Bebelusul la 10 luni

| | Actualizat: 2016-01-19 16:48:39

Bebelusul tau de numai 10 luni s-a transformat intr-un mic titirez, care misuna peste tot si abia daca mai sta locului, fiind dornic sa exploreze cat mai multe locuri si lucruri necunoscute.

Temperamentul si personalitatea isi scot coltii mai mult ca oricand in aceasta etapa a copilariei, lucru care s-ar putea sa te ia putin prin surprindere. Descopera ce achizitii face copilul tau in dezvoltarea motrica, a limbajului, dar si alte aspecte ale cresterii si dezvoltarii lui la varsta de 10 luni!

Motricitatea generala

Pana la 10 luni, bebelusul aduna la activ o multime de cuceriri in dezvoltarea motrica. Este mai energic si activ ca oricand, iar pana la aceasta varsta este posibil sa fi facut deja primii pasi. Copilul trece de la simpla rostogolire, la stat in fundulet si chiar la mers in picioare. Nu doar ca sta in fundulet, dar este apt sa se aplece in fata si in spate din aceasta pozitie si sa se roteasca in jurul axului corpului.

Imediat ce reuseste aceasta performanta, va descoperi placerea de a merge in patru labe. Dupa ce se plictiseste de mersul de-a busilea, copilul prinde curaj si forta si incepe sa se ridice in picioruse, tinandu-se de diverse obiecte din jurul lui. Prinde din ce in ce mai mult echilibru si stabilitate, chiar daca inca se clatina bine atunci cand incearca sa faca pasi sau sa se deplaseze.

Picioarele in "O". Majoritatea sugarilor au la aceasta varsta o astfel de deformare a membrelor inferioare, pana cand musculatura se dezvolta mai bine. Daca aceasta curbura este mai accentuata, intreaba medicul, doar el stabileste daca nu este vorba de o manifestare de rahitism.

Motricitatea fina

Nici la capitolul motricitate fina, bebelusul tau nu ramane restant. Coordonarea mana-ochi se imbunatateste considerabil fata de lunile anterioare, iar indemanarea lui incepe sa prinda contur. Reuseste sa deschida usile dulapurilor pentru a vedea ce se gaseste in interiorul lor. De asemenea, reuseste sa prinda din ce in ce mai bine obiectele cu degetelele si sa le manipuleze in manute, ba chiar si pe cele de mici dimensiuni.

Copilul incepe sa isi foloseasca manutele pentru operatiuni fine - de a potrivi anumite obiecte intre ele si de a prinde obiecte intre degetul mare si aratator, manifestand o abilitate noua si importanta in coordonarea nervoasa.

Limbajul bebelusului

Pana la aceasta varsta, copilul tau a trecut prin mai multe etape ale dezvoltarii limbajului, de la primele sunete sau vocale, pana la scancete si balbaieli si acum se afla in perioada in care poate spune prima oara "mama" sau "tata", daca nu cumva deja a avut o tentativa in acest sens.

Nu doar ca reuseste sa pronunte primele silabe sau cuvinte simple, insa bebelusul tau incepe sa faca si primele asocieri intre cuvinte si lucruri. Stie ca daca spune sau incearca sa pronunte "mama", te striga, de fapt, pe tine. In general, la aceasta varsta, vocabularul si limbajul copilului sunt formate din cuvinte aleatorii, foarte putin inteligibile, care incep sa devina mai clare pe masura ce creste si il ajuti.

Daca vrei ca bebelusul tau sa vorbeasca mai repede si sa o faca clar si concis, este important sa vorbesti cat mai des cu el si sa o faci corect. Nu uita ca cel mai repede si mai bine copilul invata imitand ce aude la tine si la cei din jur, chiar si la aceasta varsta frageda.

Somnul bebelusului

Pana la varsta de 10 luni, bebelusul tau ar trebui sa doarma toata noaptea, fara a mai se trezi deloc pentru mesele nocturne. Daca nu o face inca, este important sa lucrezi la acest aspect si sa ii creezi o rutina de somn, astfel incat sa il ajuti sa doarma mai bine pe timpul noptii si sa nu se mai trezeasca.

Copilul doarme in jur de 10-12 ore pe noapte. Si numarul datilor in care doarme ziua scade pe masura ce creste si devine mai activ. Pe la 10 luni, copilul mai aduna doar vreo 2 ore, 2 ore si jumatate de somn, in timpul zilei, impartite in doua reprize.

Invatarea la olita

Trecerea de la scutec la olita este un proces complex, care trebuie inceput destul de timpuriu, dar numai atunci cand bebelusul indeplineste cateva conditii esentiale. Pentru ca micutul tau sa stea in siguranta pe olita, este important sa aiba o dezvoltare matura la nivel neuromuscular - trebuie sa fie capabil sa stea in fundulet, sa mearga cativa pasi, sa-si mentina echilibrul intr-o pozitie timp de cel putin 2-5 minute etc.

Este adevarat ca poate sa stea in fundulet de pe la 5-6 luni, insa nu este o perioada recomandata pentru invatarea deprinderii de a sta pe olita. Nici macar varsta de 10 luni nu este cea mai indicata pentru a-l pune pe olita, specialistii spunand ca abia de pe la 18 luni este pregatit sa faca fata acesteia. Controlul sfincterului anal se instaleaza dupa 1 an, iar cel al vezicii urinare si mai tarziu.

Insa chiar si la 10 luni, poti incepe sa il obisnuiesti cu ea, sa il pui cateva secunde in sezut in intervalul in care stii ca are scaune, avand grija sa il tii si sa nu il lasi niciodata singur pe ea. Nu va reusi sa faca mereu, va dori sa se ridice, sa se joace cu olita si chiar sa refuze sa stea. Nu trebuie sa iti pierzi rabdarea. Este doar o perioada de adaptabilitate si familiarizare cu olita, pe care trebuie sa o traversezi cu multa rabdare.

Sugarul are scaunele la aproximativ aceleasi ore. Dupa ce sesizezi care sunt aceste ore, pune bebelusul pe olita. In acelasi timp, poti scoate sunete relevante pentru mersul la toaleta - ca si cum te-ai screme. Deschide si robinetul de apa. Senzatia de rece si de apasare a marginii olitei, pozitia de stat pe vine, sunetele din jurul lui bebe contribuie adesea sa-l obisnuiasca sa faca la olita.

Este important sa nu-l certi daca stradaniile tale sunt fara rezultat, deoarece el nu este inca responsabil de actele sale. In schimb, nu pierde prilejul de a-l lauda atunci cand are succes. Repeta incercarea in fiecare zi la aceeasi ora, dand dovada de rabdare si calm.

Daca nu ai succes timp de 2-3 saptamani, intrerupe incercarile cel putin pentru cateva saptamani.

Supraveghere si ingrijiri

Supravegherea si ingrijirea copilului trebuie sa se inteteasca in aceasta perioada, intrucat copilul este mai energic ca oricand si dornic sa exploreze fiecare coltisor din casa pe care-l vede sau obiect care-i iese in cale. Riscul accidentelor este foarte mare, de aceea, este bine sa iti iei toate masurile de precautie necesare pentru a fi in siguranta.

Este si perioada in care apar anumite comportamente care ti se pot parea ciudate si pe care trebuie sa le controlezi cu atentie si delicatete. Tot acum, copilul isi alege un obiect de confort - jucarie, paturica etc. - cu care doarme si pe care il doreste in preajma lui tot timpul. Este important sa il incurajezi, deoarece ii ofera sentimentul de siguranta si confort de care are nevoie la aceasta varsta atunci cand tu nu esti langa el.

De asemenea, ai putea constata ca se joaca din ce in ce mai mult cu organele genitale. Nu este un lucru ingrijorator. Dimpotriva, este chiar firesc sa fie curios si sa incerce sa isi descopere organele genitale, un pas important spre stabilirea identitatii sexuale de mai tarziu, din perioada prescolara. Este recomandat sa nu ii acorzi o importanta deosebita sau sa ii atragi atentia asupra acestui aspect, deoarece nu vei face decat sa inrautatesti situatia si sa ii dezvolti si mai mult interesul pentru acest comportament.  

Tu ce achizitii sau cuceriri importante ai sesizat in dezvoltarea copilului tau la varsta de 10 luni? Impartaseste-ne din experienta ta cu cel mic in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre