Numarul de scutece udate de un bebelus pe zi este un indicator al starii de sanatate a acestuia. Frecventa si calitatea urinei este un semn care arata daca bebelusul primeste suficienta hrana si este hidratat corespunzator.
Atunci cand exista o reducere a cantitatii sau a frecventei urinei este normal sa te ingrijoreze. Cu atat mai ales daca bebelusul este nou-nascut si ne aflam in lunile de vara, cand este mai probabil sa apara deshidratarea.
De cate ori urineaza un bebelus pe zi?
In primele sase luni de viata ale bebelusului, doar laptele (matern sau formula) este o hrana suficienta.
Atunci cand alimentatia se face la cerere si alaptarea este bine stabilita, bebelusul va suge de aproximativ 10-12 ori pe zi si va elimina mai multe scaune pe zi. Unul dintre semnele ca bebelusul este bine hranit este faptul ca isi uda scutecul de mai multe ori pe zi.
Astfel, pe parcursul unei zilei, bebelusul uda scutecele de patru, pana la sase ori. Daca observi o scadere a frecventei udarii scutecului sau daca scoti scutecul cu doar cateva picaturi de pipi, este un semn ca ceva nu este in regula.
Bebelusul meu isi uda scutecul mai rar: ce trebuie sa fac?
Daca bebelusul tau isi uda scutecul mai putin decat de obicei intr-o zi, acesta este, de asemenea, un semn de posibila deshidratare. El urineaza putin, iar urina este de obicei de culoare mai inchisa si are un miros mai puternic decat de obicei. Poate sa treaca mai multe ore fara sa faca pipi.
Atunci cand bebelusul isi uda scutecul foarte putin, poate fi din cauza ca a mancat mai putin decat de obicei de la san sau biberon (poate fi pentru ca este bolnav, suparat sau pentru ca nu i s-a oferit frecvent suficienta mancare), pentru ca a transpirat mai mult decat de obicei daca este cald sau pentru ca are febra.
In acest caz tebuie sa te asiguri ca primeste suficienta hrana, mai ales daca il alaptezi si nu poti vedea exact cat lapte bea. In acest caz, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te mulgi si sa ii oferi laptele cu biberonul pentru a te asigura ca se hraneste adecvat. In schimb, daca bebelusul are peste 6 luni si a inceput alimentatia complementara este important sa-i oferi mai multe legume bogate in apa, dar si sa-I dai sa bea apa ori de cate ori doreste, pe langa continuare alaptarii.
De asemenea, este posibil sa observi ca bebelusul elimina scaune mai tari si mai uscate decat de obicei. Acesta este un alt simptom al deshidratarii.
Pe de alta parte, in cazul infectiilor tractului urinar inferior (cistita), exista de obicei dureri la urinare, precum si nevoia de a merge la toaleta de mai multe ori, dar cu o cantitate mica de pipi. Asadar, trebuie evaluat daca bebelusul are simptome compatibile cu o infectie a tractului urinar. Daca banuiesti ca are aceasta problema mergi de urgenta la medic.
Culoarea urinei
Culoarea normala a urinei unui bebelus ar trebui sa fie galbena. In cazul bebelusilor bine hraniti si hidratati, urina este galben deschis, in timp ce bebelusii deshidratati fac pipi de un galben inchis chiar portocaliu.
La nou-nascutii care fac primul lor pipi, parintii pot gasi scutecele colorate in portocaliu, dar nu este nimic ingrijorator. Acestia sunt urati, substante reziduale care sunt eliminate dupa nastere si care coloreaza urina. Este pur si simplu o chestiune de a urmari ca urina sa se limpezeasca treptat si sa capete culoarea normala deschisa.
Pe scurt, daca bebelusul uda foarte putin scutecul, nu este cazul sa te alarmezi. Oferiti-i doar mai multe lichide si urmareste orice alte simptome care ar putea indica o anomalie.
FOTO: freepik.com