Cum sa-ti alaptezi copilul nou-nascut: 7 sfaturi de urmat!

| | Actualizat: 2016-08-03 16:00:07

In prima zi de viata, stomacelul bebelusului este mic cat o bila de sticla. In trei zile, el ajunge la dimensiunea unei mingi de golf, putand sa retina circa 25 de mililitri de lapte. Abia in a zecea zi de viata ajunge la marimea unui ou de gaina, atunci fiind capabil sa digere intre 60 si 80 de mililitri de lapte.

Hranindu-l la san, bebelusul tau va invata sa suga exact necesarul de lapte de care are nevoie pentru a se satura si a se dezvolta armonios. Alaptarea este o experienta care necesita multa practica si rabdare.

Afla ce se va intampla cu tine, cu bebelusul tau si cu laptele matern in primele saptamani dupa nastere

Iata ce pasi poti sa urmezi, pentru a invata cat mai repede cum sa-ti alaptezi copilul nou-nascut!

1.Nou-nascutul trebuie sa ia contact cu pielea ta imediat dupa nastere

In prima ora de viata, nou-nascutul este de obicei alert si nerabdator sa suga. Ia-l in brate imediat dupa nastere si culca-l pe pieptul tau, direct pe piele. Contactul bebelusului cu pielea ta este esential, atat pentru consolidarea relatiei dintre voi, cat si pentru prima masa.

Caldura corpului tau il va incalzi. Acoperiti-va cu o paturica moale. Copilul tau te va mirosi, iti va auzi vocea cand il alinti, te va simti si te va deosebi de ceilalti, se va simti incalzit, iubit si protejat de tine.

Contactul cu pielea:

- satisface nevoia naturala a nou-nascutului de a sta aproape de tine;

- regleaza temperatura, ritmul respiratiei, bataile inimii si nivelul glicemiei nou-nascutului;

- calmeaza bebelusul si reduce plansul;

- scade nivelul stresului pe care il poti resimti atat tu, cat si bebelusul tau;

- contribuie la consolidarea legaturii dintre tine si copil;

- faciliteaza initierea alaptarii;

- iti permite sa inveti semnalele pe care ti le da bebelusul cand vrea sa fie hranit;

- te ajuta sa te recuperezi dupa nastere.

Poti sa tii bebelusul la pieptul tau chiar daca ai nascut prin cezariana si ai cusaturi. Contactul cu pielea este de asemenea important in cazul in care bebelusul tau s-a nascut prematur sau cu o greutate mica. Si partenerul tau se boate bucura de un astfel de contact direct, pana cand tu si bebelusul sunteti pregatiti pentru prima masa.

Cand nasti un copil sanatos, aceasta ar trebui sa ramana la pieptul tau pana il hranesti pentru prima data la san. Ideal este sa il tii langa tine timp de doua ore. Roag-o pe asistenta din sala de nasteri sa te ajute in acest sens. Relaxeaza-te si bucura-te de acest moment de liniste, petrecand timp de calitate cu tine si noua ta familie.

2. Observa indiciile pe care ti le da copilul tau nou-nascut

Urmareste primele semnale timpurii sau indiciile pe care ti le da bebelusul tau: se rasuceste, isi linge buzele sau isi baga manuta in gurita. Plansul este un semnal tardiv.

Nu te ingrijora daca bebelusul tau nu apuca sanul in gurita imediat. S-ar putea doar sa vrea sa se ghemuiasca la sanul tau si sa linga mamelonul. Acest fapt stimuleaza cresterea nivelului de hormoni care declanseaza lactatia. Prima masa a nou-nascutului la san este o experienta noua, atat pentru tine, cat si pentru bebelusul tau si amandoi aveti de invatat.

3. Ofera-i prima masa in primele doua ore dupa nastere

Prima masa la san ar trebui sa aiba loc cat mai devreme dupa nastere, eventual in primele doua ore, atat timp cat bebelusul este sanatos si stabil din punct de vedere medical pentru a putea sta la pieptul tau. In felul acesta, corpul tau va produce mai mult lapte.

Daca acest lucru nu se intampla, nu te ingrijora. Alapteaza-ti bebelusul cu prima ocazie. Daca esti separata de copil mai mult de sase ore dupa nastere, trebuie sa-ti stimulezi sanii sa produca laptele matern. Mulge-te la trei ore, ca si cum ai da sa suga copilului. Cere ajutorul asistentei medicale daca nu te descurci, sfaturile ei va vor indruma.

Cat timp alaptezi in spital, da-ti telefonul pe modul silentios, limiteaza numarul de vizitatori, inchide usa si trage draperia din dreptul patului.

4. Tine bebelusul in camera ta zi si noapte

Atat timp cat ai nascut un copil sanatos, la termen, tine bebelusul cu tine in camera pe toata perioada internarii la maternitate. Roaga personalul medical sa aseze leaganul copilului langa pat. Aceasta apropiere va stimula lactatia.

Alte avantaje:

1. Vei observa cand bebelusului ii este foarme si vei putea raspunde nevoii lui de hrana imediat.

2. Te vei obisnui cu comportamentul nou-nascutului si cu modul lui de a se hrani.

3. Te vei adapta mai bine la alaptarea pe timp de noapte.

4. Te vei simti mai increzatoare in calitatile tale de mama.

Partenerul tau si consultantul in lactatie iti vor oferi si ei spijinul necesar. Personalul spitalului sau al maternitatii in care te afli te vor indruma cum sa ai grija de nou-nascut si vor monitoriza indeaproape atat evolutia ta, cat si a copilului.

Odata ajunsa acasa, instaleaza patutul copilului in camera ta si tine-l acolo cel putin sase luni. Bebelusul are nevoie sa ramana aproape de tine pe timpul noptii. Alaptarea pe timp de noapte este foarte importanta, deoarece nivelul hormonilor care stimuleaza secretia laptelui matern este mai ridicat atunci. Totodata, ora de masa va decurge mai usor si tu te vei putea odihni mai mult.

5. Hraneste-ti nou-nascutul culcata pe spate

Cel mai usor mod de a-ti hrani copilul nou-nascut este culcata pe spate, in timp ce micutul este asezat cu burtica pe abdomenul tau. Ai grija sa il sustii cu mana in zona spatelui. Aceasta tehnica, cunoscuta sub numele de "Baby-led latching", reprezinta pozitia ideala atat pentru copilul nascut la termen, cat si pentru prematuri, deoarece permite nou-nascutului sa prinde sanul mai bine. Este o pozitie extrem de confortabila si pentru tine, mai ales daca nu te poti ridica in sezut.

Iata cateva sfaturi pe care sa le pui in aplicare atunci cand iti alaptezi copilui nou-nascut, culcata pe spate!

1. Asteapta ca bebelusul sa fie calm si atent la tine.

2. Pune copilul cu burtica pe abdomenul tau, in contact direct cu pielea. Este suficient ca bebelusul sa poarte doar un scutec, caldura corpului tau il va ajuta sa-si mentina o temperatura normala.

3. Intinde-te usor pe spate, intr-un fotoliu sau in pat, intr-o pozitie semi-inclinata, relaxanta si confortabila.

4. Daca nou-nascutul este usor agitat, poti ramane in aceasta pozitie un sfert de ora, timp suficient ca bebelusului sa se linisteasca. Este foarte important ca bebelusul sa fie relaxat inainte de masa, iar contactul direct cu pielea abdomenului tau il va ajuta foarte mult.

5. Vorbeste cu bebelusul si mangaie-l, pentru a se simti protejat.

6. Sustine gatul copilului si sprijina-i umerii si partea de jos a corpului, in timp ce el incepe sa se miste si sa caute sanul tau. Vei vedea cum isi ridica usor capul, in sus si in jos, semn ca ii este foame. Aceasta miscare poarta numele de "reflex de rasucire".

7. Ajuta bebelusul aducandu-l cu nasucul aproape de nivelul mamelonului si barbia aproape de san. Copilul tau va inclina capul pe spate, cel mai probabil, in timp ce se va freaca cu nasucul de mamelon, dupa care va deschide larg gurita pentru a suge.

8. Daca bebelusul este agitat, continua sa vorbesti cu el si asaza-l cu capul intre sanii tai. Poti incerca din nou sa-l alaptezi doar dupa ce se linisteste.

9. Odata ce bebelusul a prins sanul, poti sa te misti usor pentru ca amandoi sa stati intr-o pozitie cat mai confortabila.

6. Alapteaza-ti copilul nou-nascut la cerere

Nu ai nevoie nici de orar de alimentatie, nici de o durata a suptului prestabilita. Alaptarea bebelusului "la cerere", atunci cand plange pentru ca ii este foame, este cel mai bun mod de a-i asigura copilului tau o dezvoltare armonioasa.

Iata care sunt avantajele alaptarii pentru nou-nascut:

- organismul micutului este mai putin solicitat, deoarece laptele matern se digera usor;

- nou-nascutul primeste prin laptele matern anticorpi ce-l protejeaza de infectii;

- laptele matern este steril si curat, fiind singurul lapte ce poate fi baut nefiert;

- scaunul nou-nascutului hranit la san este mai putin abundent;

- sugarul isi adapteaza singur cantitatea de lapte de care are nevoie in timpul alaptarii;

- nou-nascutul hranit la san risca mai putine infectii, boli sau alergii;

- sugarul pierde mai putin in greutate (scaderea fiziologica), iar daca acest lucru se intampla, recupereaza mai repede greutatea pierduta;

- prin efortul depus la supt, nou-nascutului i se dezvolta muschii si oasele fetei.

7. Nu intrerupe alaptarea copilului

Nou-nascutul isi stabileste singur programul de masa. In prima saptamana, vei observa ca o sa ceara mai des sa il pui la san, la un interval cuprins intre o ora si trei ore. Acest lucru este normal. Dupa ce lactatia se stabilizeaza, bebelusul va dori sa se hraneasca la un interval mai mare, de trei-patru ore.

Nu exista o durata ideala a suptului. Bebelusul tau va suge atat timp cat are nevoie. El poate sta la san de la 10 pana la 30 de minute. In primele zile de viata, durata alaptarii este mai lunga. Nu intrerupe copilul in timp ce se hraneste, va lasa singur sanul din gurita cand se va satura. S-ar putea ca bebelusul tau sa ii placa sa suga chiar daca fluxul de lapte se diminueaza.

Golirea sanului si alaptarea frecventa stimuleaza secretia de lapte. Nu e o regula sa ii dai sa suga din ambii sani la aceeasi masa. Daca nou-nascutul s-a saturat dupa ce a golit un san, il poti pune la celalalt san la urmatoarea masa.

Cand iti hranesti copilul corect, acesta ia in greutate aproximativ 200 de grame pe saptamana sau 750 de grame pe luna. Poti sa-l cantaresti singura, saptamanal sau poti astepta vizita pediatrului, daca bebelusul are o stare buna. Medicul il va masura si ii va evalua starea generala de sanatate.

Laptele matern este singurul aliment de care are nevoie un nou-nascut. NU ii da bebelusului tau alte lichide, precum apa sau ceai.

Ca sa faci cand nou-nascutul plange?

Copilul tau poate avea momente cand iti bine greu sa-l impaci. Toti bebelusii plang, iar unii pot plange mai multe ore pe zi.

Plansul este modul prin care bebelusul comunica si isi exprima nevoile. Cel mai des, nou-nascutul plange dupa-amiaza tarziu sau seara. Intre 3 si 6 saptamani de viata, bebelusul poate plange cu orele. Cauzele sunt multiple si trebuie sa inveti sa le identifici corect. Copilul tau poate se poate simti flamand, singur, extenuat, suprastimulat, poate avea o stare generala de disconfort sau pote fi deranjat de anumite zgomote.

Ti se poate intampla sa nu iti dai seama de ce plange copilul tau. Daca bei cafea sau alte bauturi pe baza de cofeina, copilul poate deveni agitat, deoarece cofeina trece in laptele matern. Plansul copilului poate fi un semnal ca nou-nascutul iti preia starile emotionale negative. Alteori, poate fi deranjat de parfumul pe care il folosesti.

Ce solutii ai la indemana?

- Nu intrerupe alaptarea. Cand nu esti sigura de ce plange bebelusul tau, incearca inainte de toate sa-l hranesti la san inainte de a incerca orice alta metoda.

- Asigura-te ca bebelusul este pus in pozitia corecta la san. Bate-l usor pe spate dupa fiecare masa.

- Plansul copilului tau nu inseamna ca nu ai suficient lapte. Este un comportament normal, intalnit la toti bebelusii. Cu cat il alaptezi mai des, cu atat sanii tai vor produce mai mult lapte.

- Nou-nascutul poate avea un puseu de crestere in jurul varstei de 10 zile sau la 3 saptamani dupa nastere. Puseul de crestere se manifesta prin plans, copilul cerand sa fie hranit mai des.

- Incearca sa-l alaptezi culcata pe o parte. In felul acesta te vei putea odihni, in perioadele de neliniste.

- Daca micutul este hiperstimulat, incearca sa-l masezi usor sau sa il asezi intr-o pozitie care sa-l linisteasca.

- In cazul in care consumi confeina, renunta pentru o perioada la ea.

- Nu folosi parfumuri cu miros puternic, deoarece acesta poate irita copilul

- Cere sfatul unui consultant in alaptare pentru alte sugestii, in cazul in care bebelusul tau nu te linisteste. Acesta iti va solicita intrebari pentru a elimina o posibila cauza fizica.

- Inscrie-te intr-un grup de suport pentru mamele care alapteaza. Alte mamici care au trecut prin experiente similare te pot ajuta cu sfaturi.

Ce sa faci cand nu stii de ce bebesului tau plange?

Aceasta situatie poate deveni frustranta pentru tine. Poti incerca sa-l iei in brate, sa-l mangai si sa vorbesti cu el. Plansul copilului nu inseamna ca esti o mama rea, iar copilul nu plange ca sa te pedepseasca.

Cand te simti depasita de situatie, incearca si alte metode:

- Cere ajutorul unei prietene de nadejde.

- Roaga-l pe tatic sau pe altcineva din familie sa aiba grija de cel mic si acorda-ti un moment de respiro.

- Fa o baie relaxanta.

- Iesi la plimbare.

- Viziteaza un prieten.

- Seteaza-ti prioritatile in mod realist si calculeaza-ti timpul pe care il ai la dispozitie pentru alte activitati.

- Pune bebelusul cu burtica direct pe pieptul sau pe abdomenul tau.

- Ofera-i un san pentru a-l incuraja sa suga si sa se calmeze.

- Bate-l usor pe spate, pentru a ragai si schimba-i scutecul.

- Pune-l in port-bebe si ofera-i o plimbare scurta in jurul casei sau in parc.

- Incearca o plimbare cu masina.

- Leagana bebelusul in timp ce-l alinti, fiind atenta sa-i sprijini capul si gatul. Miscarile usoare de balans au darul de a linisti nou-nascutul.

- Susuie-i copilului, acest tip de sunet fiind similar cu cele pe care le aude un fat in pantecul mamei. In unele situatii, bebelusul se linisteste si daca aude zgomotul aspiratorului sau al uscatorului de par.

- Pune-i muzica lenta sau canta-i in soapta.

- Ofera-i o baita calda sau infasoara-l cu o paturica, s-ar putea sa ii fie frig.

- Aseaza-ti bebelusul pe burtica si mangaie-l usor pe spate. Asigura-te ca nu adoarme in aceasta pozitie.

- Fa-i micutul un masaj bland

- Daca crezi ca ceea ce mananci ii face rau copilului, nu mai consuma acel aliment cateva zile. Apoi revin-o la regimul tau normal de hrana si observa reactia copilului. Rareori alimentatia mamei afecteaza bebelusul, insa merita sa testezi si aceasta varianta.

Tu ce sfaturi poti da celorlalte mamici in privinta alaptarii nou-nascutului? Ce probleme ai intampinat si cum ai reusit sa le rezolvi? Impartaseste-ne experienta ta, utilizand sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

De ce este importanta alaptarea la san? Descopera care sunt beneficiile laptelui matern pentru bebelus

Pozitii confortabile pentru alaptare

Complicatii in alaptare. Sanii mamei, probleme si solutii

Citeste si despre