Bebelusul la 6 luni si 3 saptamani

| | Actualizat: 2013-10-02 14:36:29

Bebelusul de 27 de saptamani (6 luni si 3 saptamani) iti poate da de inteles ca este pregatit sa incerce sa manace singur cu manutele. Vei vedea ca va incerca sa isi bage manutele in castronelul cu mancare si apoi le va baga in gurita.

Incurajeaza-l sa manance singur si chiar daca se va murdari tot, va fi fericit ca a reusit sa manance singur. Intotdeauna trebuie ca bebelusul la masa sa stea intr-un scaun de masa, special creat pentru bebelusi, in pozitie dreapta si sa nu fie niciodata lasat nesupravegheat.

Legumele si fructele joaca un rol deosebit de important in procesul de diversificare deoarece sunt pline de nutrienti si fibre, asadar asigura-te ca acestea nu lipsesc din meniul zilnic al bebelusului tau.

 

La varsta de 6 luni si 3 saptamani (27 saptamani), bebelusul tau face pasi rapizi spre unele dintre cele mai asteptate performante in dezvoltarea lui din aceasta etapa a copilariei: primii pasi, primele cuvinte etc. Pana atunci insa, bebe inca mai are de descoperit alte aptitudini - mersul de-a busilea, ridicatul in fundulet, care-l vor ajuta pentru a-si atinge principalul obiectiv: de a merge singur, fara sprijin si de a explora lumea.

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 6 luni si 3 saptamani

Bebelusul tau este in continua crestere si, chiar daca acest lucru nu se resimte foarte mult la cantar, fata de saptamana precedenta, fiecare gram pe care-l ia in greutate si fiecare centimetru cu care este mai inalt, il ajuta sa isi controleze corpul mai bine si sa dobandeasca abilitati noi in dezvoltarea fizica. La 27 de saptamani, un copil cu o greutate medie la nastere cantareste in jur de 7.4 kg si masoara aproximativ 67.3 cm inaltime.

Bebelusul isi controleaza corpul din ce in ce mai bine si face progrese atat in forta pe care o capata in manute si picioruse, cat si in controlul acestora si in manipularea obiectelor cu degetelele. Pana la varsta de 6 luni si 2 saptamani, bebelusul tau ar trebui sa stea in fundulet, fara sprijin, si sa-si mentina echilibrul, macar pentru perioade scurte de timp.

Deoarece, este apt sa stea in sezut pe perioade mai lungi de timp, cu suport la spate, poti aseza copilul in scaunele special create pentru el, mai ales atunci cand ia masa. Nu este inca apt sa se ridice singur in fundulet, abia daca invata sa se tarasca, dar gaseste tot soiul de moduri prin care sa se deplaseze in patut sau pe podea, atunci cand este lasat liber.

Bebelusul tau reuseste nu doar sa prinda obiecte si jucarii in manute, ci si sa le manipuleze si analizeze cu atentie. Isi paseaza o jucarie dintr-o manuta intr-alta, o investigheaza cu atentie si incearca sa ii descopere rostul. Daca te vede pe tine ca o intorci pe toate partile sau ca o agiti, s-ar putea sa incerce sa te imite.  

Comunicarea si sociabilitatea bebelusului la 6 luni si 3 saptamani

Faptul ca dezvoltarea fizica ii permite copilului sa stea in fundulet, in scaunel, este un avantaj de care poti profita pentru a-i stimula si latura sociala. Asaza-l pe scaunel, la masa cu voi (atunci cand programul lui de masa coincide cu al familiei), pentru a-l face partas la interactiunile dintre voi.

Chiar daca plansul ramane principala forma de comunicare si modul cel mai clar prin care-si transmite nevoile si trairile, copilul isi diversifica "limbajul", si, chiar daca nu este inca apt sa vorbeasca coerent, gaseste modurile potrivite pentru a-ti raspunde la ceea ce ii spui sau pentru a interactiona cu tine.

Sunetele pe care le rosteste, de obicei, copilul, incep sa se asocieze in silabe si cuvinte scurte. Daca pana de curand, bebelusul emitea mai multe vocale, repertoriul lui de sunete se imbogateste si cu cateva consoane. O sa auzi frecvent silabele "ba", "ma" sau "da", repetate obsesiv. Poti avea surpriza de a auzi primul "ma-ma", chiar de la aceasta varsta, insa nu este foarte bine pronuntat.

La 27 de saptamani, copilul mai comunica prin zambete, gesturi, reactii, mimica, sunete si miscari ale corpului, pe care are tendinta de a le combina intre ele, in functie de starea pe care vrea sa o exprime. Copilul invata sa devina sociabil si prietenos din interactiunile pe care le are cu tine si cu ceilalti.

Asadar, insista pe ideea de comunicare, vorbire, dialog in cresterea lui si integreaza-l in grupuri de oameni si bebelusi. Din interactiunile cu copii de varsta lui are ocazia de a desprinde o multime de abilitati noi in comportamentul social.  

Somnul bebelusului la 6 luni si 3 saptamani

In continuare, bebelusul tau doarme in jur de 14 ore pe zi, 11 in timpul noptii, si vreo 3, pe parcursul zilei. In mod normal, copilul nu ar trebui sa se mai trezeasca pe timpul noptii, decat ocazional, atunci cand este iritat, este bolnavior etc.

Este indicat sa incerci sa ii sincronizezi programul nocturn de somn cu al tau, pentru a te putea odihni corespunzator. In perioadele de veghe, bebelusul este atat de dornic sa descopere lumea si sa invete lucruri noi, incat abia daca mai vrea sa adoarma si in cele doua reprize de somn ramase in timpul zilei.

Copilul trebuie adormit in continuare pe spate, deoarece sindromul mortii subite la sugari este o afectiune fatala care inca mai pandeste somnul bebelusului tau. Se va intoarce pe burtica, in timpul noptii, insa nu trebuie sa iti faci griji. Pe masura ce se apropie de implinirea varstei de 1 an, riscul mortii subite scade considerabil.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 27 de saptamani (6 luni si 3 saptamani)

Dezvoltarea limbajului, cum comunica bebelusul pana la 1 an?
Retete pentru 6-7 luni
Diversificarea: legume si fructe in meniul bebelusului
Carii la bebelusul de 6 luni

Somnul bebelusilor intre 6 si 9 luni
Vaccinul de 6 luni
Laptele in alimentatia sugarului
Importanta limbajului non-verbal in comunicarea cu copilul mic
Motricitatea

Alimentatia bebelusului la 6 luni si 3 saptamani

Alimentatia continua sa se diversifice, iar bebelusul sa faca cunostinta cu gusturi si texturi noi. Probabil ca, in aceasta saptamana, ai introdus un aliment nou in meniul copilului, la recomandarea pediatrului.

Nu este indicat sa introduci prea multe alimente simultan in meniul copilului. La inceputul diversificarii, este recomandat sa introduci treptat, cate unul pe saptamana. In acest fel, poti observa mai usor daca organismul copilului il tolereaza, daca are reactii alergice la el etc. Daca ii dai sa pape prea multe alimente in acelasi timp si apare o reactie alergica, nu vei sti exact care aliment este responsabil pentru intoleranta sau alergie.

Laptele ramane un aliment de baza in meniul lui, chiar daca va incepe sa scada cantitativ. Nu incerca sa ii dai copilului lapte de vaca. Chiar daca diversificarea a inceput, nu inseamna ca sistemul lui digestiv poate tolera orice tip de alimente. Asteapta pana dupa varsta de 1 an pentru a introduce alte tipuri de lapte. Pana atunci, limiteaza-te la laptele matern sau praf. Copilul va avea in program, in jur de 4-5 mese pe zi, care vor cuprinde atat lapte, cat si alimente solide.

Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat in dezvoltarea copilului la varsta de 6 luni si 1 saptamana? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre