Plagiocefalia la bebelusi. Cum previi "turtirea" capului la nou nascuti

| | Actualizat: 2021-10-01 23:59:52

Craniul bebelusilor este moale atunci cand copilul vine pe lume, pentru a se putea adapta la trecerea prin canalul de nastere. Oasele pot fi modelate, iar capul se deformeaza si la fel se intampla si in cazul plagiocefaliei.

Ce este plagiocefalia

Plagiocefalia este deformarea craniului bebelusului si apare relativ frecvent in primele luni de viata. Ea apare cu precadere din cauza masurilor de prevenire a sindromului mortii subite la sugari, mamele avand obiceiul sa culce micutii cu fata in sus. Daca numarul cazurilor de moarte subita la nou nascuti s-a injumatatit, s-a inregistrat, in schimb, o crestere considerabila a cazurilor de plagiocefalie.

Care sunt tipurile de plagiocefalie

Tipurile de plagiocefalie se disting in functie de zona in care apare aplatizarea si de aspectul capului bebelusului.

Plagiocefalia posturala apare in general atunci cand copilul petrece multe ore pe spate. Craniul copilului prezinta o aplatizare in zona posterioara sau occipitala.

Plagiocefalia sinostatica se produce, insa, din cauza inchiderii premature a legaturilor dintre oasele craniului; ea se manifesta printr-o deformare principala si mai multe deformari compensatorii, iar atunci capul copilului are un aspect ciudat si atipic.

Factori ce cresc riscul de plagiocefalie

Este normal ca oasele craniului sa aiba o pozitionare neregulata dupa nasere, insa acest lucru se remediaza in cateva zile. Pana la inchiderea fontanelei, oasele craniului se reaseaza in permanenta si se intaresc de la o zi la alta. Daca, insa, copilul petrece prea mult timp cu capul intr-o singura pozitie, pe spate sau pe o parte, creste riscul de a dezvolta plagiocefalie. Factori de risc sunt, insa, si altii:

• torticolis congenital

• mediu uterin stramt

• nastere prematura

• traumatisme in timpul nasterii

• strabism.

Efectele plagiocealiei pentru sanatatea bebelusului

In general plagiocefalia este pozitionala/posturala, caz in care apare o usoara deformare, care este o problema doar din punct de vedere estetic. Cu metode de preventie si tratament potrivite, in cateva luni majoritatea bebelusilor isi recapata, insa, aspectul normal.

Plagiocefaliile sinostatice, insa, cele in care oasele craniului se uensc prematur, provoaca deformatii in toata structura capului. De aici pot aparea intarzieri de dezvoltare aa creierului, astfel ca in acest caz de cele mai multe ori este nevoie de o interventie chirurgicala.

Diagnosticul plagiocefaliei

In general plagiocefalia si tipul ei sunt determinate in urma unui simplu consult fizic. Un medic cu ochi format isi va da rapid seama despre ce fel de plagiocefalie este vorba. Observarea craniului se face de sus in jos, pentru a putea fi analizata alinierea dintre ochi, frunte, barbie si urechi.

Cum se trateaza plagiocefalia

De cele mai multe ori, succesul tratamentului depine de momentul in care este depistata o problema. Pediatrul trebuie sa verifice la fiecare consultatie cresterea circumferintei capului, iar in caz ca depisteaza semne de plagiocefalie poate recomanda masuri non chirurgicale precum tehnici de repozitionare a bebelusului, fizioterapie sau chiar o orteza craniana, pentru cazurile mai severe.

Tehnici de pozitionare a bebelusului

Parintii trebuie sa invete cum sa alterneze pozitiile in care sta copilul cand doarme, dar si pe parcursul zilei.

Cand copilul sta pe spate, trebuie urmarit sa isi tina capul si pe spate, si pe fiecare parte, pentru a evita "turtirea". De asemenea, capul poate fi masat delicat, pentru ca oasele craniului sa se aseze intr-o pozitie optima.

Fizioterapia contra plagiocefaliei

Aceasta se recomanda in special in cazurile in care copilul sufera de torticolis congenital sau probleme musculare care favorizeaza aparitia plagiocefaliei. Cu cat mai devreme se incep sedintele de recuperare, cu atat mai repede va disparea problema.

Orteza craniana

Folosirea acestor dispozitive este o masura controversata, insa cand niciuna dintre metodele prezentate anterior nu functioneaza, aceasta "casca" poate fi extrem de eficienta.

Aceste metode sunt eficiente daca sunt folosite in primele luni dupa nastere, pana la varsta de un an.

Metoda chirurgicala este recomandata doar in cazul plagiocefaliilor sinostatice sau in cazurile severe de plagiocefalie posturala, in care nicio alta metoda nu a dat rezultate.

Cum previi plagiocefalia

Preventia este mereu cel mai bun "tratament", iar parintii pot lua masuri in acest sens, ascultand sfaturile pediatrilor cu experienta.

Copilul poate fi asezat si pe burta atunci cand nu doarme, pe o suprafata ferma si de pe care sa nu poata cadea. El trebuie supravegheat in permanenta, pentru a fi evitate accidentelor. Pediatrii recomanda ca bebelusii sa stea pe burta cel putin o ora pe zi.

Bebelusul trebuie pus in patut sau in scoica in pozitii diferite, pentru ca el sa nu isi intoarca mereu capul in aceeasi directie, in functie de obiectele care ii atrag atentia.

Bebelusul nu trebuie sa stea doar culcat. Ridicati-l din patut si tineti-l in brate sau asezati-l in sisteme de purtare si astfel evitati ca oasele capului sa se turteasca.

FOTO: Pixabay.com

Citeste si despre