Candidoza bucala la copii: simptome si tratamente naturiste

| | Actualizat: 2018-02-23 00:00:00

Candidoza bucala la copii este o afectiune destul de frecventa si este infectie determinata de ciuperci care se inmultesc la nivelului gurii si gatului. Aceste ciuperci exista deja in organism, insa pe fondul unui sistem imunitar slab, precum cel al copiilor care nu este inca maturizat, se inmultesc dand nastere la candidoze.

Candida este foarte des intalnita la sugari si nou-nascuti. Ea se poate insa vindeca si trata usor. Candidoza nu este o boala contagioasa, insa bacteriile se pot lua usor de catre alti copii prin contactul cu jucariile altor micuti.

Simptomele candidei bucale

 

  • pete de culoare alba la nivelul gurii, cu aspect branzos;
  • lipsa poftei de mancare;
  • eritemul fesier - apare atunci cand infectia micotica se extinde si la nivel intestinal, ciuperca fiind prezenta in scaunul sugarului;
  • greutate la inghitire;
  • stare de agitatie si iritabilitate;
  • mameloane dureroase si eritematoase (rosii) la mama: Candidoza bucala a sugarului poate trece neobservata pana in momentul in care mameloanele mamei devin rosii si dureroase, in special in timpul sau dupa alaptare.

 

Tratamente naturiste pentru candida bucala

Odata aparuta, candida bucala poate sa aiba episoade repetitive. In acest caz poate fi vorba despre o deficienta imuna. Primul pas pe care trebui sa il facem este intarirea sistemlui imunitar printr-o dieta sanatoasa. Pentru copiii mai mari de 6 luni si care sunt deja diversificati, putem introduce iaurturile, care sunt probiotice naturale ce ajuta la reglarea florei intestinale.

De asemenea, in perioadele de eruptie ale candidei bucale, este indicat sa evitam fructele care contin fructoza. Ciupercile se hranesc zahar si glucide. Se recomanda de asemenea carnea de pui sau curcan si cerealele.

Pentru a controla infectia si simptomele suparatoare, poti apela si la unele remedii naturiste. Iata cateva dintre ele:

1. Sarea

Sarea este unul dintre cele mai bune remedii pentru candidele orale. Aceasta creeaza un mediu nepotrivit pentru ciuperci si ajuta la ameliorarea simptomelor. Se amesteca o jumatate de lingurita de sare cu o ceasca de apa calduta. Dupa ce sarea s-a topit, se clateste gura cu ea si se arunca.

De asemenea se poate pune o cantitate mica de sare pe limba, pe care o intindem usor cu degetele, apoi clatim cu apa calduta. Acest remediu se foloseste de doua ori pe zi, timp de cateva zile.

2. Iaurt

Iaurtul este un probiotic care contine culturi vii sau active din speciile lactobacilli care pot ajuta la tratarea aftele bucale. De asemenea, iaurtul ajuta la imbunatatirea digestiei. Iaurtul se poate aplica si local pe interiorul gurii si lasat 5-10 minute sa actioneze, apoi trebuie indepartat prin clatire.

3. Uleiul de cocos

Uleiul de cocos este un remediu bun pentru a lupta impotriva unei infectii orale. Ajuta la eliminarea aftelor si reduce simptomele dureroase.

Intr-un studiu publicat in 2007 in Journal of Medicinal Food, cercetatorii au descoperit ca uleiul de cocos are efect foarte bun impotriva diferitelor specii de candida.

Aplica direct ulei de nuca de cocos extra-virgin pe zona interioara a gurii si pe limba folosind o discheta de bumbac. Fa acest lucru de cateva ori pe zi timp de o saptamana.

4. Otet de cidru de mere

Otetul de cidru de mere contine enzime care pot controla infecția cu candida. De asemenea, ajuta la restabilirea pH-ului organismului pentru a lupta impotriva inmultirii ciupercilor care provoaca infectii. In plus, stimuleaza sistemul imunitar si ofera o aparare puternica impotriva candidei.

Conform unui studiu din 2014 publicat în Journal of Prosthodontics, otetul de cidru de mere are proprietati antifungice fata de speciile candida.

Se amesteca doua lingurițe de otet de cidru de mere si o jumatate de lingurita de sare intr-o ceasca de apa calda. Gura se clateste de cateva ori pe zi, pana cand se observa o imbunatatire.

5. Ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este si el foarte eficient in cazul candidelor bucale. Proprietatile sale antifungice puternice ajuta la stoparea inmultirii bacteriilor si ajuta la o vindecare rapida.

Adauga 4 sau 5 picaturi de ulei de arbore de ceai la 1 cană de apă calda si clateste gura cu ea. Fa acesta proces de doua ori pe zi.

Atentie: Nu ingerati ulei de arbore de ceai deoarece poate provoca efecte secundare.

Citeste si despre