Candida bucala sau orofaringiana este o infectie frecvent intalnita la nou-nascuti si bebelusi, cauzata de ciuperca Candida Albicans. Se manifesta prin aparitia unor leziuni albicioase localizate pe limba, mucoasa orajilor si in zona faringo-amigdaliana. Sunt incomode si fac copilul sa devina usor iritabil, deoarece leziunile sunt dureroase.
Care sunt cauzele candidozei bucale la bebelusi?
Infectiile micotice apar adesea la persoane care au un sistem imunitar slabit. Nou-nascutii si bebelusii au o imunitate dezvoltata incomplet, ceea ce ii face vulnerabili la dezvoltarea infectiei.
In primele trei luni de viata, bebelusul se apara de germeni si virusuri prin anticorpii primiti de la mama. Abia dupa aceasta perioada, organismul incepe sa produca anticorpi si sa lupte, mai eficient, impotriva infectiilor.
Bebelusul poate fi infectat cu ciuperca candida albicans de oriunde. Nasterile naturale favorizeaza transmiterea bolii la nou-nascuti, in cazul in care esti purtatoare a ciupercii, deoarece vaginul este un mediu contaminat cu aceasta micoza. Insa nu este singura sursa de contaminare. Bebelusii mai pot contracta ciuperca si de pe suzete sau biberoane sterilizate necorespunzator si chiar de la sanul mamei. Atentie, infectia se poate transmite si invers, de la bebe la mama, in timpul suptului la san, asadar, este important sa te protejezi in acea perioada si sa iei masuri terapeutice, daca este cazul.
Care sunt simptomele candidozei bucale la bebelusi?
Prezenta ciupercii in organism nu garanteaza declansarea candidozei bucale, deci nici aparitia vreunui simptom. Abia atunci cand aceasta se inmulteste la nivelul cavitatii bucale si apare infectia, incep sa apara si primele simptome. Pot avea un debut brusc si se pot manifesta pe o perioada destul de lunga. Printre cele mai importante se numara:
- leziuni albicioase pe limba si depuneri de aceeasi culoare, de textura branzoasa;
- durere si disconfort care pot determina alte simptome: inapetenta, imposibilitatea inghitirii alimentelor;
- sangerarea leziunilor;
- simt al gustului alterat;
- stare de iritabilitate.
Cum se trateaza candidoza bucala la bebelusi?
In cazul in care observi prezenta simptomelor candidozei bucale la bebelus, mergi cu el la medic, pentru o diagnosticare corecta. Tratamentul poate fi prescris numai de catre medic si consta adesea in administrarea de antifungice, dar si in folosirea unor unguente cu actiune locala, pentru ameliorarea simptomatologiei prezente la nivel bucal. In cazul in care alaptezi bebelusul, se recomanda aplicarea unguentelor antifungice si la nivelul mameloanelor.
Este important ca afectiunea sa se trateze in paralel, si la mama si la bebe, daca amandoi sunt diagnosticati cu aceasta ciuperca, pentru a evita recontaminarea sau recurenta bolii la unul dintre ei.
Daca este depistata la timp si tratata corespunzator, candida bucala nu pune probleme sanatatii micutului. Insa daca este ignorata, poate duce la complicatii grave. Se poate declansa o infectie generalizata, iar micutul poate suferi de septicemie sau de bronhopneumonie.
Ca masuri de prevenire a infectiei fungice, medicii recomanda sterilizarea atenta a biberoanelor si suzetelor micutului, precum si schimbarea constanta a scutecelor, pentru a preveni inmultirea fungilor si dezvoltarea bolii.
Alaptarea bebelusului este recomandata in defavoarea laptelui praf. Avand in vedere ca infectia se dezvolta pe fondul unui sistem imunitar slab sau vulnerabil, medicii sustin ca hranirea copilului cu lapte matern ofera anticorpii necesari pentru ca aceasta infectie sa nu mai apara sau pentru a lupta mai eficient impotriva ei. Sunt anticorpi pe care bebelusul nu ii primeste din laptele praf, chiar daca specialistii au incercat sa imite cat mai fidel continutul laptelui de la san.
Micutul tau a suferit vreodata de candida bucala? Cum ai reusit sa ii alini simptomele si ce masuri terapeutice ti-a recomandat medicul? Impartaseste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!