5 motive frecvente pentru care cel mic plange
De la primele zile si chiar pana in jurul varstei de 3-4 ani, copiii plang pentru a-si exprima nemultumirea, pentru a ne atrage atentia sau pentru a le veni in ajutor. Pentru mamicile care tocmai ce au dat nastere primului bebe plansul lui este in primele zile un motiv de ingrijorare in sine si vine insotit de nenumarate intrebari despre cresterea celui mic.
Mamicile ar trebui insa sa stie ca motivele pentru care micutii pot plange sunt dintre cele mai diverse. Plansul bebelusilor ne ajuta pe de-o parte sa ne dam seama cand trebuie schimbati, cand e ora de masa, sau cand se simt rau.
Pe de alta parte, cei mici pot folosi plansul ca metoda de a ne capta atentia, de a-i lua in brate si de a petrece mai mult timp cu ei. Totusi, care sunt motivele pentru care bebe plange?
Durerile de burtica (colicii)
Colicii apar in primele saptamani de viata ale celui mic si vor disparea in jurul varstei de 3-4 luni. Daca bebe are burtica tare, bombata, isi incordeaza manutele sau se arcuieste, atunci inseamna ca are colici.
Cateva dintre cauzele acestora pot fi: problemele de digestie, excesul de aer inghitit odata cu laptele, faptul ca mananca prea repede sau prea mult. Desi este o reactie a organismului normala, destul de des intalnita la bebelusi, aparitia colicilor nu este obligatorie.
Pentru a ameliora simptomele, poti sa ii masezi usor burtica, sa ii faci o baita calda si sa il ajuti sa se linisteasca.
Aparitia dintilor
Primii dinti apar in jurul varstei de 4-8 luni, iar in cazul unora dintre copii procesul de crestere a dintilor incepe abia dupa varsta de un an. Cele mai frecvente simptome sunt:
- stare subfebrila sau febra;
- starile de agitatie din timpul noptii;
- inflamatia de la nivelul gingiilor si durerea.
O solutie sunt suspensiile orale care au triplu efect: antipiretic, analgezic si antiinflamator, si care sunt disponibile cu aroma de portocale sau capsuni. De asemenea, pentru a-i ameliora senzatia de durere, ii poti masa gingia usor cu degetul si cu un gel special.
Otita
Mai mult de doua treimi dintre copii au cel putin un episod de otita medie acuta pana la varsta de trei ani. Cele mai des intalnite simptome ale otitei sunt durerea, tendinta copilului de a-si freca urechea mai des, secretii abundente ale urechii si starile de nervozitate.
Este bine ca micutul tau sa fie consultat de medic pentru tratamentul potrivit. De asemenea, analgezicele pe baza de ibuprofen calmeaza durerea si inflamatia asociata otitei. Acestea pot fi administrate incepand cu varsta de trei luni si efectul lor dureaza pana la opt ore.
Durerea de cap
Una dintre cauzele din care cei mici pot plange este durerea de cap, care apare indiferent de varsta. De obicei, aceasta este asociata febrei, aparitiei dintilor sau problemelor de vedere. Este bine sa mergi cu cel mic la medic astfel incat sa te asiguri ca nu este nimic mai grav.
Durerea in gat
Durerea in gat se manifesta ca o inflamatie sau inrosire a tesuturilor. Zonele afectate in mod obisnuit sunt faringele si laringele (parte a gatului care contine corzile vocale). Aparitia durerii in gat poate fi provocata de boli bacteriene, precum amigdalita streptococica, sau de bolile copilariei – varicela, rujeola sau oreionul.
Pentru a ameliora durerea poti da celui mic un antiinflamator, insa consultul medical este absolut obligatoriu pentru identificarea cauzei corecte a durerii. in aceasta perioada, incearca sa ii pregatesti celui mic mese in principal lichide pe care sa i le dai usor caldute, nu fierbinti.