Primele luni cu un nou-nascut acasa sunt adesea foarte obositoare pentru intreaga familie, deoarece este obisnuit ca somnul sa fie redus de ingrijirea copilului, care se trezeste la fiecare cateva ore pentru a fi hranit si schimbat.
Un studiu a descoperit ca exista o modalitate de a imbunatati obiceiurile de somn ale bebelusului si este vorba pur si simplu de impartirea de catre parinti a responsabilitatilor de ingrijire si crestere a copilului.
La studiu au participat 57 de familii, care au fost invitate inca din timpul sarcinii. Dupa nasterea bebelusilor, somnul bebelusului si al mamei a fost analizat cu ajutorul actigrafiei, care presupune plasarea unui mic senzor pe brat pentru a masura somnul si a jurnalele de somn timp de cinci nopti.
Ambii parinti au fost, de asemenea, rugati sa raspunda la un chestionar care compara cat de mult se implicau tatii in raport cu mamele atunci cand era vorba de ingrijirea bebelusului.
Rezultatele acestor studii au aratat ca procentul de somn pe care mamele l-au avut atunci cand bebelusii lor aveau 3 luni putea prezice in mod semnificativ procentul de somn pe care bebelusii il vor avea la 6 luni.
De asemenea, s-a constatat ca, cu cat tatal era mai implicat in ingrijirea copilului in timpul zilei si al noptii la varsta de 3 luni a bebelusului, cu atat mai stabile vor fi modelele de somn atat pentru mama, cat si pentru copil la 6 luni.
Conform constatarilor cercetatorilor, aceste rezultate sugereaza ca somnul mamei functioneaza ca un punct de referinta important pentru cat de mult somn va avea copilul, astfel incat este logic ca, cu cat tatal este mai implicat, cu atat mai multa odihna pentru mama si, prin urmare, cu atat mai bine va dormi copilul.
Un studiu anterior, publicat in 2011, a avut rezultate similare, constatand ca, cu cat tatii erau mai implicati in ingrijirea bebelusului in primele sase luni de viata, cu atat bebelusii se trezeau mai putin in timpul noptii.
Amintiti-va ca atunci cand tatii sunt implicati in cresterea copiilor, exista beneficii pentru toata lumea: bebelusii invata mai repede, iar mamele se simt mai fericite.
FOTO: freepik.com