Cum sa schimbi scutecul bebeluslui, pas cu pas

| | Actualizat: 2023-01-29 22:45:20

Schimbarea scutecului unui nou-nascut este una dintre primele noastre sarcini in calitate de parinti, o sarcina care va dura multe luni. Si, chiar daca ajungem sa fim experti in aceasta manevra, schimband pana la zece scutece pe zi, cateva sfaturi despre cum se schimba scutecul unui nou-nascut sunt utile, mai ales pentru a indeparta resturile de meconiu si pentru a avea grija de cordonul ombilical.

Primul lucru de care trebuie sa iti amintesti este sa ai la indemana toate echipamentele necesare pentru schimbarea scutecelor. In acest fel, nu vei lasa copilul nesupravegheat in niciun moment.

De ce a nevoie pentru a schimba scutecul copilului?

  • Scutec nou
  • Pentru a curata zona scutecului: apa calda si vata (pentru nou-nascutii cu piele sensibila) sau o flanela moale si curata sau servetele umede.
  • Crema sau unguent de protectie pentru pielea bebelusului. Exista mai multe marci, mai blande pentru prevenire si mai concentrate pentru a calma iritatiile si eruptiile cutanate.
  • In cazul in care nu esti acasa sau nu ai un loc anume in care sa asezam bebelusul, vei avea nevoie de o carpa larga de bumbac sau de tifon, care poate fi folosita ca un covoras de schimbat pe orice suprafata. Spitalele ofera de obicei tifon de celuloza. Exista saltele schimbatoare pliabile care se potrivesc perfect in geanta bebelusului si care au cel putin o parte impermeabila.

Cum se curata meconiul?

Meconiul, primele scaune ale bebelusului, este mai gros si mai lipicios si pateaza pielea mai intens decat scaunele ulterioare, astfel incat curatarea va trebui sa fie mai amanuntita.

Vata de bumbac functioneaza destul de bine pentru a curata si, odata ce acesta sunt in mare parte eliminat, poti umezi vata de bumbac sau poti folosi o flanela umeda pentru a indeparta resturile lipite care murdaresc pielea bebelusului. Restul procesului de schimbare a scutecului este acelasi ca si in cazul scaunelor ulterioare.

Cum cureti scaunele bebelusului?

Pentru scaun obisnuit post-meconiala, care apare in jurul celei de-a treia sau a patra zile, foloseste o flanela moale, vata inmuiata in apa sau, ceea ce se pare cel mai convenabil, servetele pentru bebelusi.

Procesul este acelasi: sterge usor partile intime ale bebelusului din fata spre spate (niciodata invers, mai ales la fete, pentru a evita raspandirea bacteriilor din rect, care pot provoca infectii ale tractului urinar).

Evident, pune bebelusul pe spate si este foarte util sa ridici picioarele copilului pentru a avea un acces mai bun la partile sale intime (anus si organe genitale). Pentru a face acest lucru, ii tii picioarele cu o mana si il ridici usor, astfel incat sa-i poti scoate scutecul confortabil. Il pui din nou pe masa de schimb pentru a-l curata (este posibil ca scutecul nou sa fi fost deja asezat dedesubt, desi exista riscul ca el sa-si faca nevoile in acel moment).

Procedezi la curatarea zonei. Nu uita sa cureti pliurile dintre coapse si fese pentru a evita orice urma de fecale. La fete, o atentie deosebita trebuie acordata resturilor de caca, care, fiind atat de lichide, pot ramane intre labiile sau chiar in interiorul vaginului, zone care trebuie curatate cu grija.

Ce se intampla daca face pipi in timpul schimbarii scutecului?

Asa cum am mentionat deja, iar parintii care au schimbat scutece stiu din proprie experienta, este obisnuit ca bebelusii sa faca pipi in timp ce le schimbam scutecele. Expunerea organelor genitale la aer sau senzatia de stergere cu un servetel poate provoca acest lucru.

In cazul fetelor, covorul de schimb va fi murdar, dar in cazul baietilor este mai "periculos", deoarece acestia isi extind "raza de actiune". Prin urmare, este o idee buna sa ii acoperi penisul cu un scutec curat in timp ce ii schimbi scutecele. Este intotdeauna bine sa ai la indemana hartie igienica sau servetele pentru "retinerea si uscarea de urgenta" in cazul in care copilul urineaza in timpul schimbarii scutecului.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre