Acneea la bebelusi

| | Actualizat: 2012-06-28 17:14:56

Aducerea pe lume a unui copil este unul dintre cele mai frumoase daruri pe care o femeie si o familie le poate primi. Noile mamici petrec ore intregi analizand fiecare miscare a bebelusului si fiecare particica din corpul lui. Poate fi surprinzator pentru tine, dar este posibil sa observi acnee pe fata bebelusului tau. De obicei, apare in jurul varstei de trei – patru saptamani.

Acneea la bebelusi este chiar un lucru obisnuit. Ea afecteaza 20% dintre nou-nascuti. Poate aparea de la nastere, dar de cele mai multe ori apare dupa cateva saptamani, de obicei pe obraji si uneori pe frunte sau barbie.

Pustulele sunt in majoritate rosii, dar pot aparea si cele care au varful alb si pot fi insotite de o piele rosie in jurul lor.

Ele devin in general mai pronuntate daca bebelusului ii este cald, daca este agitat, daca pielea ii este iritata din cauza salivei, a laptelui sau a hainutelor din materiale aspre sau care au fost spalate cu detergent puternic.

Unii bebelusi au pe fata, la nastere, mici puncte rosii asemanatoare pustulelor. Ele dispar in cateva saptamani si nu au legatura cu acneea.

Care este cauza acneei la bebelusi?

Ca si in cazul acneei din adolescenta, nu exista un raspuns sigur. De obicei, acneea bebelusului este cauzata de modificarile hormonale care apar in timpul sarcinii. Glandele sebacee ale pielii bebelusului sunt stimulate de hormonii maternali in perioada dinainte de nastere.

Cu foarte putin timp inainte ca bebelusul sa se nasca, hormonii tai ajung la el prin placenta ajutand la dezvoltarea normala a plamanilor lui. Totodata, hormonii stimuleaza si glandele sebacee, favorizand dezvoltarea acneei.

Acneea la bebelusi este mai intalnita in cazul baietilor. Foarte rar, acneea bebelusului este semnul unei probleme hormonale.

Cat va dura?

Acneea bebelusilor se vindeca de obicei in doar cateva saptamani, dar poate dura si cateva luni. Daca nu se vindeca in trei luni sau esti ingrijorata, mergi la medicul pediatru. El ti-ar putea prescrie o crema sau un alt tratament.

Ce poti face?

Cum acneea bebelusilor nu presupune un tratament, nu prea sunt lucruri pe care ar trebui sa le faci ca sa scapi bebelusul de pustule. Exista insa cateva lucruri pecare este bine sa NU le faci:

  • Evita sa folosesti crema sau ulei pe pielea bebelusului pentru ca acestea pot inrautati acneea.
  • Nu folosi medicamente sau produse impotriva acneei.
  • Nu freca zona afectata. Acneea bebelusilor nu este cauzata de mizerie. De fapt, o spalare prea deasa si prea insistenta a fetei poate irita pielea bebelusului. Spala fata bebelusului ca de obicei, de doua – trei ori pe zi, cu apa si, ocazional, cu un sapun fin pentru bebelusi. Sterge-o cu blandete cu un prosop moale.
  • Nu stoarce pustulele. Poti cauza mai multa iritatie sau infectie.

Cu rabdare vei vedea ca acneea va trece. Pe bebe oricum nu il deranjeaza in nici un fel, asa ca incearca sa o ignori si sa nu te deranjeze nici pe tine.

Citeste si despre