Multi oameni nu sunt siguri de utilizarea pernei pentru bebelusi si copii mici. S-ar putea spune chiar ca majoritatea oamenilor cred ca nou-nascutii ar trebui sa foloseasca o perna, dar se recomanda sa nu o faca. Desi pentru multi dintre noi, ca adulti, folosirea unei perne poate fi necesara pentru un somn mai bun, nu este cazul bebelusilor. Iata mai jos de ce nu ar trebui sa foloseasca o perna si de la ce varsta este sigur pentru ei.
De ce nu au nevoie bebelusii de perna?
Spre deosebire de un adult, proportiile corpului unui bebelus sunt diferite la nastere. Gatul lor este inca mic, iar capul lor este mult mai mare decat dimensiunea corpului lor, asa ca nu este sigur sa le folosesti. Capul bebelusului ar trebui sa se sprijine pe o suprafata ferma, la acelasi nivel cu restul corpului sau, altfel curbura naturala a gatului sau va fi fortata.
Un alt motiv pentru care este descurajata utilizarea pernei este riscul de moarte subita a sugarului pe care il poate provoca. Daca bebelusul s-ar rasuci, s-ar putea sufoca pe perna, deoarece nu ar primi oxigenul necesar.
Asociatia Spaniola de Pediatrie si Academia Americana de Pediatrie sfatuiesc, de asemenea, impotriva utilizarii pernelor, ca parte a recomandarilor lor pentru un somn sigur al bebelusului in primii ani de viata.
In special in ceea ce priveste aceasta problema, recomandarile ambelor parti sunt urmatoarele:
- Aseaza bebelusul pe spate, pe o suprafata ferma, cum ar fi un patut sau un pat de campanie, cu un cearsaf potrivit.
- Evita sa folosesti perne de protectie pentru patut, paturi, perne si jucarii moi, cum ar fi animalele de plus.
- Zona in care doarme bebelusul trebuie sa fie complet libera.
De la ce varsta este sigur sa le folosesti?
Ambele institutii sunt de acord ca cel mai bine si cel mai sigur este ca bebelusii sa nu foloseasca pernele in primii doi ani de viata. Dupa varsta de doi ani, copiii pot folosi o perna subtire, mica si ferma, daca doresc sau au nevoie de ea, desi idealul este sa continue fara perna cat mai mult timp posibil.
FOTO: freepik.com