La varsta de 22 saptamani (5 luni si 2 saptamani), bebelusul tau face un salt major in dezvoltarea lui si incepe sa isi manifeste din plin personalitatea. Nu mai poate fi manipulat la fel ca pana acum, ci isi impune vointa proprie in ceea ce priveste alimentatia, joaca, somnul sau limbajul.
Copilul comunica cu tine si isi exprima preferintele in felul lui, prin balbait si gesturi.
Intelege mai bine nevoile bebelusului la varsta de 22 de saptamani si achizitiile importante pe care trebuie sa le bifeze in aceasta perioada!
Dezvoltarea fizica a bebelusului la 5 luni si 2 saptamani
In a 22-a saptamana de viata, bebelusul nu creste foarte mult fata de saptamana precedenta. Acul cantarului ar putea indica o greutate de 6,9-7 kg, iar copilul ar putea masura aproximativ 65 de cm lungime.
Pe masura ce creste si devine mai activ, masurile de siguranta trebuie sporite in casa, deoarece pericolele se inmultesc. Este recomandat sa securizezi din ce in ce mai bine casa. Pune protectoare speciale la colturile pieselor de mobilier, bariere de protectie la marginile patului sau scari etc.
Bebelusul tau este mai puternic ca inainte si acest lucru se reflecta in abilitatile pe care le vei constata in aceasta saptamana:
- reuseste sa se tarasca pe o suprafata perfect plata;
- se rasuceste si rostogoleste in toate directiile;
- este capabil sa stea in fundulet, cu sprijin, pana la 30 de minute.
Incurajeaza-i dezvoltarea acestor aptitudini prin joc si joaca. Stai la o oarecare distanta fata de el, intinde mainile catre el si stimuleaza-l sa vina la tine. Se va chinui sa se tarasca spre tine, impingand in manute si picioruse.
Acest efort sustinut al bebelusului contribuie la intarirea musculaturii si tonusului fizic, stimulandu-l sa faca pasi repezi spre urmatoarele etape de dezvoltare: mersul de-a busilea, primii pasi etc.
Eruptia dentara continua si la aceasta varsta si se manifesta prin:
- febra;
- dureri de gingii;
- iritabilitate;
- tendinta de a baga tot ce prinde in gurita si de a rontai obiecte etc.
Jucariile de dentitie fac inca parte din arsenalul de jucarioare necesar la aceasta varsta.
Comunicarea si sociabilitatea
Bebelusul de 22 de saptamani (5 luni si 2 saptamani) va incepe sa se confrunte cu frica de straini. Se poate ca atunci cand apar persoane straine sa devina anxios si sa incerce sa se prinda strans de tine, poate chiar sa inceapa sa planga daca cineva se apropie de el.
Pentru a nu-i crea discomfort bebelusului, este bine ca persoanele noi sa se apropie de el incet, cu grija si sa nu incerce sa il ia din bratele tale decat daca micutul este linistit si nu da niciun semn de anxietate.
Din punct de vedere al comportamentului verbal, bebelusul de 5 luni va emite sunetele in ritm alert pentru a-ti atrage atentia.
Comunicarea cu bebelusul de 5 luni si 2 saptamani incepe sa devina din ce in ce mai complexa. Bebelusul reactioneaza la tot ceea ce ii transmiti verbal sau gestual si este un partener bun de conversatie. Pe langa faptul ca vocabularul lui se va imbogati cu o multime de sunete noi, balbaitul va fi principala forma prin care copilul se va face auzit. Totusi, micutul tau se prinde cum sta treaba cu atragerea atentiei si stie sa se bage in seama si sa se faca auzit, atunci cand este ignorat.
Isi manifesta sentimentele negative prin plans si incruntare, iar pe cele pozitive prin zambete, rasete, gangureli si vocalize inalte. In aceasta perioada, vei observa cum bebelusul este din ce in ce mai atent la buzele tale. Este dornic sa copieze toate sunetele pe care le aude, iar pentru asta, trebuie sa fure tehnica, de aceea, incearca sa vada cum iti misti buzele si gura pentru a scoate anumite sunete.
Si dezvoltarea sociala ia amploare in aceasta perioada. Este din ce in ce mai pasionat de comunicare si de interactiunile cu ceilalti. Adora sa fie in mijlocul unui grup de oameni care vorbeste si sa se bage in seama prin gangureli si sunete dintre cele mai variate.
Este important sa nu izolezi copilul de oameni si grupuri. Nu fi super protectiva cu el, deoarece integrarea lui in grupuri si comunitati il ajuta sa devina o persoana sociala. Din sanul acestor discutii de grup extrage o multime de informatii si modele comportamentale esentiale pentru viata sociala de mai tarziu. Pune-l sa stea si in compania altor bebelusi si sa se joace cu ei, asa cum stiu ei, atingandu-se, indreptandu-si manutele unii spre ceilalti, tragand unii de altii etc.
Toate aceste interactiuni dintre ei, manifestate prin atingeri, schimburi de gangureli si bolboreseli ajuta la dezvoltarea sociala a copilului.
Articole si informatii utile despre bebelusul de 22 saptamani (5 luni si 2 saptamani)
Alimentatia bebelusului. Cum stii ca a mancat suficient
Fructele si legumele in alimentatia sugarului
Meniu pentru bebelusi de 5 luni si jumatate
Dezvoltarea inteligentei si gandirii la copilul mic
Alimentatia sugarului la 5 luni
Retete pentru bebelusi de 4-5 luni
Somnul
Somnul bebelusului incepe sa devina din ce in ce mai linistit, mai ales pe timpul noptii. Va dormi, in continuare, aproximativ 14-15 ore pe zi. Cele mai multe ore, bebelusul le va dormi in timpul noptii, aproximativ 10, cand nu se va mai trezi pentru a fi hranit, insa va mai avea momente in care va plange si se va foi, care te vor determina sa alergi repejor, la el.
Incearca sa il educi sa adoarma singur la loc, astfel incat sa se obisnuiasca sa se autocalmeze din plans. Daca il obisnuiesti sa adoarma cu suzeta sau biberonul in gurita, il vei dezvata mai greu de acest obicei mai tarziu si vei avea de furca cu el in a-l determina sa adoarma singur.
Copilul va mai dormi doar de 2-3 ori in timpul zilei, pe perioade scurte. In total, bebelusul nu va dormi mai mult de 4-5 ore, ziua. Chiar daca riscul sindromului mortii subite la sugari este mai scazut la aceasta varsta, tot este recomandat sa il adormi pe spate, cu burtica in sus, indiferent daca se rostogoleste singur in timpul somnului sau nu.
Alimentatia
Copiii hraniti cu formule de lapte incep mai devreme diversificarea alimentatiei, deoarece laptele praf nu asigura toti nutrientii necesari organismului, asa cum o face laptele matern. Este recomandat sa ceri intotdeauna sfatul pediatrului cu privire la conceperea meniului pentru copil. Nu uita ca laptele (praf sau de la san) ramane principala sursa de hrana si ca va acoperi o mare parte din aportul nutritiv zilnic.
Nu da copilului lapte de vaca pana la varsta de 1 an, deoarece sistemul lui digestiv nu poate tolera inca proteinele din el.
Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat in dezvoltarea copilului la varsta de 5 luni si 2 saptamani? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!