Sindromul parulului rasucit (“hair tourniquet syndrome”) este un fenomen clinic rar care implica fire de par sau alte materiale similare, strans infasurate in unui apendice, producand strangularea acestuia. Afectiunea se manifesta prin durere, tumefiere, inflamatie si aparitia unor rani la nivelului apendicelui sugrumat.
Sindromul parulului rasucit poate afecta degetele bebelusului sau chiar organele genitale. Diagnosticarea precoce si tratamentul prompt al afectiunii este vitala pentru a impiedica amputarea extremitatii afectate.
Sindromul parului rasucit: o afectiune extrem de rara, dar foarte periculoasa
Daca nu ai auzit niciodata de sindromul parului rasucit, este pentru ca el nu a fost inca raportat in tara noastra. Exista insa cateva sute de cazuri documentate in lume, care implica fire de par infasurate in jurul unor extremitati precum degete, incheiatura mainii, glezna, lobul urechii, limba, ombilicul, scrotul, penisul sau vulva sau labiile vaginale. Aproximativ 85% dintre cazurile raportate de sindromul de par rasucit au implicat degetele de la picioare si penisul.
Firele de par uman sunt extrem de subtiri, usor de trecut cu vederea si rezistente la tractiune. Au capacitatea de a se intinde cand sunt umede si se contracta sau se strang pe masura ce se usuca. Atunci cand se infasoara si se strang in jurul unei extremitati precum un deget de la picior, firele de par produc umflarea degetului si inrosirea lui. Pot aparea si leziuni, cauzate de compresia ischemica a vaselor de sange si de faptul ca firului de par taie propriu-zis in carne. Daca firul de par nu este taiat la timp, el poate cauza cangrenarea degetului si afectarea iremediabla a osului, ceea ce duce la amputarea extremitatii lezate.
Cauzele sindromului parulului rasucit
Majoritatea cazurilor care implica acest simdrom au fost raportate la nou-nascuti, bebelusi si prescolari. Conform observatiilor medicale, infasurarea accidentala a unui fir de par in jurul unui deget de la picior se poate produce inca din primele zile de viata, pana la varsta de 19 luni. Strangularea penisului, de pe alta parte, a fost raportata la bebelusii cu varste intre 4 luni si 6 ani.
Sindromul parulului rasucit poate afecta insa toate grupele de varsta. Categoria de varsta cu cel mai mare grad de risc este reprezentata insa de sugarii mai mici de 4 luni. Motivul? 90% dintre mame se confrunta cu pierdere excesiva a parului dupa nastere, fenomen cunoscut sub numele de telogen efluvium
Sindromul parului rasucit: diagnosticare
Este foarte important sa controlezi extremitatile copilului de fiecare data cand il schimbi sau dupa ce l-ai imbaiat. Un bebelus care sufera de sindromul parulului rasucit plange des, fiind foarte greu de consolat.
Medicii au constatat ca apendicele strangulat de un fir de par este umflat si dureros, extremitatea afectata fiind bine delimitata fata de tesutul normal. Daca firul de par nu este indepartat la timp, acesta poate determina pierderea functiei apendicelui respectiv si autoamputare.
Sindromul parului rasucit: metode de prevenire
Iata cateva sfaturi, care se pot ajuta sa identifici firele de par rasucite accidental in jurul extremitatilor:
• Verifica fiecare deget in parte, atat de la maini, cat si de la picioare si inlatura orice fir suspect, fie el de par sau de ata, pentru a elimina riscul strangularii accidentale.
• Inspecteaza hainele bebelusului: asigurati-va ca nu exista niciun fir de par pe ele. Poti folosi o perie de scame pentru a le curata mai bine.
• Spala hainele copilului, separat de toate celelalte rufe. Verifica apoi hainele tuturor si curata-le de orice fir de par, pentru a preveni transferul pe imbracamintea bebelusului.
• Intoarce toate hainele copilului pe dos, inainte sa le specli, In felul acesta, poti indentifica mai usor firele de par pe care le-ai scapat la prima inspectie.
• Daca copilul tau plange intruna si nu il poti linisti deloc, este posibil sa aiba un fir de par infasurat in jurul unei extremitati, controleaza-i atat degetele, cat si organele genitale. Conform statisticilor, baieteii risca mai mult decat fetitele sa sufere din cauza sindromul parului rasucit.
Orice parinte isi doreste ca bebelusul sau sa fie in siguranta. Sindromul parulului rasucit este doar un potential pericol pe care trebuie sa il iei in calcul, astfel incat copiii tai sa se simta confortabil si in siguranta.