Uneori, copiii par sa nu se opreasca din plans. In timp ce unii parinti se lauda ca bebelusii lor sunt calmi si linistiti tot timpul, altii se lupta in fiecare zi cu solicitarile insotite de plansete ale micutilor care par sa aiba continuu nevoie de cate ceva.
Daca este si cazul tau, incearca in primul rand sa renunti la griji; nu ai nici un motiv de ingrijorare, este foarte normal ca bebelusii sa planga. Plansul lor este benefic atat pentru ei, cat si pentru parinti. Plansul le permite sa isi dezvolte plamanii si corzile vocale si reprezinta totodata felul prin care acestia isi exprima emotiile si nevoile.
Vorbeste-i!
Copilul tau se va obisnui repede sa fie bagat in seama de cate ori plange. Daca ii vorbesti cu blandete in aceste momente, il vei ajuta sa se linisteasca. Te poti folosi si de leganat, imbratisat sau mangaiat atunci cand faci asta, pentru a-i reda starea de confort. Cu cat esti mai aproape de el in aceste momente, cu atat va invata mai repede sa iti inteleaga expresiile faciale.
Cum sa interpretezi si cum sa calmezi plansul copilului
Uneori, plansul excesiv poate fi un semn al unei eventuale probleme medicale, iar in acest caz este indicat sa ceri parerea unui specialist. Alteori insa este doar modalitatea prin care el iti comunica ce nevoi are. Daca ii este foame, nu se va linisti pana in momentul in care ii oferi hrana; odata ce isi va primi portia, va incepe sa se linisteasca treptat. Indiferent daca il hranesti la san sau cu biberonul, nu uita sa il ajuti sa scoata aerul din plamani si din tractul intestinal la fiecare cateva minute, pentru a evita disconfortul si durerile care l-ar putea face, la randul lor, sa planga.
Un alt motiv comun de plans este nevoia bebelusilor de a fi curati. Verifica scutecul copilului tau atunci cand plange si asigura-te ca acesta este curat si uscat. Senzatia de umezeala ii poate face pe copii sa se simta rau, asa ca cea mai buna si simpla solutie in acest caz este sa te ocupi de igiena lor.
Copiii se pot linisti si atunci cand ii infesi. Aceasta tehnica este folosita de zeci de ani si in foarte multe cazuri functioneaza. In plus, te ajuta si in stabilirea unei rutine pentru somn. In prezent exista paturici speciale pentru infasat copiii si se gasesc in orice magazin de specialitate. Ai insa grija sa nu il strangi prea tare, pentru ca ai putea bloca circulatia si crea un disconfort mai mare. In aceleasi magazine vei gasi si tot felul de dispozitive pentru leganat, pe care le poti incerca de asemenea in cazul in care ai nevoie de o solutie miraculoasa care sa te ajute sa-ti calmezi copilul atunci cand plange.
O alta modalitate prin care poti crea un mediu familiar pentru copilul tau este sa folosesti un sistem de purtare ergonomic pentru a-l avea mai mult timp la piept. Exista marsupii special create cu acest scop si sunt sigure si compatibile cu nevoile tale si ale copilului tau. Unele dintre ele pot fi folosite doar dupa o anumita varsta sau dupa atingerea unui anumit numar de kilograme, asigura-te ca alegi produsul potrivit pentru varsta si greutatea lui si ca fata lui este libera atunci cand il porti in brate.
Leaganele pentru bebelusi sunt create tot cu scopul de a-i linisti pe copii. Acestea trebuie, de asemenea, alese in functie de varsta si greutate. Citeste cu atentie instructiunile si indicatiile de folosire, pentru ca aceasta experienta sa fie una placuta si sigura.
Fa-ti timp sa stai alaturi de copilul tau si sa ii oferi atentia de care are nevoie
Priveste-l, vorbeste cu el, mangaie-l si imbratiseaza-l. Astfel veti avea parte de o legatura puternica si il vei ajuta sa se familiarizeze cu tine, mai ales in primele zile de viata, care pentru unii parinti pot fi destul de dificile si solicitante. Permite-le celor din familie si apropiatilor sa faca acelasi lucru, pentru ca micutul tau are nevoie de un mediu familiar chiar si atunci cand nu esti langa el.
In primele 6 saptamani de viata, accesul vizitatorilor ar trebui sa fie limitat, in functie de ceea ce iti recomanda medicul, insa dupa aceea bebelusul va putea avea o viata sociala destul de aglomerata. De asemenea, in sezonul racelilor este important sa tii cont de reguli foarte stricte de igiena si sa limitezi contactul copilului cu persoanele care sufera de viroze sau infectii specifice. Spalatul pe maini si folosirea dezinfectantului sunt esentiale in aceste perioade.
Nu exista "prea mult" in ceea ce priveste tinutul in brate al bebelusului. Acest lucru il ajuta sa se linisteasca, ii confera confort si siguranta si il ajuta sa se simta iubit. Este un mit faptul ca micutul tau ar putea deveni prea rasfatat din aceasta cauza; dimpotriva, el va invata sa aiba incredere in sine si acest lucru il va ajuta sa fie independent.
In cazul in care nici una dintre aceste tehnici nu functioneaza pentru a-ti linisti copilul si pentru a-i opri plansul, este posibil ca problema sa fie una de ordin medical; in acest caz, este indicat sa faci o programare la cabinetul pediatric unde este inscris, pentru a afla daca este ceva in neregula cu sanatatea lui sau cu procesul de dezvoltare prin care trece.