Eczemele sunt iritatii ale pielii, de natura cronica, ce provoaca mancarime. Pielea poate deveni rosie, dura, solzoasa si chiar supuranta. Aceasta afectiune se manifesta cu precadere la bebelusii cu varste cuprinse intre 2 si 4 luni si la copiii mai mici de 5 ani. Majoritatea cazurilor de eczema sunt reprezentate de dermatite atopice, numite si eczeme infantile.
De ce apare eczema la copii?
Dermatita atopica, cel mai raspandit tip de eczema, apare la copiii sensibili la alergeni precum polen, mucegai, praf, par de animale si anumite alimente. 1 din 8 copii prezinta inflamatii rosii sau dureroase ale pielii. Perioadele in care pielea este iritata alterneaza cu momente de remisie, cand aspectul pielii pare normal.
Specialistii afirma ca genele pot juca un rol important in aparitia eczemei. Astfel, daca parintii sufera de alergii sau prezinta istoric de iritatii ale pielii, copiii lor au si ei sanse mari de a face dermatita atopica.
Eczema nu este o alergie in sine, insa alergiile de care sufera copiii pot declansa eczema. Caldura excesiva sau stresul emotional pot fi si ele responsabile de aparitia dermatitei atopice.
Cat dureaza eczema?
Eruptia cutanata sau rash-ul apare mai intai pe obraji, frunte sau scalp. Ea se poate intinde catre extremitati (maini si picioare) si trunchi. Pe zonele afectate de eczema pot aparea leziuni rosii, deschise sau acoperite cu cruste. In anumite cazuri, copilul poate prezenta eruptii circulare solzoase si insotite de prurit in zona interna a cotului, in spatele genunchiului sau in spatele incheieturilor mainilor si ale picioarelor.
Vestea buna este ca peste jumatate dintre copiii afectati de eczema vor scapa de ea inainte de adolescenta. Odata ce eczema intra in remisie, simptomele pot disparea total dupa cateva luni sau cativa ani. Exista insa si exceptii. La unii copii, boala recidiveaza la sfarsitul pubertatii, cand intra in scena hormonii, sau la inceputul maturitatii, in perioade de stres.
Cum se trateaza eczema?
Pe masura ce micutul inainteaza in varsta, eruptia nu mai este atat de supuranta si solzoasa. Pielea devine din ce in ce mai uscata, iar copilul resimte mancarimi intense. Scarpinatul poate inrautati eruptia, favorizand aparitia unor zone de piele subtiata, de culoare maronie.
1. Mentine pielea copilului hidratata
Pielea uscata poate duce la inrautatiri bruste ale simptomelor. Prin urmare, ai grija sa mentii pielea copilului hidratata, prin aplicarea unei lotiuni speciale, creme sau unguent. Hidratarea este esentiala, mai ales dupa baie si in timpul lunilor de iarna, cand ai caldura pornita la calorifere si aerul din incapere tinde sa devina foarte uscat.
2. Nu utiliza orice fel de lotiune pentru piele
Lotiunile hidratante pe baza de uleiuri sunt cele mai bune pentru tratarea eczemelor si prevenirea aparitiei lor. Unguentele si cremele uleioase au proprietatea de a pastra apa in interiorul pielii copilului, prevenind astfel deshidratarea. Aplica un strat generos de crema bogata in uleiuri pe corpul celui mic si maseaza usor, pentru a ajuta la patrunderea cremei in piele.
3. Evita produsele parfumate
Scapa de lotiunile, sapunurile si detergentii cu miros puternic. Produsele fara parfum si coloranti sunt mult mai putin susceptibile de a declansa o reactie alergica.
4. Invata-l sa nu se scarpine
Eczema provoaca mancarime si celui mic ii vine greu sa se abtina sa nu se scarpine. Scarpinatul agraveaza insa dermatitele. Germenii care se ascund sub unghii intra in contact cu leziunile cutanate si ajung sa provoace infectii ale pielii. De aceea, este foarte important sa-ti inveti copilul ca trebuie sa isi lase bubitele in pace. Totodata, asigura-te ca are unghiile taiate si nu isi agraveaza leziunile, in cazul in care se scarpina accidental.
5. Imbraca-l cu haine din materiale moi
Anumite materiale precum cele sintetice, din lana sau din in pot irita pielea copilului. Prin urmare, cea mai sigura alternativa sunt hainele din bumbac 100%, care au tesatura moale si permit pielii sa respire in voie.
6. Ai grija sa nu transpire
Mentine mereu camera aerisita si imbraca-l cu haine in care sa nu transpire. Daca pielea este supraincinsa, eczema se va inrautati. Totodata, evita sa ii faci bai sau dusuri fierbinti si fereste-l de activitati solicitante, atunci cand eruptia este intensa. Noaptea, asigura-te ca este imbracat lejer si invelit cu o paturica subtire.
7. Evita alergenii
Mai mult de 35% din copiii cu eczema infantila sunt alergici la un anumit aliment. Asigura-te ca stii care este factorul declansator. Praful, polenul sau bucatile de piele moarta care cad de pe animale pot fi de asemenea responsabile de aparitia dermatitei.
8. Nu ignora infectiile
Pielea afectata de eczema se poate suprainfecta cu bacterii sau virusi. Contacteaza imediat medicul, daca observi aparitia unor umflaturi pline cu puroi sau cruste care arata diferit de restul leziunilor.
7. Fa-i bai caldute
Nu-l imbaia niciodata cu apa fierbinte. Ideal este sa ii faci baie cu apa calduta, la temperatura corpulului. Uleiurile si sarea de baie, amidonul si taratele de ovaz pot ameliora eczema.
8. Nu folosi dezinfectanti
Solutiile antibacteriene, fara apa sunt dure cu pielea. Spala mereu mainile copiilor cu apa simpla, usuca-le prin tamponare si hidrateaza-le cu o crema speciala.
9. Incearca crema pe baza de steroizi
Baile caldute si cremele hidratante nu sunt mereu suficiente, pentru a tine eczema sub control. Unguentele pe baza de corticosteroizi topici, recomandate de medici, te pot ajuta.
10. Nu face totul de una singura
Odata ce copilul a crescut, invata-l acele masuri de igiena care tin departe recidivele. Chiar si copiii mici pot fi responsabilizati in acest sens.
11. Usureaza-i situatia
Cand copilul se simte sub presiune, pielea lui reactioneaza la stres. Ajuta-l sa combata starile de tensiune, prin tehnici de relaxare cum ar fi respiratiile adanci. Totodata, incurajeaza-l sa se odihneasca suficient, sa manance sanatos si sa faca miscare.
12. Nu fuma
Fumatul pasiv este daunator atat copiilor cat si adultilor si poate declansa eczema. Prin urmare, nu fuma niciodata in fata unui copil care e predispus la eruptii cutanate.
13. Incurajeaza-l sa bea cat mai multa apa
Hidratarea incepe la interior. Degeaba folosesti creme pentru piele, daca nu bei suficienta apa. Asigura-te ca cel mic bea 6-8 pahare cu apa pe zi, pentru a preveni deshidratarea.