Desi orice sofer stie cat de important este sa isi puna centura de fiecare data cand se urca la volan, se pare ca aceasta simpla masura de protectie nu este de ajuns!
Cel mai greu lucru este sa calatoresti cu un copil in masina. Inainte sa te urci in masina ia tot ce iti trebuie si verifica-i scutecul cat de des poti precum si daca ii este foame.
Pozitia: Iti poate fi de mare ajutor un alt adult care sa stea langa copil si sa aiba grija de el.
Condusul noaptea: Multe persoane conduc noaptea pentru ca micutul sa poata dormi. Aceasta poate fi o strategie buna pentru calatoriile de 4-5 ore, dar pentru calatoriile mai lungi nu este o solutie buna deoarece parintii pot fi obositi si nu pot avea grija de bebe asa cum ar trebui, mai ales daca micutul nu doarme.
Crearea unei diversiuni: Trebuie sa fii foarte creativ cand vine vorba de obiecte pe care i le dai copilului in masina ca sa se joace. Poate ca o vizita la magazin inainte de plecare o sa te ajute!
Teoretic, ar trebui sa fie multumit pentru o vreme. Dar, dupa aproximativ o ora in masina, isi pierde interesul fata de toate jucariile. In acel moment, parintii recurg la reviste vechi, servetele sau orice altceva au la indemana ca sa-l linisteasca.
Oprirea: Una dintre cele mai importante reguli de calatorie cu bebelusul este sa nu opresti niciodata in timp ce doarme. Fa aprovizionarea si mergi la baie inainte de plecare. Daca il vei deranja in acele momente de pace, va fi foarte greu sa adoarma din nou.
Pe langa ingrijirile de care are nevoie un bebelus in timpul unei calatorii cu masina, parintii trebuie sa respecte anumite reguli de siguranta pentru ca intreaga familie sa ajunga navatamata la destinatie de fiecare data:
- Inspecteaza regulat centurile de siguranta. Daca scaunul pentru masina al bebelusului s-a deteriorat, cumpara altul.
- Bancheta din spate este cel mai sigur loc din masina. Specialistii nu recomanda asezarea copiilor sub 12 ani pe scaunul din fata. In caz de accident, air bag-ul se umfla foarte rapid si il poate sufoca sau cauza rani ale capului sau pieptului care pot duce la deces.
- Alege un scaun de masina potrivit copilului tau. Bebelusii sub un an ar trebui asezati intr-un scaun care este orientat spre spatele masinii. Bebelusii peste un an ar trebui asezati intr-un scaun de marime normala.
- Pune-i centura de siguranta bebelusului tau. Asa verifici daca scaunul lui este bine asezat si nu iti vei mai face griji ca se va lovi in timpul calatoriei.
- Nu porni masina pana cand nu isi pun toti centura de siguranta.
Alina Sica
Redactor Copilul.ro