3 sfaturi pentru a tine sub control greutatea bebelusului tau

| | Actualizat: 2022-10-30 19:26:00

Asigurarea faptului ca bebelusul nu ia in greutate mai mult decat se recomanda este esentiala pentru a evita patologiile metabolice in viitor. In caz contrar, acestia ar putea dezvolta o stare de inflamatie care le-ar putea afecta sanatatea. Pentru a face acest lucru, este recomandat sa-i asiguri o dieta variata, care sa contina nutrientii potrivit pentru a-i oferi energie. Echilibrul este cheia aici.

Insa, pana a ajunge la diversificarea alimentatiei, trebuie sa mentionam, din nou, ca in primele sase luni de zile bebelusul trebuie alaptat exclusiv la san sau cu formula de lapte, daca prima varianta nu este posibila.

Diversificarea alimentatiei incepe dupa ce bebelusul implineste sase luni.

Laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelus, deoarece are toate substantele nutritive de care micutul are nevoie. Dupa implinirea varstei de 6 luni, este important ca alimentatia sa se suplimenteze cu fructe si legume, ca mai tarziu sa se poata introduce in alimentatie carnea, cerealele si alte produse.

Cum te asiguri ca bebelusul tau nu se ingrasa mai mult decat este recomandat

Iata cateva sfaturi pentru a va asigura ca bebelusul nu se ingrasa mai mult decat este recomandat. In acest fel, te vei putea asigura, de asemenea, ca isi mentine o stare optima de nutritie si de sanatate.

1. Evita zaharurile libere

Alimentele cu adaos de zaharuri sunt cea mai proasta optiune pentru bebelusul tau, deoarece acestea afecteaza negativ functionarea metabolismului. De asemenea, acestea pot avea un impact asupra nivelului de inflamatie si chiar asupra preferintelor alimentare ale copiilor mici.

Consumul acestor produse in primele etape ale vietii este asociat cu un risc crescut de a deveni supraponderal mai tarziu in viata. Acest lucru este conform unui studiu publicat in Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. Cu toate acestea, zaharul adaugat nu este acelasi lucru cu zaharul prezent in mod natural in alimente.

Prin urmare, zaharul continut de fructe nu pune in pericol copilul, daca fructele nu sunt consumate in cantitati mari. 

2. Nu renunta la alaptare pana cel putin la varsta de 12 luni

Alaptarea exclusiva la san este esentiala pana cand copilul implineste 6 luni. Cu toate acestea, se recomanda ca alaptarea sa continue pana la varsta de cel putin un an, deoarece beneficiile alaptarii sunt uriase. Nu numai ca alaptarea intareste sistemul imunitar, dar reduce si incidenta multor patologii metabolice.

In lipsa posibilitatii alaptarii cu lapte matern, se recomanda folosirea formulei de lapte. 

3. Creeaza un orar de mese pe care sa-l respecti zilnic

Un orar de mese bine stabilit, inca de la inceperea alimentatiei complenetare este foarte important nu numai pentru a-i crea micutului o rutina, care este atat de importanta, dar si pentru a te asigura ca acesta nu va lua in greutate.

Daca la inceput va avea una-doua mese pe zi, pana la varsta de un an, copilul trebuie sa ia trei mese si doua gustari, zilnic.

    

Retine ca exista o serie de tabele de introducere a alimentelor in dieta bebelusilor, pe care trebuie sa le urmezi. De asemenea, este important sa te informezi care sunt alimentele pe care bebelusii nu trebuie sa le consume in primul an de viata.

De exemplu, sare si zaharul nu trebuie consumate pana la varsta de doi ani. Iar consumul de miere mai devreme de un an prezinta risc crescut de botulism.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre