De ce bebelusii din tarile nordice dorm afara, la temperaturi sub zero grade? Ce trebuie sa stii despre siesta nordica de somn

| | Actualizat: 2022-12-03 23:59:22

Fie ca este vara, fie ca este frig de ingheata apele in mijlocul iernii, parintii nordici au un obicei care pentru noi poate pare cel putin curios. Acestia isi lasa bebelusii in carucior, dormind in fata usilor magazinelor si barurilor, in timp ce ei fac cumparaturi, sau iau masa in interior.

Este obisnuit sa te plimbi pe strazile unor tari precum Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia sau Suedia si sa gasesti un sir de carucioare in care bebelusii trag un pui de somn, uneori la temperaturi sub zero grade. Acest lucru este cunoscut sub numele de „siesta nordica” sau „somn nordic”. Este, de asemenea, obisnuit ca acestia sa doarma in aer liber, in curti sau in gradinite exterioare.

Somnul nordic

Habar nu avem cat de frig poate fi in aceste tari. Iernile sunt foarte aspre, pot fi zile de -10 sau -15 grade, chiar si cu zapada, si totusi, chiar si in cele mai reci luni, locuitorii nu renunta la acest obicei. Pentru ei, face parte din rutina lor zilnica. Si o fac convinsi ca este benefic pentru copii.

In carucioare, bebelusii sunt perfect incalziti si protejati de vant si ploaie, cu plapuma si boneta inchise. Sunt inveliti in siguranta, iar parintii lor raporteaza ca dorm mai mult timp decat daca ar fi intr-un mediu inchis.

Aceasta pare a fi cheia. Chiar daca temperatura camerei este foarte scazuta, este foarte important ca cei mici sa poarte haine calduroase si un sac de dormit cald.

Copiii se imbolnavesc mai putin

Nu e rau pentru bebelusi, nu se imbolnavesc? Parintii nordici spun clar ca nu o fac. De fapt, o fac pentru a evita bolile. Copiii expusi la aer curat ar trebui sa aiba un risc mai mic de a contracta infectii comune, cum ar fi tusea si raceala, decat daca impart camera cu alti bebelusi.

Cultura de a scoate copiii in aer liber nu este noua. Acest lucru se face de ani de zile ca parte a vietii lor de zi cu zi. De asemenea, in gradinite si scoli, copiii isi desfasoara majoritatea activitatilor in aer liber si intra in interior doar la ora pranzului sau daca este mult prea frig afara.

Pentru a-i supraveghea, parintii plaseaza un monitor pentru bebelusi in carucior si, de obicei, se afla intotdeauna foarte aproape de fereastra, de unde ii supravegheaza.

De asemenea, trebuie remarcat faptul ca rapirile in tarile nordice sunt extrem de rare, daca nu chiar inexistente. Nimeni nu s-ar gandi sa ia un carucior cu copilul altcuiva, iar daca ar face-o, ar fi doar din greseala.

Bebelusii dorm mai mult in aer liber

Marjo Tourula, o cercetatoare finlandeza specializata in somnul copiilor in aer liber, a facut un sondaj in randul parintilor. Potrivit sondajului Marjo Tourula a concluzionat ca: "Bebelusii au dormit in mod clar mai mult in aer liber decat in interior. Daca somnul in interior a durat intre o ora si doua ore, cel in aer liber a durat intre o ora si jumatate si trei ore. Probabil ca restrictia de miscare cauzata de imbracaminte ar putea creste durata somnului, in timp ce un mediu racoros face posibila infasurarea fara supraincalzire".

Majoritatea parintilor au observat ca multi bebelusi dorm mai bine afara decat in casa. Insa, acestia scot bebelusii afara treptat, pentru a se obisnui cu aerul rece. Nu ii scot brusc pentru perioade lungi, imediat dupa nastere. 

Potrivit cercetarilor sale, Marjo tourula a consluzionat ca -5°C este cea mai buna temperatura pentru un somn in aer liber, desi unii parinti cu care a vorbit i-au spus ca si-au scos copiii afara si la -30°C.

Printre alte beneficii se numara si faptul ca copiii sunt mai energici, dorm mai bine noaptea si sunt capabili sa atipeasca in orice mediu, chiar si in conditii cu zgomot si lumina puternica.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre