Bebelusul de 8 luni si 2 saptamani

| | Actualizat: 2013-12-13 11:03:57

La varsta de 8 luni si 2 saptamani (34 saptamani), bebelusul tau incepe sa scoata "cornitele" temperamentului si sa-si impuna din ce in ce mai mult personalitatea, preferintele si dorintele. La varsta de 34 de saptamani, atentia la detalii a copilului este sporita, iar capacitatea lui de a absorbi si retine informatii este foarte mare, astfel ca, vei fi martora multor abilitati si achizitii noi in limbaj, comunicare, dezvoltare fizica sau sociala.

Invata sa-ti cunosti mai bine bebelusul la varsta de 8 luni si 2 saptamani, pentru a reusi sa il ingrijesti corespunzator!

Bebelusul de 34 de saptamani (8 luni si 2 saptamani) incepe sa exploreze obiectele altfel decat pana acum. Incepe sa le loveasca, sa le traga, sa le agite, sa le arunce pe jos si, bineinteles, sa le guste.


Incepe sa se formeze ideea ca poti face ceva anume cu acele obiecte asa ca un centru de joaca pentru bebelusi, cu multe jucarii atarnate pe care sa le loveasca, sa le traga, sa le stranga in manute si care sa faca tot felul de zgomote, este cea mai buna metoda de a-l tine ocupat si de a-l ajuta sa se dezvolte decoperind si explorand.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 34 de saptamani (8 luni si 2 saptamani)

Criza de la 8 luni! mit sau realitate?
Afectivitatea bebelusului
Ce mananca bebe la 8 luni
Greutatea bebelusului de 8 luni

Alimente cu risc de inec la copii mici

Cate scutece trebuie sa murdareasca bebelusul zilnic?

Hidrateaza-ti bebelusul corespunzator!

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 8 luni si 2 saptamani

Din punct de vedere fizic, copilul incepe sa devina din ce in ce mai mobil si mai energic, pe masura ce creste in greutate si in inaltime. La varsta de 34 de saptamani, bebe masoara, in medie, 70.5 cm si cantareste aproximativ 8.4 kg. Flexibilitatea corpului si forta dobandita pana acum ii permit sa se ridice singur in picioare, cu sprijin, si chiar sa faca 1-2 pasi, cu riscul de a se dezechilibra sau ca funduletul lui sa ia contact direct cu podeaua.

Nu-i nimic, din astfel de experiente, bebe invata cel mai repede si mai usor! Important este ca bebelusul da dovada de ambitie si incearca, prin toate mijloacele de care dispune, sa se deplaseze in puncte sau tinte strategice ale casei - pentru a-si lua biberonul, a prinde o jucarie sau a ajunge la tine. Atunci cand este nerabdator si vrea sa prinda viteza, bebe foloseste toata forta din manute si picioruse pentru a merge de-a busilea la tinta dorita.

Adora sa stea in fundulet si sa se joace cu tot soiul de obiecte, mai ales ca, acum, reuseste sa isi controleze mai bine manutele si degetele, pentru a manipula obiecte. Vei observa cum micutul tau incepe sa analizeze si exploreze obiectele din jur in cu totul alte moduri decat pana acum. Fiecare obiect nou care ii intra pe manute este degustat, aruncat, lovit, tras, zdranganit, astfel incat sa-si poata da seama la ce foloseste.  

Comunicarea si sociabilitatea bebelusului la 8 luni si 2 saptamani

Comunicarea si sociabilitatea bebelusului se dezvolta din ce in ce mai mult si sunt influentate si de dezvoltarea intelectuala destul de rapida a micutului. Copilul dobandeste abilitatea intelectuala de a face diferenta intre diferite lucruri, de a asocia cuvinte cu obiecte si de a intelege relatia cauza-efect a actiunilor. Cu alte cuvinte, bebe intelege ca o actiune are un anumit efect si este capabil sa priceapa ca daca repeta o actiune, efectul este acelasi, de fiecare data.

