De cand se nasc si pana invata sa vorbeasca, bebelusii comunica intr-o "limba" straina cu parintii lor. Pentru inceput, vor fi cateva sunete, gesturi si, mai ales, plansete - sunt singurele modalitati prin care cei mici isi pot exprima nevoile si emotiile. In primele luni de viata, micutii se perfectioneaza si articuleaza grupuri de sunete ce pot fi interpretate de parinti pentru a le identifica nevoile, iar metoda Dunstan poate fi de un real ajutor.
Fiecare mama ajunge sa cunoasca plansul propriului bebelus si sa il descifreze, pentru a sti daca micutul plange de foame sau daca trebuie schimbat, ori daca vrea pur si simplu sa fie tinut in brate. Insa si ganguritul celor mici, care precede de multe ori un episod de plans, este tot o forma de comunicare si, va vine sau nu sa credeti, fiecare sunet are o "traducere" in limba oamenilor mari.
De ce ganguresc bebelusii
Toate sunetele pe care cei mici le scot in "bebelusie" sunt atat o forma de comunicare, cat si un antrenament pentru muschii faciali, limba, buze, si pentru intregul aparat fonator, o pregatire pentru invatarea vorbirii.
Metoda Dunstan, elaborata de o mezzosoprana din Australia, ne invata sa intelegem scancetele si ganguritul bebelusilor.
Cum a aparut metoda Dunstan
Bebelusii au o "limba" universala in primele luni de viata, indiferent unde s-au nascut si care este limba nativa a parintilor.
Priscilla Dunstan, o cantareata de opera din Australia, a descoperit o metoda de a "traduce" ceea ce bebelusii ne spun inainte de a invata sa articuleze cuvinte, iar metoda sa este bine documentata fara ca autoarea sa fie logoped sau cercetator. Tot ce a facut Priscilla Dunstan a fost sa isi foloseasca aptitudinile de cantareata si urechea muzicala pentru a realiza un studiu timp de opt ani, pe copii din mai multe colturi ale lumii.
Ce inseamna sunetele emise de bebelusi
Metoda Dunstan este o tehnica, mai mult decat un "limbaj" si este chiar simplu de aplicat de parinti pentru a-si cunoaste mai bine copiii si pentru a veni mai usor in intampinarea nevoilor lor. Potrivit autoarei, in primele trei luni de viata bebelusii scot cinci sunete de baza inainte de a incepe sa planga. Acestea sunt:
• Neh - "Mi-e foame"
Sunetul "n" se produce datorita reflexului de a suge.
• Eh - "Trebuie sa dau aerul afara"
Sunetul "e" este usor fortat, ca si cum micutul ar avea ceva in gura sau in gat.
• Eargghh - "Am gaze sau trebuie sa fac caca"
"E"-ul este diferit decat in cazul semnalului de eructatie; de aceasta data este mai profund, nu mai vine din gat, ci parca se aude din stomac.
• He(h) - semnaleaza un disconfort fizic (cald, frig, ud, mancarime etc).
Sunetul "h" de la inceput exprima o nemultumire.
• Oah/Au/Ou/Oa - "Mi-e somn"
Aceste sunete sunt emise ca urmare a reflexului de a casca.
Metoda Dunstan pune pret si pe limbajul corpului
Copiii nu comunica doar prin intermediul ganguritului si al plansului, ci si prin gesturi. Miscarile mainilor, ale capului sau ale picioruselor pot fi si ele indicatori importanti pentru starea sau nevoile unui bebelus.
Rotirea capului, fara a plange, poate fi un semnal ca micutul este foarte somnoros si urmeaza sa adoarma. Daca isi roteste capul dintr-o parte in alta, este posibil sa resimta un disconfort sau o durere.
Inclestarea pumnilor este deseori interpretata drept durere sau furie, dar poate fi si un semnal ca bebelusului ii este foame.
Mainile nelinistite sau tresaririle sunt un semn ca micutul s-a speriat.
Arcuirea spatelui indica o durere sau un disconfort; poate insemna ca a mancat prea mult sau ca bebelusul are colici. Dupa varsta de doua luni arcuirea spatelui poate fi si un semn de oboseala.
Ridicarea picioarelor spre burtica poate fi un semn de gaze sau colici; uneori, insa, poate fi doar semnul ca piticul tau are chef de joaca sau este foarte fericit.
La ce varsta se aplica metoda Dunstan
Acest limbaj al bebelusilor este eficient inainte ca micutii sa invete sunete noi. De aceea autoarea sustine ca este valabila doar in primele trei luni de viata.
Departe de a fi stiintifica, aceasta tehnica a fost testata de parinti, care sustin ca le-a fost de mare ajutor. Ea a atras insa atentia cercetatorilor, inclusiv a celor din Romania. O echipa de specialisti a analizat 65 de inregistrari cu bebelusi din intreaga lume; cu ajutorul unui computer s-a incercat selectarea sunetelor emise de bebelusi potrivit tehnicii Dunstan, iar rezultatul a aratat ca 89% dintre ele au fost recunoscute corect.