11 sfaturi pentru a intari imunitatea bebelusului

| | Actualizat: 2018-10-09 00:00:00

Daca bebelusul tau se tot imbolnaveste, trebuie sa stii ca este considerat normal ca bebelusii sa raceasca de opt pana la zece ori in timpul primului lor an de viata. Pe masura ce sistemul lor imunitar se formeaza, bebelusii sunt mai vulnerabili in fata racelilor, asa ca nu esti tu singura mamica care are grija de un bebelus racit in toiul noptii.

 

Iata insa ce poti face pentru a-i spori imunitatea si a-l ajuta sa treaca mai repede peste nesuferitele raceli:

1. Alaptarea

Desi solutia alaptarii nu este intotdeauna posibila pentru toate mamicile, daca poti sa iti alaptezi bebelusul atunci ii vei transmite prin laptele matern si anticorpii tai, dar si celulele albe necesare luptei impotriva bolilor.

2. Profita de soare

Ia-ti bebelusul la o plimbare in aer liber de fiecare data cand este frumos afara, pentru ca soarele contribuie la doza zilnica de vitamina D necesara sistemului imunitar, dar si absorbirii calciului (indispensabil in cresterea si intarirea oaselor)

3. Piure de cartof dulce

Cu siguranta va fi nevoie sa ii speli hainutele dupa ce va manca, dar cartoful dulce este unul dintre cele mai bune produse pe care i le poti servi bebelusului tau! Contine caroten, care ajuta la intarirea sistemului imunitar si este plin de antioxidanti si vitamina A.

4. Miscarea

Incurajeaza-ti bebelusul sa faca miscare pentru ca nu doar ca ii vei stimula puterea fizica, dar il vei ajuta astfel sa lupte mai usor impotriva letargiilor. Aseaza-te pe jos langa el si jucati-va, rostogoliti-va si daca merge de-a busilea, pune-l sa se miste!

5. Iaurtul

Tuturor bebelusilor le place iaurtul, ceea ce este minunat pentru ca este plin de bacterii binefacatoare care tin la distanta bacteriile nocive. Daca bebe a trecut deja pe mancaruri solide, hraneste-l cu iaurt si va beneficia astfel de probiotice.

6. Fereste-l de antibiotice

Daca bebelusul are o mica raceala nu te grabi sa ceri medicului o reteta de antibiotice, mai ales ca ele sunt eficiente doar in cazul infectiilor bacteriene. In plus, prea multe antibiotice si prea des administrate il vor face sa devina rezistent la ele.

7. Pestele

Pestele gras precum somonul contine acizi grasi esentiali ideali pentru sporirea sistemului imunitar al bebelusului tau. Daca alaptezi, asigura-te ca mesele tale includ cateva portii de peste saptamanal, iar daca ai inceput diversificarea, serveste-i la cina celui mic niste somon pasat.

8. Fructele

Capsunile, zmeura si fructele de padure in general sunt adorate de bebelusi si sunt pline de antioxidanti, asa ca paseaza-le sau taie-le in bucati mici si serveste-le des bebelusului tau.

9. Blana de oaie

Nu te panica daca bebelusul tau a adormit pe covorasul din blana de oaie, din contra, gaseste-i o jucarie fabricata din piele de animal; nu numai ca ii va face placere sa se cuibareasca cu ea in brate, dar stiai ca pielea de animale sporeste sistemul imunitar? Unii specialisti sustin chiar ca il va ajuta impotriva dezvoltarii de afectiuni precum alergiile sau astmul atunci cand va mai creste.

10. Cat mai multe legume si fructe

Daca pentru tine este sanatos sa consumi cat mai multe legume si fructe proaspete, regula este valabila si pentru bebelusul tau, asa ca daca cel mic mananca mancare solida, paseaza, da pe razatoare sau taie in bucati micute legume si fructe si serveste-le bebelusului.

11. Renunta la produsele antibacteriene

Sapunurile, servetelele si gelurile antibacteriene nu fac decat sa scada rezistenta imunitara in fata racelilor si a altor afectiuni, asa ca fa-i o favoare bebelusului tau si renunta la el. In plus, multe dintre raceli si gripe sunt de natura virala si nu cauzate de bacterii.

Citeste si despre