La varsta de 34 de saptamani, bebelusul intelege semnificatia lui "nu", atunci cand i te adresezi cu aceasta interdictie, dar nu inseamna ca si respecta instructiunea sau ca este incantat sa auda acest cuvant. Intelege si semnificatia saluturilor de politete: "buna", "pa" etc. si incepe sa le asocieze cu gesturi specifice. Incepe sa pronunte din ce in ce mai multe cuvinte simple, din doua silabe, nu toate avand un inteles anume.

Daca nu a reusit sa pronunte pana acum "mama" sau "tata", poate ca in aceasta saptamana, ai noroc, si te surprinde placut cu rostirea lor. In rest, imita cuvinte simple si scurte pe care le rostesti frecvent in jurul lui, ca de exemplu, cuvantul "apa", pe care va avea tendinta sa-l pronunte "aba".

Este varsta la care adora sa se joace cu tine Cucu-Bau. Acest joc il ajuta sa invete sau inteleaga un concept destul de abstract: permanenta obiectelor. Isi da seama ca un obiect nu dispare complet, chiar daca nu mai este in fata lui o perioada de timp. Este varsta la care incepe sa vorbeasca cu el insusi. Vei auzi cum se balbaie si bolboroseste diverse sunete si silabe, atunci cand este lasat singur si nu mai este nimeni in preajma lui. Totusi, este recomandat ca limbajul si vorbirea sa fie dezvoltate comunicand frecvent cu el si jucandu-va cat mai multe jocuri impreuna. In acest fel, il ajuti sa-si dezvolte si abilitati sociale.

Somnul bebelusului la 8 luni si 2 saptamani

Bebelusul tau se apropie vertiginos de varsta de 9 luni, iar somnul nu mai este o prioritate in programul lui, cel putin nu in timpul zilei. Copilul doarme in jur de 14 ore pe zi, insa isi mareste numarul de ore de somn din timpul noptii, reducandu-l semnificativ pe cel din timpul zilei. Bebelusul ar putea dormi 12 ore pe noapte.

Reprizele de somn din timpul zilei se reduc considerabil, ajungand sa doarma doar o data pe zi, in jur de 2 ore. Insa nu toti bebelusii sunt la fel. Unii dintre ei ar putea ramane cu cele 2 reprize de somn din timpul zilei, fara probleme. Pastreaza rutina de somn, de seara, in programul lui, astfel incat bebelusul sa poata dormi cat mai linistit pe timpul noptii si sa eviti trezirile nocturne.

Poti integra in rutina de somn, pe langa baita si masaj, si ora de lectura sau joaca ori auditii muzicale relaxante, astfel incat bebelusul sa adoarma mai usor. Copilul trebuie sa doarma pe spate, cu burtica in sus, pana la 1 an, pentru a fi protejat de sindromul mortii subite, o afectiune fatala printre sugari.

Alimentatia bebelusului la 8 luni si 2 saptamani

Alimentatia bebelusului nu sufera mari schimbari fata de saptamana precedenta. Bebelusul inca mananca in jur de 4-5 mese pe zi, dintre care 2 de lapte, iar 3, de alimente solide. Mesele solide cuprind din ce in ce mai multe alimente din urmatoarele categorii:

  • fructe;
  • legume;
  • carne;
  • lactate;
  • oua;
  • peste etc.

Nu uita ca gustarile (finger-food) sunt o parte importanta din alimentatia copilului la aceasta varsta. Printre gustarile cele mai recomandate pentru bebelusul de 8 luni si 2 saptamani se numara:

  • biscuitii;
  • bucatile de paine prajita;
  • pufuletii;
  • sticksurile;
  • fructele;
  • legumele.

Ai grija la dimensiunile alimentelor care se servesc pe post de gustari in alimentatia bebelusului, deoarece exista oricand pericolul inecului prin alimente. Acestea nu trebuie sa fie de mici dimensiuni si sa nu aiba o textura lipicioasa sau sa fie inecacioase. Supravegheaza copilul in permanenta atunci cand rontaie o gustarica, pentru a te asigura ca este in siguranta.

Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat in dezvoltarea copilului la varsta de 8 luni si 2 saptamani? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre