Bebelusul de 8 luni si 1 saptamana

| | Actualizat: 2013-12-12 16:16:32

Varsta de 8 luni si 1 saptamana (33 saptamani) este plina de surprize pentru bebe si familia ta. Aveti ocazia de a va bucura de rostirea primului "mama" sau "tata", de primii pasi facuti de unul singur, dar si de alte momente impresionante in dezvoltarea lui. Descopera principalele abilitati pe care trebuie sa le dobandeasca bebelusul la aceasta varsta si ce masuri importante trebuie sa iei pentru siguranta lui!

Bebelusul de 33 de saptamani (8 luni si 1 saptamana) a capatat mai multa mobilitate. Ceea ce inseamna ca trebuie sa te pregatesti pentru cazaturi si julituri, care sunt o parte inevitabila a copilariei.


Desi poate deveni un moment stresant pentru tine, pentru ca iti este teama ca va cadea si se va lovi, incearca sa te relaxezi si sa urmaresti cum puiul tau exploreaza imprejurimile si isi depaseste limitele.


Astfel bebelusul tau va creste si va invata singur, isi va dezvolta increderea in fortele proprii si te va face pe tine sa fii foarte mandra de realizarile lui.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 33 de saptamani (8 luni si 1 saptamana)

Motricitatea si motricitatea fina
Greutatea bebelusului de 8 luni
Afectivitatea bebelusului
Retete pentru 7-8 luni
Bebe de 8 luni nu sta in fundulet!
Bebe de 8 luni mofturos la mancare

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 8 luni si 1 saptamana

La varsta de 8 luni si 1 saptamana, mobilitatea copilului este destul de mare. A capatat suficienta forta in manute si picioruse si si-a exersat si echilibrul, astfel incat este apt din punct de vedere fizic sa se ridice singur in picioare si chiar sa faca 1-2 pasi, sprijinindu-se de o piesa de mobilier din jurul lui.

Nu te ingrijora daca bebelusul tau inca nu face primii pasi. Unii copii se dezvolta mai greu si dobandesc aceasta abilitate mai tarziu. Important este sa il stimulezi, astfel incat sa vrea sa mearga si sa se ridice. Incurajeaza-l sa faca pasi, tinandu-l in picioare de mijloc sau de axile. Stai la distanta de el si stimuleaza-l sa vina la tine. Probabil ca, la inceput, o va face mergand de-a busilea, insa pe masura ce va capata mai multa forta si curaj, va depune toate eforturile pentru a se ridica si a veni in intampinarea ta.

Curiozitatea specifica varstei si dorinta de a explora tot ce este in jurul lui vor stimula copilul sa mearga mai repede si mai usor. Chiar daca face sau nu primii pasi de unul singur, este important sa securizezi bine casa, daca nu ai facut-o deja, deoarece exista riscul multor accidente. Bebelusul are o multime de metode prin care se deplaseaza prin casa si trage de tot ce e in jur. Pentru a evita riscul accidentelor neplacute, este important sa iei din calea lui tot ce poate atenta la siguranta lui.

Comunicarea si sociabilitatea bebelusului la 8 luni si 1 saptamana

Daca pana acum, bebelusul tau nu te-a emotionat cu primul "mama" rostit din gurita lui, exista toate sansele ca la aceasta varsta sa ii iasa "papagalul" din gurita. Vocabularul lui ar mai putea include si "tata", "dada", "baba", "papa". Imediat ce va descoperi modul in care suna si se rostesc astfel de cuvinte, copilul va face din ele un repertoriu, pe care il va repeta constant, de mai multe ori pe zi.

Procesul comunicarii devine din ce in ce mai complex, iar sunetele si cuvintele pe care le rosteste au intonatii in functie de starea pe care o are. Uneori, sunetele sunt exclamate, vesele, pe cand alteori, sunt ascutite si pline de manie. Sunt asociate cu gesturi si grimase diverse, in incercarea de a exprima o anumita stare. Atunci cand este furios sau suparat, nu doar ca rosteste sunetele ascutit si zgomotos, dar arunca in jur cu obiecte, se zvarcoleste si se incrunta. Pe cand atunci cand este vesel, rade, iti zambeste, intinde mainile catre tine si te priveste calm, cu o fata surazatoare.

Este o placere sa stai si sa vorbesti cu copilul, la aceasta varsta. Nu doar ca intelege sensul lui "nu" si "pa", dar vei observa ca incepe sa inteleaga anumite cuvinte si sa le asocieze cu obiecte din jur. De exemplu, daca il intrebi "vrei biberonul?", este foarte posibil sa il vezi cum il cauta cu privirea in jurul lui si apoi se uita fix la el.

Bebelusul dovedeste ca are personalitate si incepe sa se impuna. Nu va dori sa stea de vorba sau sa interactioneze cu oricine. Isi va exprima preferintele pentru anumite persoane, fiind amiabil cu ei, razand si bucurandu-se sa ii vada. Isi va manifesta aversiunea fata de altele, incruntandu-se la ele si refuzand sa stea in bratele lor.  

Somnul bebelusului la 8 luni si 1 saptamana

Programul de somn al bebelusului de 33 de saptamani incepe sa sufere modificari, pe masura ce se apropie de varsta de 9 luni. Copilul devine din ce in ce mai activ pe timpul zilei si doarme mai mult noaptea. Din cele 14 ore zilnice de somn, bebe doarme acum aproximativ 11-12, pe timpul noptii, si doar 1-2 ore, ziua.

Bebelusul ar trebui sa doarma bustean pe timpul noptii, fara prea multe intreruperi si foiri. Exista situatii in care s-ar putea trezi deoarece a udat scutecul, ii este cald sau frig ori il doare ceva, insa astfel de cazuri sunt foarte rare. In situatia in care copilul se trezeste noaptea, inseamna ca are o nevoie si trebuie sa descifrezi care este. Din cele 2 reprize de somn din timpul zilei, copilul s-ar putea limita doar la una, dar ceva mai lunga, de 1-2 ore.

Nu te speria daca nu mai vrea sa doarma atat de mult pe timpul zilei. Are atat de multe lucruri noi de descoperit din momentul in care incepe sa capete mai multa mobilitate in corp, incat nu va mai fi dispus sa piarda prea mult timp cu somnul. Este recomandat sa il culci in continuare pe spate, cu burtica in sus, deoarece sindromul mortii subite la sugari este o afectiunea care mai planeaza inca asupra somnului si vietii bebelusului. Culca-l in aceasta pozitie pana la varsta de 1 an.  

Alimentatia bebelusului la 8 luni si 1 saptamana

  La varsta de 33 de saptamani, bebelusul tau a facut deja cunostinta cu o multime de alimente solide si a incercat gusturi si texturi noi. Probabil ca si-a format cateva preferinte culinare, precum si aversiuni alimentare si stii cam ce ii place si ce nu.

Copilul continua sa manance de 4-5 ori pe zi, mesele fiind formate atat din alimente solide, cat si din lapte. Laptele ramane un aliment important in meniul copilului, acoperind 2 dintre mesele zilnice - in general, pe cele de dimineata si de seara. Restul meselor sunt formate din fructe, oua, carne si legume. Nu uita sa faci loc si gustarilor in meniul lui, acestea fiind formate din bucati de legume, pufuleti, biscuiti, paine prajita etc.

Copilul va fi din ce in ce mai dornic sa iti ia lingurita din gura si sa incerce sa manance singur. Chiar daca nu este inca apt pentru a-si duce corect tacamul la gura, permite-i sa se joace cu o lingurita. Este cel mai bun antrenament si astfel, va invata mai repede sa o manuiasca pana la varsta de 1 an, 1 an si un pic, cand, va reusi sa manance de unul singur.

Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat in dezvoltarea copilului la varsta de 8 luni si 1 saptamana? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre