Bebelusul la 6 luni si 1 saptamana

| | Actualizat: 2013-10-01 17:53:40

Bebelusul de 25 de saptamani (6 luni si 1 saptamana) devine din ce in ce mai activ si vei observa ca prefera hainutele cele mai comode, asa ca este bine sa alegi materiale moi care sa ii ofere libertatea de miscare de care are nevoie.


Acum bebelusul scoate sunete din ce in ce mai variate din dorinta de a comunica. De asemenea, daca a fost alaptat, acum se poate incepe diversificarea alimentatiei in functie de recomandarile medicului pediatru.

 

La varsta de 6 luni si 1 saptamana, bebelusul tau cunoaste o dezvoltare fizica fulger, fiind apt sa stea singur in fundulet si sa se plimbe prin toata camera, rostogolindu-se. Chiar daca inca nu este apt sa mearga de-a busilea sau sa se tarasca foarte bine, copilul tau se indreapta cu pasi repezi spre momentul merituos al primilor pasi in dezvoltarea lui fizica.

Diversificarea alimentatiei este una dintre preocuparile principale de la aceasta varsta, insa si limbajul si vorbirea se impun puternic in modul in care interactioneaza cu ceilalti. Invata sa iti cunosti bebelusul la varsta de 25 de saptamani si descopera principalele achizitii dobandite pana acum!  

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 6 luni si 1 saptamana

Bebelusul tau inregistreaza noi valori, in aceasta saptamana, in ceea ce priveste greutatea si inaltimea. Cantareste in jur de 7.1-7.2 kg si masoara aproximativ 66.5-66.7 cm inaltime. Abilitatile fizice incep sa i se dezvolte, dar tot nu este inca apt sa mearga de-a busilea sau sa se tarasca pe distante foarte lungi.

Abilitatile pe care le stapaneste cel mai bine la varsta de 6 luni si 1 saptamana sunt rostogolirile. Copilul se rostogoleste fara probleme de pe o parte pe alta, acesta devenind principalul mijloc de deplasare. El este apt, de acum, sa stea in fundulet singur, fara sustinere, dar nu are capacitatea de a se ridica singur in aceasta pozitie. Inca isi mai exerseaza controlul manutelor si picioruselor si se impinge in ele pentru a incerca sa se tarasca spre o jucarie sau spre tine, chiar daca miscarile nu sunt organizate sau precise.

Vei observa cum bebelusul tau acorda o atentie deosebita manutelor, pe care incepe sa le controleze din ce in ce mai bine si sa faca miscari precise cu ele. Copilul incepe sa bata din palme, sa apuce obiecte diverse, sa si le paseze dintr-o mana intr-alta. Reuseste sa isi roteasca sau rasuceasca incheieturile mainilor pentru a putea manipula obiecte. Vederea copilului se imbunatateste considerabil, astfel ca este capabil sa vada aproape clar obiectele si fetele oamenilor. Este apt chiar sa distinga culorile.  

Comunicarea si sociabilitatea bebelusului la 6 luni si 1 saptamana

Incepand cu varsta de 6 luni, abilitatile de comunicare ale copilului se dezvolta si ele foarte rapid. Repertoriul de sunete si silabe se imbogateste cu sunete din ce in ce mai variate. Important este sa il incurajezi sa vorbeasca cat mai mult, in propriul limbaj, deoarece este principalul mod in care il ajuti sa isi dezvolte vorbirea.

La varsta de 25 de saptamani, bebelusul va face o mica obsesie pentru anumite silabe, pe care le va bolborosi constant - "ba", "ga", "ma". Repetandu-le continuu, vei sesiza cu usurinta cuvinte precum "ba-ba" sau chiar "ma-ma", chiar daca sacadat si nu foarte inteligibil. Pe masura ce creste, bebelusul adora interactiunile cu ceilalti si isi diversifica modurile in care reactioneaza in fata celorlalti.

Combina plansul cu incruntarea fetei atunci cand este suparat sau furios, iar zambetele, rasetele, miscarile agitate ale manutelor si picioruselor se combina atunci cand este vesel sau o activitate ii face placere. Incepe sa isi impunsa vointa si sa faca diferenta intre lucruri sau activitati care ii fac placere si care ii displac.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 25 de saptamani (6 luni si 1 saptamana)

Greutatea copilului de 6 luni

Dezvoltarea controlului mainilor la bebelusi (pana la 1 an)

Dupa cat timp vede clar un nou-nascut?

Jocul pentru sugarii de 4-6 luni

Dezvoltarea abilitatilor fizice la bebelusi

Somnul bebelusului la 6 luni si 1 saptamana

La varsta de 25 de saptamani, bebelusul intra intr-o noua etapa si in ceea ce priveste somnul. Intre 3 si 6 luni, copilul a avut aproximativ acelasi program de somn, iar rutina lui nu a necesitat modificari foarte mari pana acum.

Atunci cand trece de varsta de 6 luni, bebelusul incepe sa doarma din ce in ce mai putin si profita de mobilitatea fizica pe care o are la aceasta varsta pentru a explora lumea si a invata lucruri noi. Cu toate acestea, bebelusul inca mai doarme in jur de 14-14 1/2 ore pe zi. Doarme mai mult pe timpul noptii decat inainte - in jur de 11 ore.

Somnul din timpul zilei incepe sa acumuleze doar 3-3 1/2 ore, in doar 2 reprize, dimineata si la amiaza. Pana acum, copilul ar trebui sa fie capabil sa adoarma singur, in patutul lui, fara prezenta ta. In cazul in care nu o face inca, este timpul sa incepi "antrenamentul" de dezvatare de biberon, suzeta sau de prezenta ta la momentul adormirii lui.

Este indicat, in continuare, sa adormi copilul culcat pe spate, cu burtica in sus, pentru evitarea riscului de sindrom al mortii subite la sugari.

Alimentatia bebelusului la 6 luni si 1 saptamana

Indiferent ca pana acum a fost alaptat sau hranit cu formule de lapte, la varsta de 6 luni, bebelusul incepe diversificarea alimentatiei. Este posibil sa o fi inceput chiar ceva mai devreme, mai ales daca l-ai hranit cu lapte praf.

In general, primele alimente cu care se incepe diversificarea sunt cerealele pentru bebelusi. Acestea sunt mai usor de introdus in meniu, datorita faptului ca nu au un gust foarte pronuntat si foarte diferit de al laptelui. Cerealele, spre deosebire de alte alimente solide, au mai putine sanse sa fie refuzate de bebelusii destul de mofturosi la aceasta varsta.

Abia dupa introducerea cerealelor, poti sa ii dai fructe sau legume pasate, deoarece au un gust mai pronuntat si diferit de al laptelui, si trebuie asimilate treptat de papilele gustative ale copilului. La inceput, incearca sa introduci cate un aliment nou pe saptamana in meniul bebelusului, pentru a nu-l expune la prea multe gusturi deodata.

Nu uita ca laptele ramane principala sursa de hrana pana la varsta de 1 an. De aceea, este important sa consulti pediatrul inainte de a incepe diversificarea si sa afli in ce proportii va manca bebelusul alimente solide si cat lapte trebuie sa ii mai dai intr-o zi. Fiecare copil se dezvolta diferit si are nevoi nutritionale proprii.

Nu exista recomandari de portii si cantitati general-valabile, deoarece acestea se stabilesc in functie de parametri de crestere ai copilului, de starea de sanatate, de nevoile nutritionale, dar si de alti factori.  

Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat in dezvoltarea copilului la varsta de 6 luni si 1 saptamana? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre