este o pata care are culoarea de culoarea de un rosu inchis sau violet. Acestea apar pe zone mari, netede, si au forme neregulate. Petele sunt cauzate de un exces de vase de sange sub piele.
Spre deosebire de petele anterioare, aceste pete nu dispar fara tratament. Petele de vin de Porto pot fi indepartate de un chirurg plastician sau de un dermatolog pediatru in momentul in care copilul este suficient de mare pentru o astfel de interventie.
FOTO: pexels.com