Singurele sfaturi de care trebuie sa asculti cand ajungi acasa cu un nou-nascut

| | Actualizat: 2023-05-28 21:03:23

Ca proaspata mamica te vei trezi cu sute de sfaturi venite din toate partile cu privire la ce sa faci odata cu ajungi cu bebelusul acasa. Acest lucru poate fi coplesitor si total nedorit, mai ales cand aceste sfaturi nu sunt solicitate.

Pa langa acestea, tinerele mamici se intalnesc cu o sumedenie de informatii despre ingrijirea copiilor pe bloguri, site-uri de specialitate, reviste, etc. Toate aceste informatii pot fi bulversante, mai ales ca bebelusii sunt diferiti si au nevoi diferite. Iata, asadar, care sunt singurele sfaturi de care trebuie sa tii cont cand esti o proaspata mamica.

Ai rabdare cu tine si cu bebelusul

Bebelusii nu vin pe lume cu instructiuni de utilizare. Va trebui sa inveti totul din mers. In plus, trebuie sa te recuperezi dupa nastere si sa te acomodezi la noua viata. Prin urmare, cel mai bun sfat pe care trebuie sa-l urmezi este: Ai rabdare, atat cu tine cat si cu micutul tau!

Ai incredere in voi doi

Cand devii mama pentru prima data este normal sa ai sute de indoieli cu privire la ingrijirea copilului, pana in punctul de a te simti coplesita si chiar anxioasa.

Cu toate acestea trebuie sa inveti treptat sa ai incredere in tine si in bebelusul tau, si sa-ti asculti instinctul.

Nu ezita sa ceri ajutor

Exista un lucru foarte curios care li se intampla multor proaspete mamici: nu stiu - sau nu vor - sa ceara ajutor in perioada postnatala. Dintr-un motiv oarecare, de la teama sau neincredere, refuza sa ceara ajutorul in momentul in care au cea mai mare nevoie.  Lasa temerile si nesiuguranta deoparte si cere ajutor cand ai nevoie. Este perfect normal sa ceri ajutorul si chiar un lucru responsabil in acest caz.

Stabileste prioritati si deleaga sarcini

Imparte sarcinile cu sotul si/sau restul persoanelor care locuiesc cu tine, iar daca esti mama singura, stabileste sarcinile prioritare si imparte-le pe zile. Organizarea este cea mai buna metoda prin care poti face fata acestei perioade dificile.

Nu iti fie teama sa pui intrebari

Cand devii mamica, sunt foarte multe lucruri pe care nu le stii despre bebelusul tau si ingrijire acestuia. Insa, cand vine vorba de sanatate, nu ezita sa-i pui medicului toate intrebarile care te macina. Este indicat, ca inainte de a ajunge la cabinet, sa iti notezi pe un carnetel  sau pe telefon toate intrebarile, astfel incat in momentul in care esti in fata medicului sa nu uiti intrebari importante. 

Este bine sa te deconectezi de tot ce este in jur

A avea grija de un nou-nascut este una dintre cele mai solicitante responsabilitati care exista si este destul de obisnuit sau normal sa ne "pierdem" in aceasta lume, mai ales in primele luni. Prin urmare, in aceasta perioada, multe mamici se “deconecteaza” de la restul lumii (prieteni, rude) si se dedica doar ingrijirii micutului. Acest lucru este perfect normal si nu ar trebui sa te faca sa te simti prost. 

Nu uita de tine

In aceasta perioada este adesea dificil sa te gandesti la alta persoana in afara de bebelus, dar, pe langa bebelus, tu esti prioritara. Daca nu ai grija de tine, nu vei putea avea grija de micutul tau. Prin urmare, acorda atentie alimentatiei, ingijirii corporale si mergi la medic cand este necesat. Tot ce are nevoie copilul tau este o mama sanatoasa si in putere! 

Nu uitati ca este doar o etapa

In cele din urma, nu uita ca aceasta perioada tumultoasa, este doar o perioada care va trece in doar cateva luni. Dupa aceea, iti vei reveni complet la stare de dinainte de sarcina, iar treburile casnice si ingrijirea copilului vor deveni o rutina.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre