Bebelusul de 23 de saptamani (5 luni si 3 saptamani) devine din ce in ce mai priceput in a observa obiecte mici si a urmari obiectele in miscare.
In acest moment, poate fi capabil chiar sa recunoasca jucaria preferata desi nu a vazut decat o parte din ea. De aici incepe bucuria jocului "cucu-bau" pe care il veti juca in lunile urmatoare.
De asemenea, bebelusul de 23 de saptamani vede si aude la fel de bine ca si tine. Abilitatile sale de comunicare se dezvolta foarte repede si poti observa asta urmarind sunetele de bucurie, suparare, mirare pe care le face in functie de situatie.
La varsta de 5 luni si 3 saptamani (23 de saptamani), bebelusul tau este mai activ si energic ca niciodata. Dornic sa exploreze imprejurimile si curios din cale-afara, bebelusul tau incepe sa devina din ce in ce mai fortos si dornic de comunicare si interactiune cu ceilalti.
Dezvoltarea fizica a bebelusului la 5 luni si 3 saptamani
In apropiere de varsta de 6 luni, bebelusul tau creste vazand cu ochii. Chiar daca nu constati vizibil diferente mari de greutate sau inaltime fata de saptamana trecuta, bebelusul tau este acum mai maricel si mai puternic. Daca saptamana precedenta, bebe nu a atins inca greutatea de 7 kg, este foarte posibil ca in aceasta perioada sa o faca si sa se mai inalte un pic, ajungand la 65.5 cm inaltime.
Bebelusul tau incepe sa devina din ce in ce mai stapan pe el atunci cand sta in fundulet, chiar daca nu este inca apt sa stea fara sprijin. Insa chiar daca ii sprijini spatele de pernute sau spatar, vei observa cum incearca sa isi mentina echilibrul, lasandu-se in fata, pe manute. Acum, cand este expert in rostogoliri, micutul tau incepe sa le foloseasca si pentru cateva tentative de a se ridica in fundulet. Atunci cand se rasuceste de pe spate intr-o parte, micutul s-ar putea impinge in manute pentru a se ridica in fundulet. Nu ii ies foarte precis aceste miscari si nici nu reuseste sa ramana in echilibru in pozitia de sezut, insa incercarile lui sunt merituoase.
La varsta de 23 de saptamani, copilul tau este greu de stapanit din dorinta de a se misca tot timpul, de a se tara la lucrurile pe care le vede in cale si care ii atrag atentia, de a se ridica in fundulet, semn ca progreseaza intens in dezvoltarea fizica si se indreapta vertiginos spre realizarea primilor pasi. Vederea este cea care se imbunatateste pe zi ce trece, astfel ca bebelusul este capabil sa observe chiar si lucruri sau obiecte mici, aflate la distanta de el sau in miscare. In plus, incepe sa distinga intre diverse culori si chiar intre nuante apropiate. Si relatia cauza-efect incepe sa prinda contur in perceptia copilului.
Nu stie exact ce presupune faptul ca o actiune are si un efect, dar poti constata ca incearca sa desluseasca aceasta relatie, scapand intentionat lucruri pe jos, pentru a vedea cum cad si ce se intampla cu ele atunci cand ating podeaua. Eruptia dentara este in plina desfasurare. Este posibil sa te mai confrunti cu rontaitul lucrurilor, febra, durerile gingivale ale bebelusului si alte simptome specifice eruptiei dintilor de lapte.
Comunicarea si sociabilitatea bebelusului la 5 luni si 3 saptamani
Comunicarea bebelusului se dezvolta din ce in ce mai mult, deoarece copilul este atent la tot ce se vorbeste si aude in jur si incearca sa imite sunete si cuvinte, chiar daca mai are de asteptat pana va putea sa pronunte corect si inteligibil un cuvant. Este atent nu doar la ce se aude, ci si la modul in care se pronunta cuvintele.
Este perioada in care copilul iti analizeaza cu atentie modul in care misti buzele si gura atunci cand vorbesti, pentru a invata sa faca si el la randul lui aceleasi miscari. Copilul asimileaza informatii noi, isi dezvolta limbajul si vorbirea si devine o persoana sociabila prin intermediul interactiunilor pe care tu si ceilalti le aveti cu el. Integrarea lui in grupuri de copii si oameni ajuta la dezvoltarea abilitatilor sociale si comunicarii.
La aceasta varsta, copilul iti raspunde atunci cand vorbesti cu el si o face in moduri mai complexe decat inainte. Pe langa zambetele, chicotelile, balbaiala sau agitarea manutelor si picioruselor, copilul se uita atent la tine atunci cand vorbesti, raspunde la numele lui intorcand privirea catre persoana care l-a strigat etc. Invata sa raspunda, in felul lui caracteristic, abia dupa ce faci pauza in vorbire, semn ca incepe sa priceapa principalele reguli ale conversatiei si sa isi astepte randul.
Articole si informatii utile despre bebelusul de 23 saptamani (5 luni si 3 saptamani)
Scaunul bebelusului, cand sa ne ingrijoram?
Aprecierea cresterii in greutate a sugarului
Somnul bebelusilor intre 3 si 6 luni
Jocul pentru sugarii de 4-6 luni
Comunicarea copilului la 5 luni
Dezvoltarea limbajului, cum comunica bebelusul pana la 1 an?
Motricitatea si dezvoltarea proceselor senzoriale
Ingrijirea si dezvoltarea bebelusului
Somnul bebelusului la 5 luni si 3 saptamani
Somnul bebelusului nu sufera mari modificari spre sfarsitul celei de-a 5-a saptamana de viata. Copilul inca doarme in jur de 14-15 ore pe zi. Este posibil sa observi o scadere a acestui numar pe masura ce se apropie sau intra in cea de-a 6-a luna de viata.
Cele mai multe ore de somn se desfasoara in timpul noptii, in jur de 10-11, si doar 4-5 pe timpul zilei, in 2-3 reprize. Pe masura ce devine mai activ si energic, copilul va acorda mai putin timp somnului. Daca nu ai facut-o pana acum, specialistii te sfatuiesc sa il inveti sa adoarma singur, in patut, in camera lui. Din dorinta de a-l adormi mai usor, parintii fac greseala de a-l adormi cu suzeta sau biberonul in gura, tinandu-l in brate sau leganandu-l.
Copilul devine dependent de aceste "somnifere" si, pe masura ce creste, se dezvata greu de ele. Este recomandat sa incepi sa il pui in patut in jurul orei la care adoarme de obicei, sa ii spui ca este timpul pentru nani si sa il lasi sa se autocalmeze si adoarma singur, fara prezenta ta. Probabil ca la inceput va plange atunci cand vei disparea brusc din camera, dar cu rabdare si perseverenta, vei reusi sa il inveti sa adoarma singur.
Copilul trebuie adormit, in continuare, pe spate, cu burtica in sus, pentru a-l proteja de riscul mortii subite la sugari.
Alimentatia bebelusului la 5 luni si 3 saptamani
Probabil ca putini parinti au rezistat sa nu ofere pana acum bebelusului primele alimente solide. Diversificarea alimentatiei incepe la 6 luni, la bebelusii alaptati, si la 5 luni, la cei hraniti cu lapte praf. Asadar, daca hranesti bebelusul cu formule de lapte, este posibil sa fi introdus deja primele alimente solide pana cum in meniul lui, sub forma piureurilor de furcte sau cerealelor pentru bebelusi.
In cazul in care nu ai inceput inca diversificarea, cere sfatul pediatrului. Este important sa consulti medicul cu privire la ce tip de alimente trebuie introduse in prima faza in meniu si care vor fi proportiile de lapte in alimentatia lui zilnica. Acestea vor scadea pe masura ce ii vei da mai multe alimente solide. Insa la varsta de 5 luni si 3 saptamani, laptele ramane principala sursa de hrana in alimentatia copilului.
Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat in dezvoltarea copilului la varsta de 5 luni si 3 saptamani? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!