Trucuri la care apeleaza parintii pentru a-i ajuta pe copii sa doarma mai bine, dar care nu au efect. Renunta la ele!

| | Actualizat: 2023-08-27 21:58:21

Contrar zicalei care spune ca “Bebelusii doar mananca si dorm”, nu este deloc asa. Realitatea este ca, atunci cand ai un copil, pierzi multe ore de somn. Astfel, multi parinti cauta diferite strategii pentru a imbunatati somnul copiilor lor. Aplica sfaturi din batrrani, de la priteni sau chiar de diverse grupuri dedicate parintilor, insa fara a se asigura inainte daca acestea chiar functioneaza sau nu. Iata care sunt cele mai frecvente astfel de sfaturi, care nu au niciun efect, sau care mai rau fac.

1. Punerea cerealelor in biberon

Exista o credinta populara conform careia atunci cand bebelusii incep sa manance cereale, ei dorm mai bine. S-au facut unele studii si nu exista dovezi stiintifice ca introducerea cerealelor imbunatateste somnul de noapte al bebelusilor.

2. Bebelusii trebuie hraniti mai mult in timpul zilei

Somnul nou-nascutilor si al bebelusilor mici este diferit de cel al adultilor si este complet normal ca acestia sa se trezeasca de mai multe ori in timpul noptii. Desi la inceput aceste treziri sunt legate de hranire (se trezesc pentru a manca) si de absenta ritmului circadian (nu disting ziua de noapte), pe masura ce cresc pot trece mult mai multe ore fara sa se hraneasca, iar trezirile se datoreaza altor motive.

In 2015, a fost realizat un studiu pe mai mult de 700 de mame cu bebelusi cu varste cuprinse intre 6 si 12 luni si s-a constatat ca, in cazul in care acestia erau hraniti mult in timpul zilei (mai mult lapte si/sau mai multe alimente solide), aveau mai putina nevoie sa manance noaptea, dar nu s-a inregistrat o reducere a numarului de treziri.

3. Oferirea unui biberon de lapte praf inainte de culcare

O alta credinta larg raspandita despre somn este aceea ca bebelusii hraniti cu lapte praf dorm mai bine decat cei alaptati la san. Aceasta chestiune a fost analizata si in numeroase studii stiintifice si nu s-au constatat diferente semnificative in ceea ce priveste durata totala a somnului.

Cu toate acestea, alaptarea ii ajuta pe bebelusi sa adoarma, deoarece laptele matern produs in timpul noptii contine melatonina, hormonul care induce somnul. In plus, mamele care alapteaza la san par sa adoarma mai bine si sa aiba un somn mai profund, probabil datorita hormonului prolactina, care este secretat in cantitati mai mari in timpul noptii.

4. Eliminarea siestelor de somn din timpul zilei

Multi oameni cred ca, daca un copil nu doarme in timpul zilei, va dormi mai bine noaptea. Nu numai ca nu este adevarat, dar de fapt este invers: daca nu doarme bine in timpul zilei va insemna ca copilul nu va dormi bine nici noaptea. Bebelusii si copiii mici (pana la varsta de 3-5 ani) trebuie sa traga un pui de somn in timpul zilei.

In primele luni, bebelusii nu fac distinctia intre zi si noapte si trag sieste de diferite durate pe parcursul zilei si al noptii. Pe masura ce cresc, acestia dobandesc un ritm circadian (de obicei il au complet pana la 6 luni) si au ritmuri de somn mai accentuate: intre 6 si 9 luni fac de obicei 3 sieste in timpul zilei, dupa 9 luni fac, de obicei doua, iar intre 12 si 18 luni incep sa faca un singur somn in timpul zilei, de obicei dupa ce mananca, care poate fi mentinut pana la varsta de 3-5 ani.

Cu toate acestea, este important sa realizam ca fiecare copil este diferit si ca nu toti trebuie sa urmeze acest model.

Odihna in timpul zilei va ajuta, asa cum am spus, la o odihna mai buna pe timp de noapte. Dar, in plus, somnul le permite copiilor sa fie mai calmi, mai sociabili si mai fericiti si sa asimileze mai bine ceea ce au invatat.

5. Mutarea bebelusului in propria lui camera

Unii parinti decid sa schimbe camera copilului lor relativ devreme, crezand ca acest lucru ii va ajuta atat pe copil, cat si pe ei insisi sa doarma mai bine. Cu toate acestea, impartirea camerei cu bebelusul este unul dintre factorii de protectie impotriva mortii subite a sugarului.

Astfel, Academia Americana de Pediatrie recomanda ca bebelusii sa doarma in camera parintilor lor in primele 12 luni de viata, dar mai ales in primele 6 luni.

6. Obosirea bebelusului in timpul zilei

Am mentionat deja ca eliminarea somnului nu imbunatateste odihna de noapte. In mod similar, suprasolicitarea lor in timpul zilei nu ii va face sa doarma mai bine noaptea. Daca ajung prea obositi ("suprasolicitati") la culcare, vor fi mai irascibili, le va fi mai greu sa adoarma si se vor trezi mai des.

Cortizolul pe care il eliberam in astfel de situatii stresante nu va face ca ei sa adoarma mai usor. Prin urmare, este important sa nu asteptati pana cand sunt prea obositi pentru a-i pune la culcare si sa "incetiniti" facand activitati mai calme cu doua ore inainte de a merge la culcare.

7. Lasarea bebelusului sa planga singur pana adoarme

Plansul unui bebelus trebuie ascultat intotdeauna. Este singura modalitate prin care acesta se poate exprima si prin care ne spune ca li se intampla ceva. Sa lasi un bebelus sau un copil sa planga singur pana adoarme, nu este solutia pentru a-i imbunatati somnul si nici nu va invata sa adoarma singur. Bebelusii nu trebuie invatati sa doarma, ci trebuie linistiti si sa li se ofere mediul potrivit pentru a adormi.

In plus, a lasa un bebelus sa planga poate avea consecinte asupra dezvoltarii, deoarece plansul nesupravegheat genereaza stres, ceea ce determina eliberarea de cortizol. Neascultarea plansetelor unui bebelus poate avea, de asemenea, repercusiuni asupra atasamentului.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre