Efectele cosmeticelor cu parfum asupra pielii bebelusilor

| | Actualizat: 2010-12-13 16:03:14

Cosmeticele cu parfum sunt contraindicate de medicii dermatologi in ingrijirea bebelusului. Pentru a evita iritatiile si alergiile la care sunt predispusi cei mici, cel mai bine ar fi sa alegi produse special create pentru ei, fara adaos de parfum sau alte substante chimice nocive.

Daca te bazezi pe faptul ca substantele chimice nocive sunt in cantitati foarte mici, nu uita ca expui zilnic copilul la un "cocktail de chimicale". Adaugand la produsele cosmetice folosite poluarea din atmosfera si toate chimicalele din alimentatie cu care copilul intra zilnic in contact, vei vedea cat de mare este de fapt pericolul imbolnavirii.

Ce cosmetice alegem pentru bebelus

In principiu, un bebelus nu are nevoie de multe produse cosmetice.

Un sapun fara parfum, special conceput pentru nevoile bebelusului asigura curatarea eficienta a pielii acestuia, ingrijind-o delicat. Pentru iritatia de scutec poti folosi crema de galbenele, care calmeaza imediat roseata si iritatiile. De asemenea, in apa folosita la baita copilului poti adauga putin ceai de musetel sau de galbenele.

La recomandarea medicului pediatru, poti opta si pentru o crema de protectie solara, in special pentru zilele caniculare. Dar cel mai bine este sa nu-ti expui bebelusul direct la soare si sa-l imbraci adecvat. Daca ai impresia ca pielea bebelusului are nevoie de un plus de hidratare, incearca uleiul de masline. Acesta ingrijeste pielea bebelusului si o mentine hidratata timp indelungat, in special daca este aplicata pe pielea inca umeda. Multe produse de pe piata pot fi inlocuite cu succes de leacuri "traditionale" folosite odinioara de bunicile noastre.

Pe masura ce bebelusul creste, nevoile sale se modifica. Mai tarziu, cand va avea nevoie de un balsam sau o lotiune de spalat, citeste bine lista cu ingrediente inainte de a cumpara un produs. Opteaza pentru variante fara parfum si fara parabeni.

Ftalatii, compusi nocivi prezenti in parfumuri

Parfumurile contin ftalati, nocivi si pentru maturi, dar mai ales pentru un organism care nu are inca o imunitate perfect formata. Ftalatii sunt compusi chimici prezenti in produse precum: geluri, detergenti, vopsele, servetele umede, jucarii, textile.

In SUA si in unele state din UE ftalatii au fost exclusi din multe produse, din cauza efectelor nocive dovedite asupra organismului: perturbari hormonale, alergii, astm, afectiuni ale ficatului. Bebelusii sunt mai expusi efectelor ftalatilor pentru ca organismul lor este mult mai sensibil. Cel mai ingrijorator lucru este ca ftalatii nu sunt trecuti in lista de ingrediente a multor produse. Legea nu-i obliga pe producatori sa specifice prezenta ftalatilor in produsele comercializate.

Pentru a nu-ti condamna copilul la boli viitoare, ingrijirea trebuie sa inceapa inca din viata intrauterina. Nu folosi nici tu parfumuri si vopsele de par atunci cand esti gravida. Incearca sa te protejezi cat poti de mediile toxice si alimenteaza-te pe cat posibil sanatos. Nu uita ca responsabilitatea de a creste un copil este uriasa si tu ca parinte esti dator sa-i asiguri copilului conditii optime de dezvoltare.

In ingrijirea bebelusului, nu folosi niciodata produsele tale cosmetice. Acestea sunt de cele mai multe ori mult prea agresive cu pielea celui mic si nu au un ph apropiat de al lui. Nu uita ca organismul bebelusilor este mai fragil si elimina mult mai greu toxinele.

Folosind produse cosmetice cu continut mic de compusi chimici nocivi te vei proteja pe tine si familia ta, contribuind astfel si la limitarea poluarii planetei.

Citeste si despre