Pielea indeplineste multe functii pentru corpul nostru, inclusiv reglarea temperaturii organismului si protejarea sa impotriva factorilor externi.
In lunile de dinainte de nastere, pantecele mamei indeplineste aceste functii pentru copil. Dar la nastere, pielea bebelusului se pregateste sa preia aceste functii importante.
La nastere pielea inca se dezvolta
Un copil se naste cu pielea complet dezvoltata ca o bariera impotriva lumii exterioare. Acest lucru este valabil doar pentru copiii nascuti la termen. Totusi, unele portiuni din piele nu sunt complet dezvoltate la nastere. Este posibil ca glandele sudoripare sa nu functioneze ca la un adult. Asadar, ele se pot bloca oricand.
De asemenea, pigmentul pielii nu este intotdeauna complet pana la varsta de 6 luni. Pana la nastere nu suntem expusi la bacterii si infectii. Este normal ca pielea sa fie colonizata de bacterii inofensive in primele 6 luni de viata si acest lucru poate afecta aspectul pielii.
Pielea nou-nascutilor are nevoie de ingrijire speciala
Conform studiilor, copiii – in special cei nascuti in lunile de iarna – sunt predispusi la uscarea pielii deoarece glandele lor sudoripare nu sunt complet dezvoltate. Formele de eruptie pot fi asociate cu roseata, mancarime, urticarii si alte posibile decolorari ale pielii.
Cum sa previn uscarea pielii bebelusului meu?
Ingrijirea pielii uscate a nou-nascutului este o sarcina grea pentru parinti. Totusi, acestia pot asigura sanatatea pielii pe termen lung creandu-i un mediu bland si lipsit de alergeni.
O sanatate buna a pielii bebelusului este obtinuta prin evitarea parfumurilor, conservantilor si spalarii in exces. In special in zonele unde iernile sunt foarte friguroase, vantul rece de afara si caldura uscata din casa pot epuiza umezeala din cea mai rezistenta piele – iar pielea delicata a copilului tau este extrem de vulnerabila.
Pastreaza pielea bebelusului tau hidratata. Multe lotiuni si creme sunt concepute special pentru pielea sensibila a bebelusilor. Formeaza-ti un obicei ca inainte de fiecare iesire din casa sa aplici lotiune pe pielea lui pentru a preveni uscarea si craparea pielii. Medicii pediatri nu recomanda folosirea acestui gen de produse pe pielea nou-nascutilor asa ca asteapta pana implineste o luna.
Sapunul si apa usuca pielea bebelusului tau asa ca nu exagera cu baile in lunile de iarna. Cand il speli, foloseste un sapun cu actiune slaba si apa calda, nu fierbinte. Nu il lasa sa stea in cada prea mult. Infasoara-l intr-un prosop imediat ce il scoti din apa (in primele 3 minute dupa baie) si sterge-i pielea usor fara sa o freci. Aplica o lotiune usoara pentru bebelusi pe pielea lui si apoi imbraca-l.
Daca aerul din casa e foarte uscat, pune un umidificator in camera copilului in asa fel incat caile sale nazale sa se pastreze umede.
Bebelusii sunt deosebit de sensibili la muscaturile de insecte. Pentru a preveni muscaturile, foloseste numai produse special concepute pentru copii. Ideal ar fi ca la copiii foarte mici, aceste produse pentru indepartarea insectelor sa fie aplicate pe haine si nu direct pe piele.
Desi va trebui sa depui un efort destul de mare, cand bebelusul tau va avea o piele sanatoasa si stralucitoare vei stii ca fiecare minut de efort a meritat. Totusi, daca nici un produs nu te ajuta sa elimini problemele, nu ezita sa ceri sfatul unui medic pediatru.
La recomandarea medicului, folosirea pe termen scurt a steroizilor topici usori, antihistaminicelor pentru mancarime si cremelor non-steroidale topice ii poate fi benefica bebelusului tau si il va ajuta sa fie mai fericit, mai sanatos si mai multumit.
Cum tratam diverse afectiuni ale pielii bebelusilor?
Dermatita atopica sau eczema
Dermatita atopica se caracterizeaza prin mancarime, iritatie, roseata si asprime a pielii. In timpul acestei afectiuni, pielea este uscata, sensibila, usor de iritat de agentii externi, inclusiv de parfumuri, lana sau spalare excesiva.
Iritatia apare de obicei pe fata, coate, genunchi si coapse, desi in cazuri mai severe poate aparea pe tot corpul. Eczema apare foarte rar in zona scutecului, unde umiditatea hidrateaza pielea.
Cel mai bun tratament pentru dermatita atopica este folosirea unui produs pentru hidratare bun – care sa nu contina parfum – de 3 sau 4 ori pe zi. Evitati hainutele din material sintetic; clatiti bine rufele si evitati folosirea de balsamuri dupa spalarea imbracamintei bebelusului.
Dermatita seboreica infantila
Un scalp uscat si solzos se intalneste in cazurile de dermatita seboreica usoara. Aceasta afectiune apare pe scalp sub forma unei calote. Totusi, dermatita seboreica poate fi localizata si pe sprancene, frunte, urechi, piept, axila si in cutele formate de piele pe brate, picioare sau intre fese. In cazurile mai severe apare si senzatia de mancarime sau arsura si copilul va deveni agitat. Aceasta afectiune poate fi confundata cu cazurile severe de matreata.
Tratamentul conventional include folosirea unguentelor topice de mai multe ori pe zi, dar si utilizarea unor remedii ca samponul medicinal anti-matreata care contine sulfat de seleniu, carbune sau acid salicilic.
Iritatia de la scutec
Dermatita cauzata de scutec este o iritatie rosie, sensibila si in relief care apare in zona acoperita de scutec. Cauzata de hidratarea in exces a pielii, macerare, contact prelungit cu urina sau scaunul, dermatita de la scutec poate fi foarte inconfortabila si chiar dureroasa.
Cel mai bun tratament este lasarea pielii descoperita in contact cu aerul, timp de cateva minute de 3-4 ori pe zi dar si schimbarea frecventa a scutecului.
Medicul va poate recomanda un unguent care ajuta pielea sa nu mai retina umezeala. Totusi, unele forme de dermatita de la scutec pot fi rezultatul alergiilor sau sensibilitatii la chimicalele continute de scutece.