12 lucruri pe care nu trebuie sa le faci niciodata cu bebelusul tau

| | Actualizat: 2023-06-25 22:52:07

Cand se naste un bebelus, parintii primesc atat de multe sfaturi contradictorii de la familie, prieteni si chiar straini, incat pot deveni atat de confuzi incat ne isi pierd increderea in capacitatea lor de a avea grija de micut.

Practic, singurul lucru pe care trebuie sa il stii este ca bebelusul tau este o mica fiinta umana care depinde complet de tine, atat in ceea ce priveste ingrijirea, cat si din punct de vedere emotional.

Tocmai de aceea este important sa nu faci niciodata aceste lucruri cu bebelusul tau, chiar daca tu ai fost crescuta in acest mod, sau ai primit sfaturi care iti solicita acest lucru de la rude si prieteni.

1. Nu tipa la copilul tau, cu atat mai putin nu-l lovi!

Tipatul este o forma de violenta si nu este bun pentru cresterea copiilor. Imagineaza-ti cum s-ar putea simti pentru copilul tau sa vada ca figura lui de atasament, mama sau tatal sau, este violenta fata de el. Chiar daca nu poate intelege ce spui, se va simti neprotejat si speriat.

Nu tipa niciodata la un copil. Daca te simti coplesita, nu te lasa dominata de furie. Respira, reflecta si intelege ca este vorba de un bebelus neajutorat care depinde complet de tine. Si, bineinteles, nu-l lovi niciodata, niciodata.

2. Nu-l scutura si nu-l arunca in aer

Nu scutura niciodata un bebelus. Sindromul bebelusului scuturat, cunoscut si sub numele de sindromul bebelusului zdruncinat, este ansamblul de leziuni cerebrale care apar atunci cand un bebelus este scuturat energic. Creierul se misca inainte si inapoi si se izbeste in peretii craniului.

Se estimeaza ca exista 20-25 de cazuri la 100.000 de copii cu varsta sub doi ani, cele mai frecvente cazuri fiind inregistrate la bebelusii cu varsta sub sase luni. Cel mai adesea este cauzata de pierderea cumpatului in fata imposibilitatii de a calma un plans disperat, ceea ce duce la scuturarea copilului si poate avea consecinte grave, cum ar fi leziuni cerebrale, surditate sau chiar deces.

3. Nu lasa copilul sa planga

Cu ani in urma (si inca mai sunt unii care sustin acest lucru) se credea ca a lasa un copil sa planga singur pana adoarme pentru ca este obosit este cea mai buna modalitate de a-l invata sa doarma. Dar nu functioneaza, iar daca functioneaza si copilul nu mai plange, provoaca un stres inutil cu consecinte negative pe termen scurt si lung.

Plansul este singurul mod in care bebelusul ne spune ca are nevoie de noi. Iar in momentul in care ignori plansul unui bebelus inseamna sa ignori apelul sau de ajutor.

Sub nicio forma nu trebuie sa ignori plansul unui bebelus.

4. Nu tii bebelusul in brate cand doreste

Este o mare greseala sa crezi ca bebelusii "se obisnuiesc" daca ii tii in brate. Aceasta este o credinta veche, fara nicio baza reala. Bratele sunt o nevoie de baza a bebelusilor, la fel ca mancatul si dormitul.

Trebuie sa intelegi ca bebelusii depind de tine pentru orice, iar prea multa afectiune si atentie nu ii va face niciodata rau. Atunci cand bebelusul ne cheama, de cele mai multe ori se datoreaza nevoii de contact fizic, deoarece cel mic are nevoie de caldura si protectia mamei. Prin urmare, prima optiune este sa va iti tii bebelusul in brate.

5. Nu ignora bebelusul cand este treaz

Chiar daca nu plange, in momentul in care este treaz, bebelusul nu trebuie ignorat. Bebelusii au nevoie sa se simta conectati cu parintii, dar in special cu mama. Acestia au nevoie de interactiune pentru o dezvoltare sociala adecvata. Vorbeiste cu el, zambeste-i, reactioneaza la emotiile sale si stimuleaza-l in functie de stadiul sau de crestere.

6. Nu pleca fara sa-ti iei ramas bun

O greseala pe care multi parinti o fac cu bebelusii lor (si chiar si cu copiii mai mari) este sa plece fara sa-si ia ramas bun, crezand ca astfel vor evita angoasa despartirii.

Chiar daca nu te poate intelege inca, da-i un sarut si spune-i ca te vei intoarce curand. Pentru un bebelus sau un copil mic, faptul ca observa ca ai disparut ii creeaza nedumerire si suferinta, deoarece nu intelege cand si de ce ai plecat, cand si daca te mai intorci. 

7. Nu culca bebelusul pe burtica

Cel mai sigur mod in care bebelusii pot dormi este pe spate. Exista dovezi stiintifice ca aceasta practica reduce cu peste 50% riscul de sindrom de moarte subita a sugarului (SIDS) la bebelusii sub sase luni.

In cazul in care bebelusul are mai mult de 5-6 luni si, in ciuda faptului ca a fost asezat pe spate, se intoarce pe o parte sau pe burtica in timp ce doarme, bebelusul poate fi lasat sa doarma in pozitia pe care o prefera. Daca nu este inca capabil sa se intoarca singur, atunci este de preferat sa i se schimbe pozitia daca este gasit dormind pe burtica.

Bebelusul poate petrece timp pe burtica doar cand este treaz si sub stricta supraveghere a parintelui.

8. Nu lasa bebelusul singur in masina

Nu lasati niciodata un copil singur in masina, nici macar pentru cinci minute. In orice perioada a anului - nici iarna, nici vara - deoarece temperatura creste rapid si poate deveni o capcana mortala. Temperatura intr-o masina parcata la soare, vara, poate ridica temperatura corpului la 42 sau 43 de grade Celsius, iar moartea poate surveni in decurs de 30 pana la 60 de minute.

Prin urmare, indiferent ca este doar un bebelus sau un copil de cativa ani, NU il lasa niciodata singur in masina.

9. Nu utilizezi scaunul auto

Este obligatoriu sa folosesti un sistem de siguranta atunci cand calatoresti cu copiii in masina. Intotdeauna, fara scuze. Nici macar in prima calatorie de la spital spre casa.

10. Nu lasa copilului in scaunul auto pentru mai mult de o ora si jumatate

Un copil sub un an nu trebuie sa stea mai mult de o ora si jumatate in scaunul auto. Acest lucru creste riscul de asfixie posturala. Acest lucru este cauzat de faptul ca pozitia pe care o adopta bebelusii atunci cand sunt asezati in aceste dispozitive creste riscul de bradicardie (inima merge mai incet decat ar trebui), de apnee (copilul nu mai respira pentru cateva secunde) si de desaturare a oxigenului (mai putin oxigen ajunge in sange).

Prin urmare, daca pleci in vacanta, asigura-te ca faci opriri dese, la fiecare o ora- o ora si jumatate.

11. Nu lasa copilul sa bea singur din biberon

Nu iti lasa niciodata copilul sa bea singur din biberon. Acest lucru este foarte periculos, deoarece, chiar daca este lichid si nu solid, exista riscul de sufocare. Nu trebuie folosite dispozitive de tinut biberonul si chiar daca bebelusul este mai mare si ii place sa tina biberonul in mana, trebuie sa fii acolo pentru a te asigura ca totul merge bine in timp ce el bea laptele.

12. Nu mergi cu bebelusul la controalele medicale

De obicei, parintii merg la pediatru atunci cand bebelusul prezinta simptome, dar controalele regulate sunt, de asemenea, foarte importante. Acestea sunt esentiale pentru a controla greutatea si inaltimea copilului, precum si pentru a preveni vaccinarea si a depista eventualele boli pe care le poate avea micutul. Fara aceste controale regulate, ar exista probleme care ar trece neobservate si care ar putea afecta dezvoltarea micutilor.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre