Acneea si alte cosuri care pot aparea in cazul bebelusului. Cum le diferentiezi

| | Actualizat: 2023-11-05 13:46:22

Nou-nascutii si sugarii mici pot avea cosuri pe piele si acesta este un motiv frecvent de consultatie in asistenta medicala primara. Desi in cele mai multe cazuri sunt leziuni benigne care dispar odata cu varsta, este important sa stii cum sa le diferentiezi, cum evolueaza si cum sa le gestionezi.

Acnee neonatala

Denumite si pustuloza cefalica neonatala, aceste leziuni sunt relativ frecvente, aparand la pana la 20% dintre nou-nascuti in jurul celei de-a doua sau a treia saptamani de viata. Sunt cosuri rosii sau albe pe obraji, frunte, nas si scalp, iar uneori pot aparea si pe piept. Desi pot arata asemanator cu cele observate in acneea adolescentilor, cosurile sau cosurile mari cu puroi nu apar in acneea bebelusilor.

Se crede ca aparitia acneei neonatale se datoreaza trecerii hormonilor materni (asa cum am vazut in cazul micilor menstruatii sau al scurgerilor vaginale care pot fi observate la fetitele nou-nascute). De asemenea, in unele studii a fost legata de ciuperca Malassezia spp. Aceasta acnee nu este legata de acneea care poate aparea mai tarziu in adolescenta sau de un istoric familial de acnee. Cu alte cuvinte, a avea acnee in perioada neonatala nu predispune la mai multa sau mai putina acnee in adolescenta.

Pe de alta parte, acneea neonatala este benigna, asa cum am spus. Cu alte cuvinte, va disparea in cateva zile sau saptamani, fara a fi nevoie de tratament si fara a lasa cicatrice. Doar cazurile foarte severe sau vizibile pot fi tratate (din motive estetice) cu o crema corticoida sau cu un alt medicament prescris de pediatru sau de dermatolog.

Nu toate cosurile care apar la un nou-nascut sau la un copil mic sunt acnee neonatala. Exista si alte leziuni care apar frecvent si care pot fi confundate cu acneea:

Probabil cea mai frecventa leziune a nou-nascutului este eritemul, afectand unul din trei nou-nascuti. Consta in cosuri albicioase pe o baza rosiatica, localizate pe fata, gat si spate si, mai rar, pe brate si picioare. Apar mai devreme decat acneea neonatala, de obicei la 24 pana la 48 de ore de viata, si dispar de obicei intr-o saptamana pana la 10 zile. Ca si acneea neonatala, aceste leziuni sunt benigne si dispar fara tratament.

Melanoza pustulara neonatala benigna - Dupa cum sugereaza si numele, aceste pete sunt, de asemenea, benigne. Spre deosebire de cele anterioare, ele sunt de obicei prezente inca de la nastere. Aceste mici cosuri se sparg usor, lasand o descuamare si o zona intunecata care poate persista luni de zile.

Milia - Milia este o colectie de cosuri (papule) albe perlate sau galbui, de dimensiuni milimetrice, care apar pe fata, in special pe frunte, obraji si barbie. Ele apar la pana la 40% dintre nou-nascutii la termen.

Dermatita atopica - Dermatita atopica este o afectiune a pielii caracterizata prin uscaciunea pielii, mancarimi si uneori roseata (eczema). Eczema poate sa apara inca de cand este bebelus, iar in aceste cazuri va fi localizata pe obraji, scalp si zonele de extensie ale membrelor; in schimb, la copiii mai mari, ea tinde sa apara la nivelul flexurilor si in jurul ochilor si gurii.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre