Bebelusul la 2 luni si 3 saptamani

| | Actualizat: 2013-06-19 15:08:43

La varsta de 2 luni si 3 saptamani (11 saptamani), bebelusul se indreapta vertiginos spre implinirea primului sfert de anisor din viata lui. Varsta de 3 luni este aproape si aduce cu sine o multime de schimbari si achizitii noi in cresterea si dezvoltarea copilului. Curios din cale-afara si cu grimase expresive si haioase, bebelusul incepe sa isi scoata coltisorii personalitatii si sa-si impuna vointa. Descopera principalele directii in dezvoltarea bebelusului de 11 saptamani si la ce sa te astepti de acum incolo!

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 2 luni si 3 saptamani

Cum este si normal, bebelusul tau a prins din ce in ce mai multa forta in aproape tot corpul. Pana acum, isi antrena doar musculatura manutelor si a gatului, in incercarile multiple de a le ridica de pe saltea, cand era asezat pe burtica. De acum insa piciorusele lui intra in actiune. Copilul prinde forta in picioare si incepe sa impinga cu forta in ele atunci cand vrea sa se ridice de pe saltea cu orice pret.

In continuare, copilul lucreaza la dezvoltarea musculaturii gatului. Isi ridica din ce in ce mai mult capul de pe saltea atunci cand sta pe burtica si reuseste sa si-l sustina singur atunci cand il tii in brate. Copilul creste atat in inaltime, cat si in greutate, in stilul sau propriu. Pediatrul il va masura cu atentie la fiecare vizita medicala, pentru a se asigura ca se incadreaza in parametrii normali de crestere pentru varsta lui.

Comunicarea si dezvoltarea sociala

Bebelusul de 11 saptamani (2 luni si 3 saptamani) se va bucura sa te auda citindu-i povesti. Inca de pe acum, bebelusul acumuleaza informatiile pentru mai tarziu, asa ca auzul vocii tale pe diferite tonalitati, adaptate replicilor din povesti, il va ajuta sa inteleaga mai bine cadenta limbii vorbite.

Totusi, nu insista daca bebelusul pare ca s-a plictisit si nu mai este atent la ceea ce citesti. Incearca o alta activitate si revin-o cu povestea intr-un alt moment care ti se pare propice.

Alege carti cu imagini multe, mari si colorate! Mai mult: poti cumpara carti doar cu imagini si poti improviza povesti pe marginea pozelor. Nu te ghida neaparat dupa varsta trecuta pe carticele, un bebelus poate fi foarte bine atras de o carte pentru prescolari, daca imaginile sunt clare si colorate.

La 11 saptamani, copilul este mai comunicativ si te surprinde zilnic cu o multime de zambete, sunete noi si fetisoare care-ti vor patrunde adanc in suflet si pe care le vei savura din plin in aceasta perioada. Este modul lui de a interactiona si comunica cu tine si este mai mult decat adorabil. Nimic nu provoaca mai multa bucurie unei mame decat momentul in care isi vede bebelusul zambind.

Este varsta la care personalitatea copilului incepe sa iasa la iveala. Incepe sa se prinda cum stau lucrurile atunci cand are nevoie de atentia ta si sa foloseasca sunetele si ganguritul pentru a-ti atrage atentia. Atunci cand ceva nu-i convine, pune tot felul de fetisoare incruntate si da din cap cand refuza suzeta sau nu mai vrea sa pape.

Sunetele pe care le scoate incep sa devina din ce in ce mai complexe, incepe sa faca si combinatii de vocale, nu doar de consoane si sa treaca de la gangurit la balbait. Poti constata ca pe masura ce ii vorbesti mai des si folosesti aproximativ aceleasi cuvinte, bebelusul tau va incerca sa scoata pe gurita sunete asemanatoare, pentru a te imita. Dezvoltarea lui sociala este cu mult imbunatatita fata de in urma cu 1-2 saptamani.

Pe langa zambetele pe care ti le daruieste ca raspuns pentru activitati care ii provoaca placere, copilul incepe sa dea si alte semne de sociabilitate:

  • intinde manutele catre tine, pentru a-l lua in brate;
  • reactioneaza cu sunete ascutite;
  • isi agita manutele si piciorusele atunci cand vorbesti cu el si ii zambesti;
  • te striga prin gangurit atunci cand nu esti in preajma etc.

Cu alte cuvinte, bebe stie, chiar daca are doar 11 saptamani, sa se bage in seama cu cei din jur si sa atraga atentia asupra lui. Cu toate acestea, si la aceasta varsta, plansul este principalul canal de comunicare cu copilul.

El plange atunci cand vrea sa iti transmita nevoile pe care le are:

  • ca ii este foame;
  • ca se simte rau;
  • ca se plictiseste;
  • ca ii este cald/frig;
  • ca are scutecul ud etc.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 11 saptamani (2 luni si 3 saptamani)

Constipatia la bebelusul de 11 saptamani

Dezvoltarea limbajului. Cum comunica bebelusul?

Bebelusul tau comunica prin plans

Scaunul bebelusului, cand sa ne ingrijoram?

Dupa cat timp vede clar un nou-nascut?

Alimentatia

Alimentatia bebelusului la 11 saptamani ramane aceeasi: fie alaptare, fie hranire cu biberonul. Exista posibilitatea ca acestea sa fie combinate, in cazul in care lactactia este insuficienta pentru a asigura necesarul nutritional al copilului. Doar programul de mese si cantitatile ar purtea suferi schimbari in aceasta saptamana, daca este cazul.

Numarul de alaptari sau hraniri zilnice se va reduce la doar 5 in 24 de ore si este foarte posibil sa scapi si de "alaptarea de la miezul noptii", singura in care copilul se mai trezea pentru a papa. Un alt lucru pe care l-ai putea observa este pofta parca din ce in ce mai crescuta de mancare.

Ti se pare ca vrea tot timpul sanul sau ca nu rezista prea mult intre doua hraniri cu biberonul? Nu esti singura mamica a unui bebe de 2 luni si 3 saptamani care se confrunta cu aceasta situatie. Este posibil ca, pe fondul cresterii nivelului de energie de la aceasta varsta, copilul sa aiba o cerere mai mare de laptic. Nu trebuie sa iti faci probleme decat daca depaseste valorile recomandate in parametri de crestere pentru varsta lui.

Atat timp cat copilul ia in greutate in jur de 150-200 g pe saptamana, poate papa cat lapte doreste. Daca observi ca incepe sa ia prea mult in greutate, din cauza cererii prea mari de hrana, vorbeste cu pediatrul, pentru a stabili ce este de facut si care sunt cauzele supraalimentarii.

Somnul

La 11 saptamani, bebelusul inca doarme in jur de 15 ore pe zi, poate chiar mai mult, insa multe dintre aceste ore se impart pe timpul noptii. Copilul poate dormi si 8 ore pe noapte, fara intrerupere.

Daca intampini probleme in a adormi copilul seara, este important sa ii adaptezi sau imbunatatesti rutina de dinainte de somn cu diverse activitati relaxante, care sa il ajute sa se calmeze si sa adoarma mai usor.

Nu este indicat sa il adormi in brate si apoi sa il muti in patut. Potrivit specialistilor, cel mai indicat este sa il pui in patut cand este semiadormit, pentru a se obisnui sa adoarma singur. Cei mai multi bebelusi care sunt pusi in pat dupa ce au adormit complet au tendinta de a se trezi dupa numai 20 de minute, deoarece nu mai simt confortul din locul unde au adormit initial: nu mai sunt leganati, locul este mai rece, nu te mai simt aproape etc.

Continua sa adormi copilul pe spate, cu burtica in sus, deoarece si la 2 luni si 3 saptamani, sindromul mortii subite este inca o amenintare la adresa sanatatii lui.

Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat in dezvoltarea copilului, la varsta de 2 luni si 3 saptamani? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre