10 curiozitati pe care nu le stiai despre nou-nascuti

| | Actualizat: 2021-06-03 10:05:58

Niciun copil nu este la fel ca altul. Fiecare se dezvolta in mod diferit si are nevoi diferite. Cel mai bine isi dau seama de acest lucru parintii care au cel putin doi copii.

Iata zece curiozitati despre bebelusi pe care putini parinti le cunosc, dar care te vor face sa percepi altfel cresterea si dezvoltarea micutului tau:

1. Formarea cartilajului. Bebelusii se nasc cu o parte a cartilajului care va forma rotula genunchiului, insa aceasta se va dezvolta corespunzator la varsta de 6 luni.

2. Pot percepe doar imaginile cu contrast ridicat. Nou-nascutii pot vedea doar la 8-10 centimetri distanta, iar imaginile pe care le percep cel mai bine sunt cele cu contrast alb-negru. Acestia nu sunt capabili sa perceapa culorile in primele luni de viata.

3. Greutatea la nastere difera foarte mult de la un copil la altul. De obicei baietii cantarsc la nastere mai mult decat fetele. In medie, greutatea normala a unui baiat este cuprinsa intre 2,5 kg si 4,3 kg, in timp ce fetele cantaresc intre 2,4 si 4,2 kg.

4. Numarul oaselor, mai mare la nastere. Bebelusii se nasc cu 300 de oase. In timp, acestea se contopesc, formand in final scheletul osos al adultilor care are doar 206 oase.

5. Simtul gustului este mai dezvoltat. Bebelusii au simtul gustului mult mai dezvoltat. Acestia se nasc cu peste 10.000 de papile gustative. Papilele suplimentare dispar in timp, pe masura ce copilul creste.

6. Rutina de somn. Un nou nascut doarme, in mod normal, intre 15 si 17 ore pe zi. Reprizele de somn sunt insa scurte si dureaza intre doua si patru ore, in primele saptamani de viata. Abia apoi somnul copilului incepe sa de regleze.

7. Simtul auzului, mult mai dezvoltat. Bebelusii se nasc cu un simt al auzului mult mai dezvoltat, insa pe masura ce cresc acest simt este pierdut. Bebelusii sunt capabili sa perceapa usor sunetele si sa identifice imediat locul din care acestea vin.

8. Actiuni simultane. Spre deosebire de adulti, bebelusii sunt capabili sa efectueze doua actiuni simultan in timp ce se hranesc. Acestea sunt repiratia si inghitirea. In schimb, un adult nu poate repira in timp ce inghite. Aceasta capacitate a bebelusului dureaza doar pana la varsta de aproximativ 7 luni.

9. Parul bebelusului se schimba. Parul cu care bebelusul se naste nu are o forma sau o structura definite. Acesta cade pe parcursul primului an de viata si va fi inlocuit de un par mai bine definit, insa mult mai moale decat in anii ce vor urma. Culoarea si grosimea firului de par se poate modifica de mai multe ori in primii ani de viata.

10. Culoarea ochilor. Toti bebelusii se nasc cu ochi albastri. Acest lucru este cauzat de faptul ca pigmentul care da culoarea ochilor, denumit melanina, nu este dezvoltat inca. Culoarea albastra a ochilor va disparea la varsta de aproximativ 6 luni, fiind inlocuita de culoarea definitiva a ochilor.

Sursa foto: pexels.com

Citeste si despre