Iarna, la plimbare in parc cu bebelusul

| | Actualizat: 2011-11-15 21:17:53

Atunci cand vremea nu este foarte urata, bebelusului tau ii face bine sa ia putin aer curat in fiecare zi. Nu uita insa ca lui i se face frig mai repede decat tie, de aceea iarna este bine ca plimbarea zilnica sa fie facuta cat mai aproape de casa. Dar cum vei stii ca a stat afara destul?

Raspunsul este foarte simplu, trebuie sa fii foarte atenta la semnalele nonverbale ale lui bebe. Daca la inceput este fericit, dar dupa o perioada de timp incepe sa fie agitat, acesta este modul lui de a-ti spune ca ii este frig. Este o idee buna sa-i verifici des degetele de la maini si picioare, urechile si fata si sa intri in casa inainte de a se simti rau.

In cazul in care pielea bebelusului tau devine palid-cianotica (se albeste sau incepe sa se invineteasca), inseamna ca el incepe sa inghete si trebuie sa mergeti acasa.

Nu incerca sa il incalzesti frecandu-i pielea fiindca s-ar putea sa ii faci astfel mai mult rau. Cea mai buna idee este sa-i tii corpul aproape de al tau (incalzeste-i mainile la subsuoara, daca sunt inghetate).

Daca atunci cand ajungeti acasa observi ca are mainile reci, inrosite sau invinetite, pune-i mainile in apa calda (nu fierbinte). Cazul nefericit este atunci cand bebe are pielea galbuie, aspra, foarte umflata sau daca apar basici la nivelul ei, semn ca are degeraturi si va trebui sa il duci urgent la medic.

Daca iesi cu bebe afara cu caruciorul, cauta unul cu acoperis care sa il protejeze de ploaie, zapada si vant. Chiar si in timpul iernii, soarele poate pune in pericol pielea bebelusului. Daca micutul tau are sub 6 luni, incearca sa ii feresti pielea de soare. Aplica inainte sa iesiti din casa putina crema de protectie solara pe partile expuse, ca de exemplu obrajii.

Cele mai sigure creme de protectie solara pentru copii sunt cele care nu contin chimicale si care sunt preparate cu oxid de zinc sau dioxid de titaniu, aceste ingrediente blocheaza efectele daunatoare ale soarelui.

Daca bebelusul tau a implinit cele 6 luni sau este chiar mai marisor, aplica crema de protectie solara de fiecare data cand iesiti din casa. Si ochelarii de soare sunt o idee buna. Nu uita insa ca lumina soarelui trebuie evitata la orele de varf.

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este faptul ca bebelusii se deshidrateaza mai usor decat adultii, de aceea este recomandat sa-i dai apa foarte des pentru a-l mentine pe bebe cat mai hidratat.

Daca observi ca nasucul lui a inceput sa curga, acest lucru nu inseamna neaparat ca a racit. Este doar un mecanism de protectie al organismului care se declanseaza atunci cand e frig. Acesta incepe sa curga atunci cand se respira pe nas, in incercarea de a incalzi aerul inainte sa ajunga in plamani. Acest fenomen se intampla si la adulti, deci nu este un motiv de ingrijorare.

Atunci cand iesi in parc cu un nou-nascut trebuie sa stii ca nu isi poate regla temperatura bine si pierde caldura foarte usor. De aceea, trebuie sa ai in vedere sa-l imbraci mai gros decat te imbraci tu. Poti folosi si o patura cu care sa il invelesti dupa ce il asezi in carucior. Astfel, il vei proteja de vant, de ploaie si va putea sta la caldurica pe toata perioada plimbarii. Daca intre timp se incalzeste, tot ce ai de facut este sa inlaturi paturica.

Pielea bebelusilor este foarte usor afectata de vant si cel mai indicat este sa iei cu tine o crema pentru a o aplica pe nas si obrajiori pentru a preveni inrosirea fetei de la frig si vant.

Nu uita! Atunci cand bebelusul tau incepe sa dea semne ca nu se mai simte bine afara, intrati in casa!

 

Citeste si despre