La fiecare 8 minute un copil moare într-un accident rutier, în lume, iar România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul copiilor morţi şi răniţi grav în acest fel. Montarea unui scaun auto potrivit în autoturism face, la propriu, diferenţa dintre viaţă şi moarte, aşa că e firesc să ne întrebăm cum alegem atunci când facem o asemenea achiziţie.
Ce trebuie să ştii înainte să cumperi un scaun auto
În funcţie de sistemul de prindere în maşină există 2 mari categorii de scaune auto: cele care pot fi fixate cu ajutorul centurilor de siguranţă ale autoturismului şi cele care se fixează cu sistemul ISOFIX, în cazul vehiculelor dotate cu acest sistem de prindere.
Scoica auto trebuie montată întotdeauna, fără excepţie, cu spatele la sensul de mers, indiferent de sistemul de prindere de care beneficiază, centuri sau ISOFIX.
Ce scaun auto ar trebui să alegi în funcţie de vârsta, greutatea şi înălţimea copilului
Scaunele auto sunt construite, conform standardelor europene, pentru 5 mari categorii de greutate:
-
Grupa 0 – pentru bebeluşi între 0 şi 10 kilograme, se folosesc în general până la vârsta de 6 luni;
-
Grupa 0+ - pentru bebeluşi de până la 13 kilograme, se folosesc de la naştere până la vârsta de 12-15 luni;
-
Grupa 1 – pentru bebeluşi şi copii între 9 şi 18 kilograme, se folosesc de la 6 luni până la aproximativ 4 ani;
-
Grupa 2 – pentru copii cu o greutate de 15-25 de kilograme, se folosesc pentru vârste cuprinse între 3 şi 8 ani;
-
Grupa 3 – pentru copii cu greutate cuprinsă între 22 şi 36 de kilograme, cu vârste între 6 şi 12 ani.
Studiile au scos la iveală faptul că bebeluşii cu vârste de sub 4 săptămâni nu ar trebui ţinuţi în scaune auto mai mult de 30 de minute din cauza riscului de a prezenta tulburări de respiraţie. Cei mai expuşi sunt bebeluşii născuţi prematur sau cu greutate mică la naştere, iar recomandările pentru aceştia sunt legate de utilizarea scaunelor din grupa 0.
Pentru ceilalţi bebeluşi se poate opta fără griji pentru un scaun auto din grupa 0+, obligatoriu montat cu spatele la direcţia de mers. Mulţi părinţi aleg scaunele auto din grupe combinate care, datorită evoluţiei din domeniu din ultimii ani, oferă siguranţa şi confortul dorite, dar şi posibilitatea de a utiliza produsul pentru mai multă vreme.
Atunci când cumpăraţi un scaun auto este esenţial să vă asiguraţi că se şi potriveşte în maşina pe care o utilizaţi. De exemplu, autoturismul trebuie să fie dotat cu sistemul pentru ISOFIX dacă optaţi pentru acest tip de produs, căci altfel scaunul va deveni inutil. Fiţi atenţi şi ca scaunul să aibă huse detaşabile şi lavabile, verificaţi durata de viaţă estimată a acestuia. Nu utilizaţi un scaun auto la mâna a doua pentru că nu aveţi siguranţa că nu a fost implicat în vreun accident rutier. Alegeti din gama largă de scaune auto disponibile în magazinul online smyk.ro